10 Madde ile Gelecekteki Dijital Dönüşüm

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Araştırma şirketi Gartner’ın açıkladığı dijital dünyanın geleceğine dair 10 öngörü listesini METRIC yazılım ve danışmanlık şirketinin Genel Müdürü Gökhan Arıksoy, şöyle değerlendirdi:

1-Görsel ve sesli arama teknolojileri hız kazanacak: Mobil tarayıcı ve uygulama tabanlı işlemler bugün pek çok e-ticaret sitesinde yapılan işlemlerin yüzde 50’sini oluşturuyor. Uygulamalarını görsel ve sesli aramayı desteklemek üzere yeniden tasarlayan markalar, 2021 yılına kadar dijital ticaret gelirini yüzde 30 oranında artıracak. Apple, Facebook, Google ve Microsoft’un yapay zekâ alanındaki yatırımları, görsel ve sesli arama teknolojilerine önümüzdeki iki yıl içinde hız kazandıracak.

2 – Dijital devler isteyerek kendi güncel sistemlerini bozacaklar: 2020’ye gelindiğinde, dijital devler bir sonraki liderlik fırsatını yaratmak için kendi geliştirdikleri sistemleri isteyerek bozup yeni inovasyonlar getirecekler. Ekran tabanlı e-ticarete karşı Alexa ya da Touch ID’ye karşı Apple Face ID gibi örnekleri daha çok göreceğiz.

3 – Kripto paranın değeri hızla artacak: 2020’nin sonuna gelindiğinde bankacılık sektörü, blok köprü tabanlı kripto para birimleri kullanımından 1 milyar dolarlık işletme değeri elde edecek. Kripto para birimleri, 2023 yılının sonuna kadar dünya çapındaki blok zincirin küresel işletme değerinin yarısından fazlasını temsil edecek.

4 – Yapay zekâ yanlış bilgi tüketimini artıracak: 2022’ye gelindiğinde, gelişmiş ekonomilerin çoğunda gerçek bilgilerden daha çok yanlış bilgi tüketilecek. Gartner, 2020’den önce finansal piyasalarda dünya çapında dolaşan yanlış bilgiler nedeniyle büyük bir mali dolandırıcılığın yaşanabileceğini öngörüyor. Üç yıl içerisinde gelişmiş ülkeler, yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgilerin yayılmasını önlemek amacıyla bu konuda yasalar geçirmeye başlayacak.

5 – ‘Sahte gerçeklikleri’ saptamak zorlaşacak: 2020 yılına kadar yapay zeka tarafından düzenlenen “sahte içerikler” yapay zekaların tespit etme yeteneğini aşacak ve dijital güvencesizlik artacak. Gartner, 2018 yılına gelindiğinde, bir zamanlar espri mahiyetinde hazırlanmış bir içeriğin siyasi alanda gerçek kabul edilip toplumsal krizlere yol açabileceğini öngörüyor.

6 – Büyük işletmelerin chatbot kullanımları artacak: 2021 yılına kadar, işletmelerin yüzde 50’sinden fazlası geleneksel mobil uygulama geliştirmelerine kıyasla botlar ve chatbot kreasyonları daha fazla harcama yapacak. Gartner, 2020 yılına kadar tüm büyük işletmelerin % 55’inin üretimde en az bir bot veya chatbot kullanacağını öngörüyor.

7 – Bilişim teknolojisi personelleri iş dünyasında çok yönlü görevler alacak: 2021’de bilişim personelinin yüzde 40’ı sadece teknik uzmanlık ile ilişkili olmaktan çıkacak. Gartner, işletmelerin yüzde 50’sinin bilişim teknolojisinde çok yönlü profil ve iş tanımları geliştireceğini öngörüyor.

8 – Yapay zekâ daha fazla iş olanağı sağlayacak: 2020’de yapay zekâ teknolojileriyle 1.8 milyon iş ortadan kalkarken, 2.3 milyon iş yaratan pozitif bir net sonuç sağlanacak.

9- IoT (Nesnelerin İnterneti) teknolojisi her yere nüfuz edecek: 2020’de IoT yeni elektronik ürün tasarımlarının yüzde 95’inde yer alacak. Gartner 2019’un başında akıllı telefonlarla aktive edilen IoT özellikli ürünlerin olacağını öngörüyor.

10 – IoT güvenliği hızla büyüyen bir küresel pazar olacak: 2022’ye kadar, IoT için tüm güvenlik bütçelerinin yarısı, koruma yerine arıza giderme için harcanacak. IoT güvenlik servisleri, güvenlik sistemleri ve fiziksel güvenliğin birleşimi hızla büyüyen bir küresel pazara yol açacaktır.

10 Madde ile Gelecekteki Dijital Dönüşüm