İşte İzlenecek 16 Altcoin: Fantom da Listede!

16 Altcoin: Fantom da Listede
16 Altcoin: Fantom da Listede
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 boyunca meydana gelen iflaslar, altcoin piyasasında ciddi yıkımlara yol açtı. Bitcoin ve Ethereum bile zirve fiyatlarından %75 değer kaybetti. İlk 100 arasında yer alan çoğu altcoin’in değer kaybı %90’ı aşıyor. Bu yazıda, Fantom gibi örneklerle 2023 yılında portföyünüzü koruyabilecek bazı projelere yer verelim.

Ağ verilerine göre 2022’nin en popüler Blockchain platformları: BNB, ETH ve Fantom

İdeal bir 2023 portföyü için geçen yılın verilerine göz atmak mantıklı olabilir. Örneğin, Coin98 Analytics tarafından sağlanan veriler, 2022’nin en kalabalık Blockchain’lerini ortaya koydu. Toplam Cüzdan sayısına göre en popüler Blockchain’ler arasında ilk sırada BNB Chain yer alıyor. Bu aynı zamanda, Binance ekosisteminin yıl boyunca bir gelişim evresinde olduğu anlamına geliyor. Fakat, verilere ayrıntılı bir bakış, Fantom gibi DeFi projelerinin farkı hızla kapadığını gösteriyor.

BNB Chain ve Ethereum, Toplam Cüzdan sayısı metriğinde liderliği sürdürürken, Fantom ve Optimisim gibi örnekler ‘büyüme’ ölçütünde ön plandaydı. Örneğin Fantom, bu yıl cüzdan sayısında %2000’nin üzerinde büyüme kaydetti. Bu da, iflasla geçen bir yıla rağmen Fantom’un yeni kullanıcılar kazandığı anlamına geliyor. Liste ve büyüme oranları şu şekilde:

Hangi stablecoin’i tercih etmeliyim?

Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere, 2022’de Terra UST kullanan yatırımcılar, kripto tarihinin en büyük çöküşüne tanıklık ettiler. Stablecoin UST, bir haftadan kısa bir süre içinde piyasadan silindi. Bu nedenle, artık amacı sabit fiyat sunmak olan kripto paralar bile yüksek risk barındırıyor. Yazının devamında bu endişelere cevap vermek üzere, 2023’ün en iyi stablecoin’lerine bakalım.

2023’te izlenecek en iyi stablecoin’ler:

U.Today analistleri tarafından hazırlanan yakın tarihli bir rapor, bu başlıkta dikkat etmemiz gerekenlere yer veriyor:

  1. İlk üç merkezi stabilcoin (Tether [USDT], USD Coin [USDC] ve Binance ve Paxos’tan Binance USD [BUSD]) rakipsiz kalacak.
  2. Bu arada USDC’nin 2023’te piyasa değeri açısından USDT’yi geride bırakma ihtimali var.
  3. Merkezi olmayan stabilcoin alanında, kartlar yeniden dağılıyor. Mevcut tasarımlar varlıkların tekrar tekrar sabitlenmesini engellemiyor. Maker’ın DAI’si bu süreçten bariz bir şekilde fayda sağlıyor;
  4. Sektör, güvenlik ve regüle EUR tabanlı istikrarlı kripto para birimlerine çok ihtiyaç duyduğundan, Avrupa’yda stablecoin segmenti ilgi çekecek.
  5. Son olarak, Offshore Yuan (CNH), Gold (XAU) ve Silver (XAG) gibi emtialar dahil olmak üzere olağandışı varlıklara sabit yeni stablecoin’lerin ortaya çıkmasını beklemeliyiz.
FTX Bitti: Tether Sonraki Risk mi

Sonuç olarak, ilk maddede yer aldığı gibi analistler, USDT, USDC ve BUSD’nin şu anda en güvenli stablecoin’ler olduğunu belirtiyor. Örneğin USDC, 2022 Haziran ayının sonlarında USDC kapitalizasyonu 58 milyar doları aştı. Analistler, 2022’de USDC’nin balinalar arasındaki kullanım, Ethereum’daki (ETH) arz ve günlük işlem sayısı vb. dahil olmak üzere çok sayıda indikatörle USDT’yi geçmeyi başardığını fark ettiler. Ayrıca BUSD, yıldan yıla %30’luk hacim toplayarak büyüme devam ediyor. Bunların dışında ‘merkezsiz stablecoin’ kategorisi içinde birkaç örnek sıralayalım.

2023 için en iyi merkezsiz stablecoin projeleri

  • Dai (DAI), Eylül 2017’de piyasaya ilk adımını attı. Büyük ölçüde benimsenen DeFi protokolünün tek örneğidir. Kripto paranın kendisi tarafından teminatlandırılmıştır: Ethereum (ETH) ve Maker (MKR), tasarımlarında çok önemli roller oynar.
  • FRAX, kısmen teminatla desteklendiği ve kısmen algoritmik olarak stabilize edildiği için hibrit stablecoin kavramına öncülük ediyor. FRAX, aynı zamanda bir yönetim tokeni olan Frax Shares (FXS) içeren Frax Protokolünün bir parçasıdır.
  • TRON DAO, ekosistemi tarafından algoritmik kripto teminatlı bir stablecoin olan USDD’yi 2022’de piyasaya sürdü. USDD, Bitcoin (BTC), Tronics (TRX) ve USDT dahil olmak üzere çeşitli kripto paralarla desteklenmektedir. Aralık 2022’nin sonları itibarıyla USDD, 2 kat fazla teminatlandırılmıştır.
tron kullanim oranlari artis gosteriyor

EURO’ya sabitlenmiş stablecoin’ler

  • Euro Coin (EUROC), 2022’nin 3. çeyreğinde piyasaya sürülmüştü. Circle, başlıca USD Coin (USDC) stablecoin ihraççısı olduğundan, yeni ürününün %100 teminatlandırma tasarımını genişletti. Bununla birlikte, EUROC, denetime tabi kurumlarda Euro cinsinden banka hesaplarında tutulan Euro ile tamamen desteklenmektedir.
  • EURT (ayrıca EURt veya Euro Tether), USDT’nin yaratıcısı Tether Limited tarafından Avrupa’ya sabitlenmiş bir stablecoin’dir. 2020’de piyasaya girdi. Bu arada, henüz ana akım haline gelmedi: arzı, Ethereum’da (ETH) 400 milyon Euro ile sınırlı.
  • EUROe, Euro’ya sabit, AB tarafından düzenlenen bir stablecoin geliştirmeye yönelik ilk girişimdir. EUROe, merkezi Helsinki’de bulunan Web3 altyapı firması Equilibrium Labs’ın buluşudur.

2023’te izlenecek farklı varlıklara sabitli stablecoin projeleri

  • Tether Gold (XAUT), fiziksel Altın tarafından desteklenen, öncü, çok amaçlı bir stablecoin’dir. İhraççısı Tether Limited, bu varlığı hem dijital hem de fiat para birimlerinin artan piyasa volatilitesini ortasında “güvenli bir sığınak” olarak tanıtıyor.
  • TrueUSD (TUSD stabilcoin ihraççısı), TRON DAO ile birlikte Offshore Çin Yuanına sabir bir stabilcoin ürünü olan TCNH’yi piyasaya sürdü. CNH, Çin Yuanı’nın (renminbi) denizaşırı bir “versiyonu”dur ve bu nedenle Çin yasalarına tabi değildir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

İşte İzlenecek 16 Altcoin: Fantom da Listede!