Türkiye’deki kripto para piyasasında dikkat çeken iki altcoin, son zamanlarda önemli gelişmelerle gündeme geldi. İşte detaylar…
Popüler altcoin DOT ekosisteminde yeni gelişmeler var
Blockchain teknolojisinin gelişimi Polkadot (DOT) ekosisteminden önemli ölçüde faydalanmıştır. Layer 0 meta-protokolü, cross-chain veri ve varlık transferlerini kolaylaştırarak Blockchain’i birbirine bağlaması ve güvence altına almasıyla tanınıyor. Sonuç olarak, Polkadot ekosistemi 7 milyar dolar değerinde bir Blockchain’e dönüştü ve DOT coin günlük yaklaşık 225 milyon dolarlık bir işlem hacmine sahip oldu.
Blockchain’lerle birlikte çalışabilirliğini geliştirmek amacıyla Polkadot ağı, bir çapraz mutabakat mesajlaşma protokolü olan XCM ile stratejik bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Özellikle XCM, farklı Blockchain’ler arasındaki iletişim sırasında ne tür verilerin aktarıldığını ve bunların nasıl yorumlanması gerektiğini tanımlayan bir formattır. Sonuç olarak, Polkadot ağına dokunan merkezi olmayan uygulamalar XCM teknolojisi ile sorunsuz bir şekilde ölçeklendirilebilir.
Bildirildiğine göre, Polkadot ve Kusama’da yarım milyondan fazla XCM mesajı gönderilmiştir. XCM’nin XCM v3 olarak adlandırılan en son sürümünün piyasaya sürülmesiyle, harici ağlara köprüleme, NFT değişimleri ve gelişmiş programlanabilirlik dahil olmak üzere birçok önemli yeni özelliğin kilidinin açılması bekleniyor. Blockchain’ler arasındaki iletişim daha önce dinlenmiş ve on milyarlarca dolar tutarında kayıplara katkıda bulunmuştur. Ancak, Polkadot ve XCM’nin farklı Blockchain’ler arasındaki iletişimi güvence altına almak için ortak bir hedef üzerinde çalışmasıyla bu eğilim artık söz konusu olmayacak.
Solana, Trycarbonara ile işbirliği kurdu
Solana, Solana Vakfı’nın son girişimi sayesinde emisyonları gerçek zamanlı olarak ölçülen ilk Blockchain oldu. Vakıf, Blockchain’in ayak izinin kapsamlı ve doğru ölçümlerini sağlayan bir emisyon izleyici oluşturmak için karbon veri platformu Trycarbonara ile işbirliği yaptı. İzleyicinin verileri gerçek zamanlı olarak güncellenmekte ve bireysel doğrulayıcıların verimine ve doğrulayıcıların çevrimiçi/çevrimdışı durumuna bağlı olarak dinamik olarak değişmektedir. Emisyon ölçümü, temel donanımın enstrümantasyonunu ve doğrulayıcı ve RPC nodelarının coğrafi konumunu içerir.
Solana’nın emisyon izleyicisi ayrıca enerji tüketimindeki değişikliklerin ve optimizasyonların çevresel etkilerini de hesaba katar ve Solana ağının donanım altyapısının üretim, nakliye ve kullanım ömrü sonu yönetimine dayalı somutlaştırılmış emisyonları da içerir. Veri seti detay açısından zengin, açık ve kullanımı ücretsiz olup ağ emisyonlarının kaynaklarını doğrulayıcı seviyesine kadar incelemeyi mümkün kılmaktadır. Bu da doğrulayıcıların, ekosistem projelerinin ve ekiplerinin azaltma stratejilerini ve ağın karbon ayak izine bireysel katkılarını keşfetmelerini sağlar. Solana Vakfı, ayrıntı açısından zengin, açık ve kullanımı ücretsiz olan bu verileri yayınlayarak Blockchain’de emisyonların ölçülmesi için yeni bir standart belirlemeyi umuyor.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!