2017 Yılının En İyi 5 Kripto Parası

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC)

Bitcoin dünya çapında en büyük ve en değerli kripto para olmasıyla listemizin başında geliyor. Bu orjinal kripto para fikri 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından kağıda döküldü ve açık kaynaklı bir yazılım olarak sürüldü. Hatta, Bitcoin ağı kişiden kişiye direkt olarak ve aracıya gerek duymadan aktarılacak şekilde tasarlandı. Diğer geleneksel paraların aksine bu ilk merkezi olmayan dijital para bir yöneticiye ve merkezi havuza gerek duymadan kullanılabiliyor.

Bitcoin halen yasal bir meşruluk kazanmasa da, popülerliği hızlı bir şekilde artıyor. Bitcoin’in üretilmesinin arkasında yatan fikir bir ödül olarak bilgisayar yöntemiyle madencilik yapma fikridir. Bitcoin herhangi bir başka ülke, ürün veya servisle değiş tokuş yapılabilecek şekilde tasarlanmıştır. Artan popülerlikle beraber, Bitcoin ayrıca Bitcoin cüzdan uygulaması gibi Bitcoin’leri takip edebilecek ve yönetebilecek bir uygulama çıkardı. Uzun lafın kısası Bitcoin tahmin edilemez soyut bir yatırım ancak hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Litecoin (LTC)

Litecoin de Bitcoin gibi açık kaynaklı bir yazılımdan oluşan, 2011 yılında piyasaya MIT/X11 lisansı altında giren bir para birimi. MIT mezunu ve eski Google mühendisi Bitcoin modelini ve uçtan uca kripto para modelini esas alarak Litecoin’i yaratmaya karar verdi. Litecoin de Bitcoin’in ayakizlerini takip ederek tamamen merkezi ve bir otoriteye bağımlı olmamaya karar verdi. Bu açık kaynaklı küresel ödeme ağı, kripto kullanımı ve daha hızlı blok üretme oranı açısından farklı olarak tanımlanabilir.

Litecoin, MIT / X11 lisansı altında; yazılımın değiştirilmesini, çalıştırılmasını ve kopyalanmasını ve isteğe bağlı olarak dağıtımın yapılmasına izin veren şeffaf bir süreçle piyasaya sürüldü.

Ethereum (ETH)

ETH kısaltmasıyla da bilinen Ethereum, açık kaynaklı uçtan uca ağa sahip ve blok zinciri tabanlı bir bilgisayar üretimi platformdur. Merkezi değildir ve akıllı kontratlar ile uygulamaları herhangi bir aksaklık, sansür, sahtekarlık veya üçüncü şahıs müdahalesi olmadan yürütebilmektedir. Ethereum “ether” denen kriptoparayı kullanmaktadır, bu da hesaplar ve kişiler arasında transfer edilebilmektedir.

Vitalik Buterin (bir kripto para araştırmacısı ve programcı), Ethereum’u 2013 yılında önerdi ve 30 Haziran 2015 yılında 11 milyon koinle “önceden kazılmış” şekilde halka arz edildi. Yine de, DAO projesinin 2016 yılında çöknesiyle birlikte, Ethereum 2 farklı blok zincirine ayrıldı. Ethereum Classic (ETC) olan ilkel hali ve Ethereum (ETH) olan yeni hali.

Ripple (XRP)

Ripple hızlı ve verimli bir şekilde uluslararası ödeme yapmanızı sağlayan gerçek zamanlı brüt hesap kapatma sistemidir. Uçtan uca olan şeffaflığı sayesinde dünya çapında ödemeler kolaylıkla yapılabilir. Ripple ilk olarak 2012 yılında Ripple tarafından geliştirildi. Ripple protokolü ve Ripple İşlem Protokolü (RTXP) isimleriyle tanındı.

Diğer kripto paralar gibi, Ripple da açık kaynaklı bir Internet protokolü olarak, ortak bir muhasebe defteri ve yerel kripto para olan XRP olarak yaratıldı. “Güvenli, hızlı ve neredeyse ücretsiz olarak küresel finansal işlemleri herhangi bir boyutta ve geri ödeme talebi olmadan” yaptığını iddia ediyor.

Monero (XMR)

Sonuncu ama son derece önemli olan Monero, kullanıcılarına yüksek gizlilik sağlayan bir açık kaynaklı kripto para ve dijital para birimi. Güvenli, sağlam ve tespit edilemez olan birim, 3 yıl önce 18 Nisan 2014’te ortaya çıktı. Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve diğerleri gibi Monero da merkezi değil ve uçtan uca aktarımı sağlayan bir kişisel dijital paradır.

Bu kriptopara halka açık bir hesap defteri ile işlemleri kayıt altında tutuyor ve ayrıca madencilik ile yeni birimler yaratıyor. Monero kullanıcılara paralarının ve işlemlerinin tam kontrolünü elinde tutma amacıyla yaratıldı. “Seçici şeffaflık” olacak şekilde kullanıcıların kimin bilgilerine erişebileceğini ve kimin erişemeyeceğini belirleyebileceği bir sistem kuruldu. Sonuç olarak, Monero kişisel gizliliğine ve güvenliğine önem veren kişiler için iyi bir seçenek diyebiliriz.

Genel olarak, piyasada çeşitli özelliklere sahip pek çok kripto para bulunuyor. Bu yazımızda sizlere 2017 yılının en çok dikkat çeken 5 kripto parasını tanıttık.

2017 Yılının En İyi 5 Kripto Parası