2017 yılı kripto paraya ilgi duyan insanlar için ” mükemmel uyanış” yılı oldu. Geçen yıldan itibaren piyasa katlanarak büyümeye devam ederken dijital paraların popülerliği ve fiyatları inanılmaz hızlı bir şekilde arttı. Piyasaya etkili miktarda bir para akışının ardından, pek tabii 2018‘de çok daha iyi şeylerin olacağının beklentisine girebiliriz. Piyasa karşı karşıya bulunduğu güncel düzeltmeye rağmen yeniden eski gücünü toplayacak ve ardından bir yıl daha muhteşem bir büyüme yaşayacak.
Biz de bu yılın başında size şuana hakettiğinden az rağbet gören ve 2018 yılında takip edilmesi gereken 5 kripto parayı tanıtacağız.
SIACOIN (SC)
Sia Google Drive, Dropbox ve Amazon Cloud gibi bir bulut depolama plaformu. Peki ya bu sistemi bahsedilen diğer sistemlerden ayıran nedir diye soracak olursanız; Sia verilerin blockchain‘de depolandığı, bulut depolama platformunun açık kaynaklı, merkezi olmayan bir sistemden oluşan bir versiyonu olarak tanımlanabilir. Sia çok büyük miktardaki kullanılmayan depolama alanları için bir piyasa oluşturdu ve böylece merkezileşmiş veri özeğine olan ihtiyaç ortadan kalktı. Sia’nın web sitesine göre:
“Sia’nın uzun vadedeki amacı internetin depolama alanındaki belkemiği olmak. Biz verilenin özgür olması gerektiğine inanıyoruz. Biz dünyadaki kullanılmayan bitleri serbest bırakmayı ve gezegendeki en büyük süper depolama sunucusunu kurmayı hedefliyoruz.”
Sia’nın tasarımı ciddi ölçüde güvenliğe, kişisel gizliliğe ve veri bütünlüğüne odaklanıyor. Bu platform üzerinde her kullanıcı -her depolama sağlayıcısı- bir kriptografi dosyası sözleşmesini kabul eder. Ayrıca projenin hem işletmeler hem de diğer kullanıcılar için ideal olmasını sağlamak amacıyla platformdaki tüm veriler, ağa gönderilmeden önce şifrelenir ve yalnızca indirildikten sonra şifrelerin çözülmesi imkanı sağlanır. Bu projenin coini olan SiaCoin kullanıcılara bu platform üzerinde kiralık depolama alanı için ücret ödeme veya ücret alma imkanı verir.
- Fiyatı: 0.028415 Dolar
- 2017’deki Fiyat Artışı: %62800
- Piyasa Hacmi: 0,968,881,527 Dolar
- Arzı: Sınırsız, uzun vadede %2 enflasyon
- Devir: 31,396,146,174 SC
GOLEM (GNT)
Sia depolama alanı ile ilgili çalışmalar yürütürken, Golem işlem gücü üzerine odaklanıyor. Çalışma prensibi benzer olan bu platform, kullanılmayan işlem gücünün kiralanması veya kiralanan işlem gücü için kullanıcıların ödeme almasına olanak sağlar. Golem’in avantajından bahsedecek olursak; bu paltform bahsettiğimiz işlem gücünü ne için kullandığınızla ilgili herhangi bir ayrım yapmıyor. Bu güç CGI programlarında, makine öğreniminde, araştırmalarda ve daha pek çok şeyde kullanılabiliyor.
Golem herkesin erişme imkanının olduğu, küresel çapta olan, açık kaynaklı ve merkezi sistemden uzak bir süper bilgisayar olarak düşünülebilir. Kişisel bilgisayarlardan veri merkezlerine kadar bütün kullanıcıların bilgisayarlarının gücünü birleştiriyor. Bulut bilişim, AWS Amazon‘u ve Microsoft Azure’u da içinde barındıran inanılmaz büyüklükteki milyar dolarlık bir endüstriyi oluşturuyor. Değişmeyen müşteri talebiyle birlikte, aynı servisi blockchain’u uyarlı bir versiyona çeviren Golem müşterilerine çok daha ucuz bir hizmet sağlayıp, çok karlı bir niş kurmayı başarıyor.
Buna rağmen, proje hala başlangıç aşamasında ve pazarlama süreci de çok yavaş ilerliyor. Fakat şundan eminiz ki bu proje, gözünüzü üzerinden ayırmamanız gerekenlerden biri.
- Fiyatı: 0.403876 Dolar
- 2017’deki Fiyat Artışı: %7300
- Piyasa Hacmi: 336,105,560 Dolar
- Arzı: 1,000,000,000 GNT
- Devir: 834,262,000 GNT
STELLAR LUMENS (XLM)
2015’de kendi kodunun açılışını yapan Stellar, başlangıçta Ripple protokolüne dayanıyordu. XRP (Ripple) ile hala aynı temel çalışma prensibine sahip olan Stellar; dijital varlıkların ticaretinde blockchain teknolojisinin kullanılması üzerine çalışıyor. XLM kendi piyasalarına sahip olmayan paralar arasında bir ‘köprü’ görevi görüyor. Kullanıcılar XLM üzerinde yaptıkları bir işlemde alıcıya ödeme yapmak için kullanacakları para birimini sistemdeki çok çeşitli fiat para ve kripto paralar arasından seçebilirler.
Steller’in hacmi ise onun bir diğer ilgi çekici özelliği. Çünkü bu özelliği sayesinde coinlerinin bir kısmını veya hepsini satmak isteyen insanlar alıcıları bulmak için uzun süre beklemek zorunda kalmıyorlar. Bir diğer enteresan yönü ise XLM coinlerinin büyük çoğunluğu önümüzdeki 10 yıl boyunca ücretsiz bir şekilde dağıtılacak.
Bu proje Praekelt Foundation, Oradian hatta IBM gibi onun fikirlerine inanan bazı şirketlerle güzel ortaklıklar kurmayı başardı.
- Fiyatı: 0.490409 Dolar
- 2017’deki Fiyat Artışı: %13100
- Piyasa Hacmi: 9,585,505,164 Dolar
- Arzı: 103,590,302,054 XLM
- Devir: 17,868,059,883 XLM
OMISEGO (OMG)
OmiseGo ‘Unbank the Banked’ vizyonunu benimsiyor. Proje fiat para birimleri ve kripto para birimleri arasında gerçek zamanlı eşler arası para değişimine olanak sağlamayı amaçlıyor. Bu sayede göndericiler para alışverişine veya dönüştürmeye ihtiyaç duymayan istedikleri bir para birimini seçip alıcılarına da bu para birimini ulaştırabiliyorlar. Platform küresel finansın çalışma politikası üzerinde bir devrim yapmayı ve bütün kısıtlamaları ortadan kaldırmayı amaçlıyor.
OmiseGo endüstrideki geniş çaplı bağlantıları ve hayata geçirmeyi amaçladıkları işe olan güçlü talep sayesinde başarılı olma yolunda ilerliyor. 130’dan fazla personelin katıldığı küresel bir ekip ve birkaç endüstri lideri Omise’i destekledi. Ekibin danışmanlığını yapan Vitalik Buterin ve Gavin Wood projeden övgülerle bahsediyor.
Projenin temel özelliklerinden biri Atomic Swap projesinde gördüğümüz gibi çapraz blockchain işlemlerine olanak sağlıyor olması. OmiseGo, McDonald’s ve Credit Saison ile ortaklıklar kurmayı başardı ve kripto para faaliyet alanındaki projelerin mevcudiyetini daha da güçlendirdi.
- Fiyatı: 13.96 Dolar
- 2017’deki Fiyat Artışı: %3100 (OmiseGo piyasaya 14 Temmuz 2017’de çıkarıldı)
- Piyasa Hacmi: 1,428,507,288 Dolar
- Arzı: 140,245,398 OMG
- Devir: 102,042,552 OMG
FACTOM (FCT)
Factom ise bir diğer ilgi çekici proje. Blockchain teknolojisini değiştirilemeyen bir kayıt tutma sistemi oluşturmak için kullanma girişiminde bulunan ilk platform olma özelliğine sahip. Factom kullanıcılarına blockchain’e dayanan bir veritabanı oluşturma imkanı verir ve bu veritabanında kullanıcılar değiştirilemeyecek, silinemeyecek ve geriye döndürülemeyecek şekilde bilgi depolayabilirler. Buradaki önemli nokta ise; Factom platformu sayesinde hükümetler, girişimciler ve bireyler verilerini hem koruyabilir hem de onları güvenli bir şekilde saklayabilir.
Tabi ki böyle bir sistemin en büyük avantajı olan blockchain teknolojisi sayesinde kullanıcılar ‘kurşun geçirmez’ veriler yükleyebilirler. Herhangi bir kişi veya işletme verileri kontrol etme veya kullanma yetkisine sahip değildir ki tam olarak bu sayede veriler yok edilemez, değiştirilemez veya kapatılamaz.
Farklı bir açıdan bakıldığında ise depolanan verilerin hash’ı Bitcoin blockchain’inde oluşturulabilir veya depolanabilir bu da verilere çok daha büyük bir güvenlik sağlamış olur. Bu projenin coini olan Factoid (FCT) kullanıcılarına Factom’un içindeki verilerin hash’ını oluşturma olanağı sağlar böylece bu verileri saldırılardan korur.
- Fiyatı: 31.52 Dolar
- 2017’deki Fiyat Artışı: %1400)
- Piyasa Hacmi: 277,119,894 Dolar
- Arzı: 8.700.000* FCT (Factom maksimum bir arz miktarına sahip değil.)
- Devir: 8,745,102 FCT