2019 Neden Bitcoin ve Kripto Paralar İçin ‘Altın Yıl’ Olabilir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2018 yılı Bitcoin ve kripto para pazarı için kelimenin tam anlamıyla yıkım dolu bir yıl olsa da, gerçekleşecek olaylar ve halihazırda süregelen olaylar zincirine baktığımızda 2019 yılının içinde bulunduğumuz yılın tam tersine bir harekete sahne olması pek de şaşırtıcı olmaz. Peki neden ibre hala aşağı yönü gösterirken 2019 bizlerin beklediği yıl olabilir? Oyun daha yeni mi başlıyor? 2019 Bitcoin ve kripto paralar için altın yıl olabilir mi? Kendi yorumlarımı da katarak sizlerle bu yazıda paylaşacağım.

1 Trilyondan 100 Milyara – Oyun Burada Biter Mi?

Bitcoin dahil bütün kripto paraların toplam piyasa kapitalinin 100 milyar dolara kadar gerilediği şu günlerden sadece 1 yıl geriye gittiğimizde, yalnızca Ripple’ın XRP’sinin bile piyasa kapitali bakımından 140 milyar dolara kadar ulaşmış olduğunu görüyoruz. İçinde bulunduğumuz yılın ilk ayında neredeyse 1 trilyon dolara kadar dayanan (830 milyar dolar) kripto piyasasının 100 milyar dolarlara kadar düşmüş olması bana kalırsa kaçırılmaz bir fırsat! Bitcoin, Ethereum, XRP ve nice kripto büyük para: bunların maksimum değerlerine ulaştıkları günden bu güne kadar teknoloji anlamında kaybettikleri herhangi bir şey yok! Aksine her gün yeni geliştirmeler ve yaptıkları anlaşmalarla bizleri karşılıyorlar ve piyasanın böyle bir düşüş sonrası en azından büyük bir ‘ölü kedi sıçrayışı’ yapmasını beklememek bana kalırsa saçmalık olur. Ben bu piyasadaki kripto paraları; Bitcoin’i, Ethereum’u, XRP’yi, Holo’yu, birer hisse senedine benzetiyorum. 1997 yılında 2 dolar olan Amazon hissesinin 1999’da 100 dolara kadar çıkıp sonrasında 2001 yılında 6-7 dolarlara kadar düştüğü zamanları biz Bitcoin’de yaşıyoruz. Şu an zannediyorum ki Amazon hissesinin ‘6-7 dolar olduğu’ zamanlardayız. Ancak unutmamamız gereken bir şey var; şu an o hissenin değeri tamı tamına 1647 dolar! Oyun bitmedi, yeni başlıyor!

Bakkt Geliyor – Gitmenin Hiç Sırası Değil

New York Borsası’nın ana şirketi Intercontinental Exchange tarafından geliştirilen platformun açılışı buraya tıklayarak detaylarına ulaşabileceğiniz haberimizde de bahsettiğimiz üzere 24 Ocak 2019’a ertelendi. CBOE Global Markets’ın Bitcoin vadelilerini açtığında piyasanın gösterdiği tepkiyi düşünürsek New York Borsası menşeili Bakkt’a verilecek tepkinin ‘muazzam’ olacağını beklemek pek de ‘hayal ürünü’ olmaz. Bakkt’ın ‘New York Borsası’ detayına ben çok önem veriyorum çünkü bu borsanın piyasa kapitali dudak uçuklatacak cinsten. NYSE’deki hisselerin toplam değeri tamı tamına 22.6 trilyon dolar. Bu da kripto para pazarının bütün piyasa kapitalinin 209 katına tekabül ediyor! Böylesine güçlü bir borsanın ana şirketinden çıkacak bir Bitcoin vadeli işlemler platformunun BTC ve kripto paralar için bir boğa rallisinin tetikleyicisi olacağını düşünüyorum. Bana göre Bakkt, bu sektöre güven duyan insan sayısını inanılmaz boyutta artıracak potansiyele sahip.

ETF Onay Süreci

Birleşik Devletler’in Menkul Kıymetler ve Borsalar Komisyonu SEC, yakın tarihte Bitcoin ETF’si için inceleme dönemini 27 Şubat 2019’a uzattı. Önemini ve fiyata olası pozitif etkilerine defalarca yer verdiğimiz BTC ETF’lerinin bu dönemde onaylanması durumunda Bitcoin piyasası hiç görmediği kadar yatırımcıyı bir arada görebilir. Birçok analist ve yorumcunun BTC’de yaşanan son büyük düşüşe “Entry Dump” yakıştırması yapması da bundan dolayı olsa gerek. Olası bir ETF onayı sonrasında Bitcoin’in arkasından altcoinleri de çekerek uçuşa geçmesi oldukça mümkün. Peki bu tarihte bir red ile karşılaşırsak ne olur? Orası meçhul, ancak bir ETF reddinin BTC ve kripto para piyasasını çok da kötü etkilemeyeceği düşüncesindeyim.

Yeni Projeler, Yeni Geliştirmeler

Her ne kadar kripto camiasındaki ortak görüş “İleride bu pazardaki kripto koinlerin yüzde 90’ı yok olacak!” şeklinde olsa da her geçen gün pazara dahil olan, kendilerini blokzincirdeki sorunları çözmeye adayan projeler ve halihazırda üst sıralarda olan, bununla birlikte fiyatı epey düşmüş olmasına karşın her geçen gün teknolojilerini daha da ileriye taşıyan kripto projelerin ana akımda yaygınlaşması, 2019 yılı için bir boğa tetikleyicisi olabilir. Kripto pazarı teknoloji anlamında hiçbir şey kaybetmedi; aksine kazandı ve her geçen gün kazanmaya devam ediyor. Pazarın kaybettiği tek şey ‘fiyat’ oldu. Ethereum geliştiricileri ölçeklenebilirlik sorununu çözmek için önemli adımlar atıyor, Monero Bulletproof ile çok daha ucuza işlem gerçekeştirebiliyor, Holo blokzincirin sorunlarını tümüyle yeni bir zincir oluşturarak ortadan kaldırıyor. Bunlarla birlikte onlarca kripto projesi her gün teknoloji bakımından bir diğerinin önüne geçmeye çalışmakta, piyasada inanılmaz bir rekabet mevcut. Kripto para geliştiricileri yaptıkları geliştirmeleri fiyat düştü diye durdurmuş değil. Fiyatla değil teknoloji ile ilgileniyorlar ve bana kalırsa başlı başına bu bile, fiyatların bu düşük seviyelerde kalmayacağının su götürmez bir delili.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın ve bizi Twitter’da takip edin!

Bu yazıda yazılan her türlü görüş ve tahmin editöre aittir. Yazının hiçbir kısmı yatırım tavsiyesi olmadığı gibi okuyucunun yapacağı hiçbir yatırımdan Kripto Koin ve/veya editör sorumlu tutulamaz.

2019 Neden Bitcoin ve Kripto Paralar İçin ‘Altın Yıl’ Olabilir?