“2021 Vurgusu” Piyasalar Covid Kısıtlamalarına Maruz Kalırken Altın Fiyatı Bu Gelişmelere Kitlendi

Altin 1 2
Altin 1 2
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin – Ünlü Kitco analisti Anna Golubova bugün Altın fiyatına etki edecek gelişmeleri ve izlenecek seviyeleri odağına aldı.

Analistin görüşleri şu şekilde yer alıyor.

Altın arka arkaya üçüncü hafta düştü, ancak bu durum boğa piyasasının bittiği anlamına mı geliyor? Bazı analistler, yıl sonuna kadar 2.000 dolarlık altın beklentilerini tersine çevirmeye başlıyor.

Hafif yönlü tatil ticareti ve stop kayıpları, Cuma günü altının onsunun 1.800 doların altına inmesine katkıda bulundu.

Analistler makro ortamın hala yüksek altın fiyatını çok desteklediğinden emin olsalar da, kimileri yeni rekor yüksek fiyat beklentilerini gelecek yıla ertelemeye başlıyor.

Altın arka arkaya üçüncü hafta düştü, ancak bu durum boğa piyasasının bittiği anlamına mı geliyor? Bazı analistler, yılsonuna kadar 2.000 dolarlık altın beklentilerini tersine çevirmeye başlıyor.

Hafif yönlü tatil ticareti ve stop kayıpları, Cuma günü altının onsunun 1.800 doların altına inmesine katkıda bulundu.

Analistler makro ortamın hala yüksek altın fiyatını çok desteklediğinden emin olsalar da, kimileri yeni rekor yüksek fiyat beklentilerini gelecek yıla ertelemeye başlıyor.

Altın’ı Yükselten Nedenler Ortadan Kalkmadı

Phoenix Futures and Options LLC başkanı Kevin Grady Kitco News’e verdiği demeçte “salgın nedeniyle altının yükseldiği önermesine katılmıyorum. Sanırım salgına verilen tepki nedeniyle altının toparlandığını düşünüyorum. Teşvik paketi, ABD dolarının devalüasyonu, düşük faiz oranları … Altının yükselişindeki nedenler bunlar. Bu nedenlerin hiçbirinin ortadan kalktığını düşünmüyorum.” diyor.

Bununla birlikte, Grady artık bu yılın sonuna kadar 2.000 $’lık bir altın fiyatı beklemiyor ve değerli metalin 2020’yi ons başına 1.900 $’ın altında tamamlayacağını düşünüyor.

TD Securities emtia stratejisti Daniel Ghali, altını Ağustos ayında yeni zirvelere iten itici güçlerin hala çok fazla olduğunu söyledi.

“Buna bakmanın bir yolu, insanları altın almaya veya satmaya iten şeyin ne olduğunu görmektir.  ABD doları, faiz oranları, nominal oranlar vb. Şu anda altının fiyat hareketi, diğer piyasalarda olup bitenlerle tamamen tutarsız. Bize anlatılan şey, bunun büyük ölçüde konum değişiklikleri tarafından yönlendirildiği. Büyük olasılıkla, olan şey, altın fiyatlarının bir eşiği aşmasıdır. Esasen bu seviyelerde bazı piyasa katılımcılarının dayanabileceği maksimum seviyede bir acı söz konusu.”

Analistler geçen hafta yatırımcıları, zayıf tatil ticareti nedeniyle daha yüksek volatilite beklemeleri konusunda uyardı ve altın piyasası bunu gördü. Yazım sırasında Aralık altın vadeli işlemleri, gün içinde %1.26 düşüşle 1.782.70 $’dan işlem görüyordu.

Grady “bu hafta bir pozisyon yenileme dönemi yaşandı. Çarşamba, endeks değişiminin son günüydü. Yani Aralık’ta long pozisyonunda sözleşmesi olan herkesin bu pozisyonları tasfiye etmesi veya bu pozisyonları devretmesi için son gündü. Haftanın başında altın, insanlara ticaretten çıkma ve yeniden değerlendirme şansı verdi” diyor.

Walsh Trading eş direktörü Sean Lusk, geç giren ve piyasayı daha yüksek seviyede kovalayan traderlar olduğunu söyledi.

Lusk, “Burada gördüğümüz şey, yüksek seviyede iken Altın’dan çıkanlar. Muhtemelen  1920 dolar seviyesinde satış yaptılar. Şimdi alım yapıyorlar” diyor.

Ayrıca Grady, kripto alanı tarafından çok fazla dikkatin çekildiğini ve bunun da altına zarar verdiğini sözlerine ekledi. “Bir miktar para değerinden çıktı ve kriptoya girdi” diyor.

Lusk ayrıca, birçok insanın altına karşı kriptoyu tercih etmeye başladığını belirtti. “Ama günün sonunda, elinizde bir ons altın mı yoksa ekranda bir şey olmasını mı tercih ederdiniz?” diye soruyor.

Gözler COVID Kısıtlamaları ile Fed’in Hamlesinde

Noel tatillerinin başlayacağı önümüzdeki birkaç hafta içinde, piyasanın dikkati COVID-19 kısıtlamalarının ne kadar şiddetli olacağına bağlı. Bu yıl daha fazla teşvik olup olmayacağına ve Federal Rezerv’in yardımcı olmak için daha neler yapabileceği konusu da analistlerce takip ediliyor.

ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, “Piyasa duyarlılığı, bir aşının zamanlamasına ilişkin haberlerden ve Şükran Günü toplantılarının ardından Covid kontrol önlemlerinin kısa vadede yoğunlaştırılmasına ilişkin endişelerden daha fazla etkilenecek. Vaka sayısı geçen haftadan önce keskin bir şekilde artıyordu, ancak tatil seyahati ve sosyalleşme, sağlık sistemlerinin hastaneye kaldırılmanın baskısı altında çökmesini önlemek için agresif eylemi gerektiren bir hızlanma görebiliyordu” ifadesine yer veriyor.

Knightley, bu yeni kısıtlamaların ekonomik toparlanmaya zarar verebileceğini söyleyerek “ABD’nin daha fazla bölgesinde sokağa çıkma yasakları ve kısıtlamalar devreye girdikçe, iş piyasasının zarar gördüğünü şimdiden görebiliyoruz” diyor.

Lusk, ikinci dalga devam ederken piyasaların COVID-19 aşılarının çıkarılmasıyla ilgili sorunları görmeye devam edeceğini de sözlerine ekledi. “Bu durum için, hisse senetlerindeki bu toparlanmayı hala engelleyebilecek gerçek bir potansiyel var” ifadesini kullanıyor.

Ghali, henüz görünürde herhangi bir teşvik olmadığı için, piyasanın Fed’in Aralık ayında daha fazlasını yapacağına güvenip güvenemeyeceğini şu sözlerle açıklıyor:

“Daha spesifik olarak, piyasanın bir kısmının beklediği ağırlıklı ortalama vadedeki değişiklik. Bu, Fed tutanaklarının odak noktasıydı ve muhtemelen Aralık ortası FOMC toplantısının odak noktası olacak.”

Altın İçin Sırada Ne Var?

Buradan altın ticaretinin nasıl yapılacağı konusunda Grady, üst seviye olarak 1,851 $’a göz kulak olunmasını ve ardından Altın’ın bu seviyeye  ilk ulaştığında traderların satış yapması gerektiğini söylüyor.

Öte yandan Lusk, altın toparlanmaya başlamadan önce önümüzdeki hafta daha fazla zararı göz ardı etmiyor. “Bu piyasa 60-70 dolar daha aşağıya çekilirse, bu bitmeden 1.700 doların altına bir hareket görebiliriz” diyor.

Bundan sonra, Lusk altın için 2021’de tırmanmaya başlayacak diyor ve Aralık ayı sonu ile Ocak ayı başının altın için mevsimsel olarak iyi zamanlar olduğuna dikkat çekiyor.

İzlenecek Veriler

Önümüzdeki hafta tarım dışı işsizlik rakamlarına odaklanılacak.

Ayrıca PCE fiyat endeksi ve Pazartesi günü beklenen konut satışları, Salı günü ISM imalat PMI, Çarşamba günü ADP tarım dışı istihdam ve fabrika siparişleri ve Perşembe günü ISM imalat dışı PMI ve işsizlik başvuruları verileri de rakip edilecek.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

“2021 Vurgusu” Piyasalar Covid Kısıtlamalarına Maruz Kalırken Altın Fiyatı Bu Gelişmelere Kitlendi