2023 İçin 11 Kripto Para Tahmini: Bu Coinlere Dikkat!

2023 İçin 11 Kripto Para Tahmini: Bu Coinlere Dikkat!
2023 İçin 11 Kripto Para Tahmini: Bu Coinlere Dikkat!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasası yeni yıla parlak bir başlangıç ​​yaptı. Lider kripto Bitcoin, yılbaşından bugüne %40’ın üzerinde getiri sağladı. Riskli varlıkların fiyatlarındaki ralli, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan piyasalarda faiz oranlarındaki artışın yavaşlamasının bir sonucu. Bu durum daha riskli varlıklara olan ilgiyi artırdı. VanEck’in Dijital Varlıklar Araştırma Başkanı Matthew Sigel, 2023’te kripto para piyasasından ne beklediğini açıklıyor.

1. Bitcoin, ilk çeyrekte 10-12.000 doları test edecek

Matthew Sigel, MVIS Küresel Dijital Varlık Madenciliği Endeksi medyan piyasa değerinin şu anda yalnızca 180 milyon dolar olduğunu ve neredeyse tüm bileşenlerin nakit yaktığını ve defter değerinin çok altında işlem gördüğünü söylüyor. Son zamanlardaki yüksek elektrik fiyatları ve düşük Bitcoin fiyatları göz önüne alındığında Bitcoin madenciliği büyük ölçüde kârsız olduğundan, birçok madencinin yeniden yapılandırılacağını veya birleşeceğini tahmin ediyor. Bu yüzden lider kripto paranın 10 -12 bin doları test edeceğini tahmin ediyor.

2. İkinci yarıda lider kripto para 30.000 dolara yükselecek

Sigel, Bitcoin ve daha geniş kripto para ekosisteminin 2022’de acımasız bir ayı piyasasından zarar gördüğünü belirtiyor. Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, uzaydaki çok sayıda şirket patladı ve duyarlılık oldukça zayıf. Bitcoin, önceki yıla göre bir risk varlığı gibi işlem gördü ve faiz oranı artışlarına karşı fiyat hassasiyeti gösterdi. Sigel, gelişmiş piyasalarda tüketicilerin Bitcoin’i zaman içinde bir değer deposu ve açık TÜFE enflasyonu yerine M2 enflasyonuna karşı bir koruma olarak göreceğini belirtiyor.

Bu fiyat tahminini vermesinin bir diğer nedeni de küresel bir resesyon ihtimalinin güçlü olması. Sigel, durumun böyle olması halinde, para basımı ve hükümetin bütçe açıkları devam ederken, Federal Reserve’in yumuşayan enflasyonun ortasında faiz oranlarını artırmayı büyük olasılıkla duraklatacağını öngörüyor.

Kripto para

3. Finansal kurumlar Blockchain’leri kullanacak

Sigel, 2023’te kurumların, müşteriler için maliyetleri düşürürken saklama ve yerleşimi basitleştirmek için Blockchain’leri kullanacağına inanıyor. Bu doğrultuda, KYC/AML, kimlik protokolleri ve izin alt ağları/uygulamaları kullanılarak etkinleştirilecek. Şu anda MakerDAO’nun BlackRock ve Coinbase’in yardımıyla ABD tahvillerine ve diğer devlet tahvillerine 1 milyar dolar yatırmayı planladığını bilmek önemli. Bu da DAI sahiplerinin mevduatlardan daha yüksek getiri elde etmelerini sağlıyor. Goldfinch, TrueFi, Maple ve Clearpool gibi platformlardaki gerçek dünya kredilerinin toplamı 300 milyon dolardan fazla. Sigel, açık kaynaklı Blockchain’ler arasında Ethereum, Polygon, Avalanche, Polkadot ve Cosmos’un en iyi konumlandığına inanıyor.

4. Brezilya dünyanın en kripto para dostu ülkelerinden biri olacak

Sigel, kalıcı enflasyon ve genç bir nüfusla Latin Amerika’nın dünyadaki en hızlı kripto ve stablecoin benimsenmesini gördüğünü açıklıyor. Brezilyalı düzenleyiciler, özel şirketlere bu alanda oynamaları için bir koruma alanı verme konusunda agresif davrandılar. Ülkenin en büyük bankası olan Itau Unibanco, geleneksel finansal ürünleri token’lere dönüştürmek ve müşterilere saklama hizmetleri sunmak için bir varlık tokenizasyon platformu başlatmayı planlıyor. Sigel, ülke borcunun tokenleştirilmesinin önce Brezilya’da başlayabileceğine inanıyor.

Kripto para

5. Twitter, ödeme tekliflerini devlet parası lisanslarıyla destekleyecek

Sigel, Twitter’ın mevcut ödeme yeteneklerinin Lightning Network üzerinden Bitcoin de dahil olmak üzere peer-to-peer bahşiş vermekle sınırlı olduğunu, ancak kullanıcı deneyiminin zayıf kaldığını söylüyor. Elon Musk’ın, tüketicilerin traderlara hizmetler için ödeme yapmasına izin verecek olan WeChat Pay’e daha çok benzeyen ödeme işlevselliğini uygulamasını bekliyor. New York Times’a göre, Kasım ayında Twitter, ödemeleri işleme koymasının önünü açmak için Hazine Bakanlığı’nın Mali Suçları Uygulama Ağı’na (FinCEN) kayıt evrakları verdi. Böyle bir çabanın dolar, Bitcoin ve muhtemelen Dogecoin gibi diğer kripto varlıklarını içermesi muhtemel.

6. Bir ülke, devlet varlık fonuna BTC dahil kripto para ekleyecek

Suudi Arabistan’ın devlet servet fonlarının küçük ölçekte de olsa Bitcoin madenciliği yaptığını birçok kripto şirketinden ilk elden duyduk. Ek olarak, Rus hükümet yetkilileri, kripto varlıklarında sınır ötesi ticareti çözme niyetlerini açıkça ifade ettiler. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, yakın zamanda Blockchain platformunu MetaMask ve Ethereum Blockchain ile entegre etti. Ek olarak, birden fazla Rus medyası, Rusların Kasım ayında agresif bir şekilde Bitcoin madenciliği ASICS satın aldığını bildirdi.

Kripto para

7. Yeni merkezi olmayan stablecoin piyasa değeri 1 milyar dolara ulaşacak

Stablecoin, ABD doları veya altın gibi ‘sabit’ bir rezerv varlığına sabitlenmiş bir kripto para birimi. Stablecoin projeleri, sabitlemelerini nasıl sürdürdüklerine göre farklılık gösteriyor. Örneğin, USDT ve USDC’nin her ikisi de, tokenlerini nakit ve devlet hazineleri dahil itibari para rezervleriyle teminat altına alan merkezi kuruluşlar tarafından yönetiliyor. Öte yandan DAI, kullanıcıları dolar cinsinden, aşırı teminatlandırılmış DAI’yi basmak için akıllı sözleşmelere ETH yatıran merkezi olmayan bir varlık tarafından yönetiliyor.

Sigel, algoritmik stablecoin’lerin dijital varlıklarla teminatlandırılmaları ve eksik veya fazla teminatlandırılmış olmaları bakımından farklılık gösterdiğini açıklıyor. Tipik olarak, algoritmik stablecoin’ler, başka bir dijital varlığın desteğiyle ve/veya arz ve talebi dengeleyen on-chain bir algoritmayla sabitlemelerini sürdürüyorlar. Sigel, LUNA’nın çöküşüne ve ilişkili algoritmik stablecoin UST’nin çıpasını kaybetmesine rağmen, AAVE’nin aşırı teminatlandırma stratejisi uygulayacak ve arbitraj ve topluluğa dayanan GHO teklifi de dahil olmak üzere çeşitli merkezi olmayan stablecoin’lerin 2023’te piyasaya sürülmeye devam etmesini bekliyor.

8. Ripple, SEC davasını kaybedecek

Ripple Labs, 2020’den beri SEC ile tokenleri XRP için yasal bir savaş yürütüyor. SEC davası, XRP’nin kayıtsız bir menkul kıymet olduğunu iddia ediyor. Ripple ve XRP’nin dijital varlık alanındaki önemi göz önüne alındığında, bu davanın sonucu endüstri genelinde geniş kapsamlı etkilere sahip olabilir ve gelecekteki davalar için emsal oluşturabilir.

Sigel, Ripple’ın Coinbase ve Blockchain Association da dahil olmak üzere sektördeki birçok büyük oyuncunun desteğine sahip olduğunu açıklıyor. Bu destek, artık Ripple’a yasal destek sunan 12 bağımsız kuruluşla arttı. Hem SEC hem de Ripple, davayla ilgili bir federal yargıçtan özet karar talep etti. Bu nedenle ilk çeyreğin sonuna kadar bir karar verilmesi muhtemel. Ne yazık ki SEC, Kasım ayında Blockchain tabanlı yayıncılık şirketi LBRY’ye karşı açtığı davayı kazandı. Sigel, emsal olarak bu dava ile, bir Ripple zaferi olasılığının artık maddi olarak olası olmadığını söylüyor.

9. Gary Gensler SEC’den ayrılacak

Kripto para meraklıları, SEC Başkanı Gary Gensler’in ABD’deki dijital varlık ekosistemini geliştirmenin bir savunucusu olacağını umuyordu. Ancak SEC, ‘piyasa manipülasyonu’ gerekçesiyle Bitcoin spot ETF’lerine ilişkin kararları reddetmeye veya ertelemeye devam etti. Tuhaf bir şekilde, Bitcoin vadeli ETF’leri ve hatta short Bitcoin vadeli ETF’leri onaylandı. Başkan Gensler, birkaç kez Bitcoin’i bir emtia olarak gördüğünü, ancak diğer dijital varlıkların çoğunun menkul kıymetler olduğunu belirtti. Yine de, SEC ve CFTC alanı düzenleme hakkı konusunda yarışırken, sektörü hangi kurumun düzenleyeceği konusunda önemli bir belirsizlik devam ediyor.

Sigel, Başkan Gensler’in, özellikle de Beyaz Saray için siyasi bir sorumluluğa dönüşebilecek artan bir incelemeyle karşı karşıya olduğu 2022 ara seçimleri geride kalmışken, değiştirileceğini tahmin ediyor. Dört ABD milletvekili, 8 Kasım’da SEC’in şeffaflık söz konusu olduğunda çifte standardı nedeniyle onunla alay eden bir mektup gönderdi. New York Demokratik Temsilcisi Ritchie Torres ayrıca Aralık ayında ABD Denetçisine bir mektup yazarak federal yasama gözlemcisinin SEC’in halkı “FTX’in korkunç kötü yönetimi ve görevi kötüye kullanmasından” korumadaki başarısızlığını gözden geçirmesini istedi. Güçlü bir şekilde ifade edilen mektup, genel olarak Başkan Gensler’in liderliğini de eleştirdi.

10. Kripto para dünyasında toplam Web3 oyuncu sayısı rekor kıracak

Geleneksel oyunlarda toplam adreslenebilir pazar (TAM), dünya çapında 300 milyar dolar ve 3,2 milyar insanla çok büyük. Oyun, dijital-yerel bir etkinlik ve oyun içi öğeler şimdiden dünya çapında yüz milyonlarca oyuncu tarafından satın alınıyor ve kullanılıyor. Yine de Sigel, geleneksel ve kripto oyunları arasında kategori boşluklarının olduğuna ve bunun büyüme için geniş bir alan yarattığına inanıyor. Bununla birlikte, erken dönem play-to-earn oyunları, yüksek kaliteli üretim değerinden ve kitlesel pazar kullanıcılarını çekmek için yeterince büyük bütçelerden yoksundu. Bazı geleneksel ‘AAA’ oyunları, 2023’te destek amaçlı sürümlerle bu boşluğu doldurmayı hedefliyor. Sigel bunlardan birinin viral olacağına inanıyor.

Uzman Görüşü: Bu Altcoin 2023'ün Ethereum'u Olacak!

11. Ethereum, Beacon Chain’den para çekme işlemlerini etkinleştirecek

Beacon Chain, Merge öncesi, PoS Ethereum Blockchain’in adı. Proof-of-stake mutabakat mantığının Ethereum Mainnet üzerinde etkinleştirilmeden önce sağlam ve sürdürülebilir olmasını sağlamak için oluşturulmuştur. Merge Eylül 2022’de gerçekleşti ve Ethereum Ana Ağı’nın Beacon Chain ile birleşmesi ve PoS mutabakat mekanizmasına sahip tekil bir Blockchain’e geçmesiyle sonuçlandı. Staker’lar şu anda ETH taahhüt etmeleri karşılığında yıllık ~%5 faiz oranları alıyorlar.

Ancak, para çekme işlemleri etkinleştirilmedi ve bu da potansiyel olarak benimsenmeyi engelliyor. Beacon Chain para çekme işlemlerinin etkinleştirilmesi, stake sahiplerine protokole sermaye ayırma konusunda daha fazla güven verecektir. Bahsedilen ETH yüzdesi potansiyel olarak %13’ten %25’in üzerine çıkabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

2023 İçin 11 Kripto Para Tahmini: Bu Coinlere Dikkat!