AB Düzenleyicisinden Kripto Para Birimlerine Yönelik Uyarı

European Securities and Markets Authority ESMA 880x4002
European Securities and Markets Authority ESMA 880x4002
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Avrupa piyasaları düzenleyicisi, Bitcoin gibi kripto para birimleri için rekor fiyatların tehdit seviyesini yükselttiğine dikkat çekerek yatırımcılar için kripto varlıkların riskleri hakkında tekrar tekrar uyarıda bulundu.

Avrupa Menkul Kıymetler ve Piyasalar Kurumu (ESMA), düzenlenmemiş kripto varlıkların fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının “yatırımcılar için önemli riskler taşıdığını” söyledi. Ayrıca çoğu kripto para biriminin, düzenleyicinin erişiminin dışında olduğunu; kriptoların aşırı fiyat volatilitesi ile karakterize edildiğini belirtti.

“Kripto varlık ticaret platformlarının çoğu düzenlenmemiş, piyasa manipülasyonuna ve operasyonel kusurlara meyillidir,” diyen ESMA, COVID-19 salgınının ardından dijital finans hizmetlerindeki siber saldırıların ve dolandırıcılıkların sayısının arttığına dikkat çekti.

Düzenleyici, 17 Mart’ta yayınlanmış olan Trendler, Riskler ve Güvenlik Açıkları raporunda; kripto varlıkların toplam piyasa değerinin 2018’deki en yüksek seviyeleri aştığını, 500 milyar euronun üzerine çıktığını söyledi.

Bitcoin 14 Mart’ta tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 61.000 doları aştı, ancak o zamandan beri 55.000 dolardan işlem görüyor. BTC’nin 2021 rallisi, kurumsal yatırımcıların gelişiyle desteklendi ve Tesla, MicroStrategy ve Square gibi şirketler portföyleri için toplu olarak milyarlarca dolarlık BTC satın aldı.

ESMA, ABD dolarına sabitli olacak, Facebook tarafından kurulan dijital para Diem’inki gibi “stablecoin’lerin finansal istikrar endişelerini artırabileceğini” söyledi.

Avrupa, Çin ve İsviçre dahil olmak üzere merkez bankaları şu anda bu alanda kendi projelerini planlıyor.

ESMA, Avrupa Bankacılık Otoritesi ve Avrupa Sigorta ve Mesleki Emeklilik Kurumu’ndan oluşan düzenleyiciler “Bitcoin gibi dijital para birimleri de dahil olmak üzere kripto varlıklar insanların dikkatini çekmeye devam ederken, Avrupa Denetim Otoriteleri önceki uyarılarının geçerliliğinin devam ettiğini hatırlatıyor” gibi bir açıklamayı da ekledi.

Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere bankalar da bu trende katıldı ve JPMorgan, kısa bir süre önce kriptolara yatırım olanağı sağlayabilecek bir teklifte bulundu.

Yetkililer kripto para birimlerine yönelik uyarılarını yineliyor

Financial News’ta yer alan bir habere göre bu ay, kripto para birimi alım satım masasını yeniden başlatan Goldman Sachs, sektörün kalıcı olarak benimsenmesi açısından artık “çizgiyi aştığına” inandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu geçen yıl Eylül ayında bu risklerden bazılarını ele almayı amaçlayan bir yasa teklifi yayınladı, ancak henüz yasa olarak kabul edilmedi. Bu arada, Aralık ayında İngiltere Finansal Davranış Otoritesi (FCA), perakende yatırımcıların türevler gibi belirli kripto varlık ürünlerine erişimini yasakladı.

Denetim makamları, bazı kripto varlıkların oldukça riskli ve spekülatif olduğunu belirttiler:

“Tüketiciler, tüm paralarını kaybetme olasılığı da dahil olmak üzere, bu araçları satın almanın ve / veya elde tutmanın yüksek risklerine karşı uyanık olmalıdır.”

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

AB Düzenleyicisinden Kripto Para Birimlerine Yönelik Uyarı