Bitcoin Tarihinin En İddialı Güncellemesi Taproot İçin Oylama Süreci Başladı: İşte Detaylar

20201120 Taproot Daily 1200x675 1
20201120 Taproot Daily 1200x675 1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin (BTC) madencilerinin bir sonraki zorluk ayarlamasından önce Taproot’u uygulamayı kabul etmesi durumunda, Bitcoin daha özel ve daha ölçeklenebilir olabilir.

Bitcoin ağı bugün tarih yazıyor. Birkaç geliştirmeden sonra, uzun zamandır beklenen Taproot güncellemesi çalışmaya hazır ve şimdi bunun uygulanmasına katılıp katılmayacaklarına karar vermek, topluluğun ellerinde.

Taproot nedir ve Bitcoin neden önemlidir?

Taproot, şu anda ağda uygulanan ECDSA’e alternatif bir imza yöntemi olan Schnorr kriptografik imzalarını entegre eden bir Bitcoin soft fork’udur. Bu güncelleme, çok basit terimlerle, bir dizi imzayı tek bir imzada özetlemek için bir tür ana anahtarın oluşturulmasına izin verir. Bu şekilde Bitcoin üzerinde çoklu imzalı çoklu giriş işlemleri (UTXI) gerçekleştirmek daha verimli, ucuz ve kolay hale gelir.

Bu uygulama, bir Bitcoin işlemine dahil olan katılımcıların sayısını gizleyerek çeşitli kimlik gizleme yöntemlerine kapı açar. Taproot’un bir başka yararı da, ağ üzerindeki yükü hafifletmesi. İşlem alanını en az %20 oranında azaltması. Bu da saniye başına işlem işleme kapasitesini artırması ve ücretleri önemli ölçüde azaltmasına yol açar. Buna ek olarak birçok kişi Taproot uygulamasının akıllı sözleşmelerin nihai olarak geliştirilmesini sağlamak için ağın daha da fazla benimsenmesine yol açmasını bekliyor.

Yani basit bir ifadeyle daha ölçeklenebilir, özel bir Bitcoin’e doğru önemli bir adım atılacak.

Bitcoin’in geleceği topluluğun elinde

Ağı uygulamak için teklifin büyük bir testi geçmesi gerekiyor. Madenciler, node’larını buna uygun bir şekilde güncellemeli ve kabul ettikleri takdirde Taproot için onaylarını bildirmeli.

Oylama dönemi en son ağ zorluk ayarlamasıyla başladı ve bir sonraki güncelleme gerçekleşene kadar, 2016 blok kadar sürecek. O zaman madencilik bloklarının %90’ından fazlası Taproot’a onay vermişse; soft fork bu yılın Kasım ayında ağa uygulanacak.

Taproot için onay sinyali veren ilk blok, 2 Mayıs 2021, TSİ 06:24’te SlushPool tarafından üretilen 681458 bloğuydu.

Şu anda, 1682 blok kalmış durumda. Hedefe ulaşılmazsa, bir sonraki zorluk ayarı beklenecek.

Kaynak: Taproot.watch

Taproot.watch isimli siteden bu olayın gelişimi takip edilebiliyor.

Özellikle Bitcoin ağındaki en güçlü ikinci havuz olan F2Pool’un Taproot’a hazır olduğunu gösteren ilk bloğu çıkaran havuz olduğu düşünüldüğünde, bu sinyalleşme olayı, toplulukta çoktan heyecan yarattı.

Heyecanlı Bitcoin meraklılarının arasında Twitter yaratıcısı Jack Dorsey, node’larını en kısa sürede güncelleyeceğini söyleyen Andreas Antonopoulos ve Charlie Shem bulunuyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Bitcoin Tarihinin En İddialı Güncellemesi Taproot İçin Oylama Süreci Başladı: İşte Detaylar