BDDK Başkan Yardımcısı’ndan Bitcoin, Kripto Para ve Düzenleme Açıklaması

turkiye bitcoin blockchain
turkiye bitcoin blockchain
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Mustafa Cerit, önemli kripto para açıklamalarında bulundu. Muhammet Mustafa Cerit, kripto paraların ve Blockchain’in BDDK’nın yakından takip ettiği alanlar olduğunu vurgulayarak Bitcoin (BTC)’den de bahsediyor. BDDK Başkan Yardımcısı’nın açıklamalarını birlikte inceleyelim…

BDDK Başkan Yardımcısı, önemli kripto para açıklamalarında bulundu

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkan Yardımcısı Muhammet Mustafa Cerit, kripto para piyasası ve bu konudaki düzenlemelere yönelik kritik açıklamalarda bulundu. Muhammet Mustafa Cerit konuya yönelik şunları söylüyor:

 Ülkemizde Bitcoin ile başlayan bu kripto varlık tartışması ilk olarak 2013’te kurumumuz gündemine girdi. O zaman için Bitcoin ön plandaydı. Bu, 2013’ten beri kurumumuzun yakinen takip ettiği ama arka tarafındaki teknolojiyle birlikte izlediği bir konu. Kripto varlık belki bir ihtiyaç neticesinde çıkmış… İnsanların merkezi otoriteler olmadan para transferi yapabilme, bir şeyleri alıp satabilme ihtiyacından ya da daha güvenli olarak, bir otoriteye güvenmeden ispat edebildiği bir alan olarak karşımıza çıktı. Bu sadece ülkemizde değil, tüm dünyada. En son 2 trilyon dolar gibi bir büyüklüğe de ulaştı ve bu yadsınamayacak bir şey. Bu sadece finansal ekosistem için geçerli değil, tüm ekosistemler için geçerli. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte ihtiyaçlara cevap veren yeni ürün ve hizmetler de gündemimize gelebiliyor… Bir düzenleme yapacaksak alt taraftaki teknolojiyi de iyi inceleyip bunun nasıl çalıştığını anlamalıyız, gerekiyorsa kendi içimizde de PoC dediğimiz, örnek projeleri geliştirip test ediyor olmalıyız. Bunu açıkçası 2013’ten beri hem kendi içimizde hem de finansal ekosistem içinde yer alan diğer paydaşlarımızla beraber çeşitli çalıştaylarda, çeşitli çalışma gruplarında ele alarak ilerlemeye çalışıyoruz.

3 Dev İsimden Bitcoin Tahminleri: İşte İzlenecek Seviyeler!

Muhammet Mustafa Cerit’ten Bitcoin ve düzenleme açıklamaları

Muhammet Mustafa Cerit, bankaların kripto para ticaretine aracılık etmesine “düzenlemeler olmaması nedeniyle” BDDK olarak bugüne kadar izin verilmediğini söyledi. Ayrıca Muhammet Mustafa Cerit, kripto para platformlarına para aktarımı konusunda bir sıkıntı olmadığını da vurguluyor. Açıklamalarının devamında Bitcoin ve piyasadaki düzenlemelere değinen Muhammet Mustafa Cerit ifadelerine şunları ekliyor:

Blockchain teknolojisi, Bitcoin ilk çıktığında internetin yeniden keşfi gibi adlandırılan bazı isimlendirmelere konu oldu. Tabi her çıkan yeni teknoloji bir devrim niteliğinde. Şuna kapılmamak gerekiyor, biz bütün iş süreçlerimizi bu teknolojiye aktaralım demek çok doğru bir yaklaşım değil. Dolayısıyla uygun iş süreçlerini, bu teknolojinin kullanılmasının uygun olduğu durumlarda bu tarafa kanalize etmek, aktarmak gerekiyor. Diğer tarafından da aslında belki vurgulanması gereken şey şu olacak, bir taraftan da İstanbul’u finans merkezi yapma gibi bir hedefimiz var. Bu yönde projeler devam ediyor. Hem şahsen hem kurum olarak arzumuz bu tip kripto varlıkların altındaki teknoloji, kripto varlıkların çalışma sistematiğini hem üniversitelerimiz hem de birtakım teknoloji laboratuvarıyla beraber A’dan Z’ye madencilik nasıl çalışıyor, havuzlar nasıl işliyor, yeni kripto varlıklar nasıl üretiliyordan tutun da alım-satım ve soğuk-cüzdanların çalışmasına, bunların korunmasına ilişkin her türlü know-how’a sahip bir ekosistemi içeride kurgulayıp İstanbul’un da finans merkezi olması ve bölgeye bu anlamda hizmet etmesi yönünde biz aslında burada alt taraftaki çalışmaları yapmalıyız. Tek derdimiz düzenleme değil, bunların nasıl kurgulandığı, nasıl çalıştığı, bunun ülke ekonomisine nasıl katkı sağlayacağı noktasında da değerlendirmelerimizi, çalışmalarımızı hızlandırmamız gerekiyor. Mümkün mertebe prensip bazlı, teknolojiden bağımsız düzenlemelere gayret ediyoruz. Biz teknolojiyi yakinen takip ediyoruz. Teknolojideki gelişmelere göre yapılması gereken değişiklikleri hızlıca adapte etmeye çalışıyoruz. Her ne kadar düzenlemelerin geriden geleceğine ilişkin kabul olsa da bizim son zamanlarda bankacılık sektörü için yaptığımız düzenlemelerde çoğu düzenlememiz ön açıcıydı. Bu ön açıcı davranışlarımızın da devam edeceğini burada belirtmek isterim.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

BDDK Başkan Yardımcısı’ndan Bitcoin, Kripto Para ve Düzenleme Açıklaması