TCMB Kripto Para Duyurusunu Yaptı! İşte Detaylar…

E U3GS5XoAQ V7Y
E U3GS5XoAQ V7Y
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Merkez Bankalarının, dijitalleşmeye ve kripto para birimlerine yönelik en son adımlarından biri Türkiye’den geldi. Bugün (15 Eylül 2021), Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasının dijitalleşmesini sağlayacak bir araştırma ve geliştirme projesiyle önemli bir adım attı. TCMB’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamalara göre TÜBİTAK-BİLGEM, ASELSAN ve HAVELSAN’la ikili mutabakat zabıtları imzalandı. Proje ilerledikçe katılımcı havuzunun genişlemesi bekleniyor…

Proje katılımcıları, dijital lira için TCMB’ye yardımcı olacak

Süreçte TCBM’nin yanında olacak Aselsan, büyük bir savunma kuruluşudur. Havelsan, savunma ve bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren yazılım ve sistem geliştiricisidir. Ve, TÜBİTAK, Bilişim ve Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi’dir. Üç orijinal teknoloji paydaşı, prototip dijital lira ağının geliştirilmesi ve test edilmesinde TCMB’ye yardımcı olacak. Resmi açıklamada, projenin teknolojik altyapısı hakkında ayrıntılara yer verilmezken Blockchain teknolojisi, dağıtık defterlerin (ledger) ödeme sistemlerinde kullanılması ve anında ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi çeşitli konu başlıklarında testlerin yapılması planlanıyor. Ayrıca, anlaşma sonuçlanarak “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu.

JPMorgan CEO'sundan Kripto Paralar İçin Trilyon Dolarlık Tahmin ve Uyarı

TCMB’nin kripto para birimleri hakkında nihai bir karar vermediği vurgulanıyor

Avrupa Merkez Bankası veya ECB’nin dijitelleşmeye (CBDC) yönelik girişimlerinden “Dijital euro”da, TCMB’ye benzer olarak para biriminin nihai dijitalleşmesine yönelik bir taahhütte bulunmamıştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yayınladığı bildiride bu kararı “TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur” cümlesiyle vurguluyor.

Sürecin devamında, TÜBİTAK-BİLGEM, ASELSAN ve HAVELSAN’la yapılacak testlerin sonuçlarının 2022’de çıkması bekleniyor. Bunun ardından TCMB, teknolojinin daha fazla uygulama için gerekli standartları karşılayıp karşılamadığına karar verecek. Bu arada Merkez Bankası, Nisan ayında kripto para ödemelerini yasakladığı ve ilgili işletmelerin sınırlandırıldığı kararlar almıştı. Şimdi, dijital lira ve kripto para birimleri hakkında netlik sağlanması için, yasa tasarısının meclis oylaması bekleniyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

TCMB Kripto Para Duyurusunu Yaptı! İşte Detaylar…

Yorumlar kapalı.