Usta Analistler: Altın Fiyatları İçin Bu Seviyeler Geliyor!

5e4d4d3ed039615bb051fe53
5e4d4d3ed039615bb051fe53
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın fiyatları, daha yüksek seviyelerin yakınında baskıyla karşı karşıya kalmaya devam ediyor ve 1.750 dolar ile 1.770 dolar aralığında dalgalanıyor. Piyasa analisti Ross J Burland’a göre, sabit bir ABD doları, yüksek ABD Hazine tahvil faizleri ve haftalık hisse senedi kazançları dahil olmak üzere değerli metaldeki aşağı yönlü harekete birçok faktör katkıda bulunuyor. 

“Hisse senetlerinde son dönemde yaşanan gerileme altına destek sağladı”

ABD dolar endeksi (DXY), hafif kayıplarla 94,10 yakınlarında güçlü kalmaya devam ediyor. Daha yüksek bir dolar fiyatı, altını diğer para birimi sahipleri için pahalı hale getiriyor. ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvil getirileri, yatırımcıların sürekli yüksek enflasyon ve Fed’in Kasım ayında erken tapering beklentilerine ilişkin endişelerinin devam etmesiyle birlikte, hayal kırıklığı yaratan NFP verilerine rağmen %1,61’e yükseldi. Ancak Ross J Burland’a göre, hisse senetlerinde son dönemde yaşanan gerileme, yatırımcıların riskten kaçınmasına işaret ederek, değerli metale daha düşük seviyelerde destek sağladı.

Altın fiyatları

Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, Pazartesi günü Asya piyasasında altın fiyatları, DXY’nin yükseliş bölgesine girmesiyle geri adım attı. Bununla birlikte yazının yazıldığı sıralarda altın günlük %0,04 artışla 1.754,77 dolardan işlem görüyordu. 

NFP raporunun Fed’in 2022’de faiz artışlarına etkisi olur mu? 

ABD Çalışma Bakanlığı, Cuma günkü istihdam raporunda, tarım dışı maaş bordrolarının geçen ay 194.000 iş arttığını söyledi. Reuters anketine katılan ekonomistler, maaş bordrolarının 500.000 iş artacağını tahmin ediyorlardı. ABD doları, Cuma günü hayal kırıklığı yaratan ABD İstihdam raporuyla büyük ölçüde hareketsiz kaldı. Yatırımcılar, düşük rakamların Federal Rezerv’i varlık alımlarını Kasım ayı gibi erken bir tarihte azaltmaya başlamaktan alıkoymayacağı görüşündeydi.

Altın fiyatları

Veriler, kış döneminin büyüme açısından daha yavaş olabileceğine işaret ediyor, ancak enflasyon baskılarının devam etmesi bekleniyor. Analist Ross J Burland, bu durumun, potansiyel bir yavaşlamaya rağmen, Federal Rezerv’in 2-3 Kasım politika toplantısına kadar tapering sürecini başlatmaya çalışacağı anlamına geldiğini söylüyor. TD Securities analistlerinin değerlendirmesi ise şu yönde:

İstihdam raporu beklentilerin oldukça altında geldi ve iyi haberlerle aktarılan Kasım taperinginin zamanlamasını sorgularken, 2022’de Fed’in faiz artışlarına ilişkin heyecanı biraz da olsa hafifletti.

“Stagflasyon riskleri altın fiyatları için pozitif”

TDS analistleri, Fed’in tavrına ilişkin beklentileri ve altın fiyatlarının buna tepkisini şu şekilde yorumluyor:

Tapering önceden belirlenmiş bir sonuç olsa da, Kasım ayındaki bir Fed çıkışının fiyatlandırılmasıyla ilişkili agresif akışların ardından bazı short kapatmalar olabilir. Fed fiyatlandırmasının ötesine bakıldığında, daha yüksek ücretlerin ve katılım oranında artış olmamasının, stagflasyon temasını canlı tutacağı görülüyor. Altın, bu yükselen stagflasyonist rüzgarlara karşı ideal bir korunma olabilir.

Altın fiyatları

Başka bir açıdan analistler, yoğunlaşan küresel enerji krizini de ele alıyorlar. Analistler, bunun “dünya genelindeki mal üretimini ve Avrupa ve Asya’daki tedarik zincirlerini etkilediğini, dolayısıyla sarı metale sahip olma nedenlerinin giderek daha zorlayıcı hale geldiğini” açıklıyor:

Gerçekten de, bu endişeler, yavaşlayan talep ve artan enflasyon korkularını körüklediğinden, son işlem seanslarındaki fiyat hareketleri, küresel makroekonomik göstergelerin enerji krizinin etkilerine zarar vermeye başladığını gösteriyor. Ne de olsa, Fed’in faiz artırımı reel oranlar tarafından yönlendirilirken, şimdi başabaş tarafından yönetiliyor. Bu da piyasanın enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle daha yüksek enflasyonu fiyatladığını gösteriyor. Ancak bunun bir arz şoku olduğunu ve bunun büyüme üzerinde olumsuz bir etkisi olduğunu kabul ediyor.

TDS analistlerine göre, sarı metalde CTA’lar da dahil olmak üzere giderek artan short pozisyonla birlikte, büyüyen stagflasyonist anlatı nedeniyle altının potansiyel gücü, ufukta agresif short kaplamalara yol açabilir.

Altın fiyatları teknik analizi

Piyasa analisti Ross J Burland, altın fiyatlarının günlük destekten yukarı yönlü hareket etmeye hazırlandığını belirtiyor ve şu analizi yapıyor:

Desteğe ve fitile yakın günlük yükseliş göz önüne alındığında, beklentiler bunun önümüzdeki birkaç seansta fiyat hareketiyle doldurulması yönünde. Altın fiyatları için hedef alan, %50 ortalama geri dönüş ve düzeltme aralığının -%272 Fibonacci düzeltmesine dayanıyor. Bu, önceki yapının birleştiği ve altının 200 günlük hareketli ortalamasına giden yolda 1.790 seviyesinde geliyor.

XAU
Altın fiyatları haftalık grafik: Altın boğaları devreye giriyor

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Usta Analistler: Altın Fiyatları İçin Bu Seviyeler Geliyor!