5 Analist: Altın Fiyatı İçin Gelecek Haftalarda Bunları Bekleyin!

goldbarren 2
goldbarren 2
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın fiyatı, ABD Merkez Bankası’nın (FED) daha hızlı faiz artırımları için sinyal vermesiyle düşüş yaşadı. Ancak, ABD istihdam büyümesinin beklenenden daha yavaş olduğunu gösteren verilerin açıklanmasının ardından Cuma günü üç haftanın en düşük seviyesinden yükseldi ve haftayı 1.790 dolar civarında kapattı. Peki, önümüzdeki haftalarda değerli metalde nasıl bir hareket beklenebilir?

Altın fiyatı için beklentiler ne yönde?

UBS analisti Giovanni Staunovo, “Aralık ayında beklenenden daha az istihdam eklenmesi, ancak ABD’deki işsizlik oranının birkaç yılın en düşük seviyesine gerilemesi; bir şekilde altın için karışık bir rapor oldu” dedi.  Standard Chartered analisti Suki Cooper, “Beklenenden daha güçlü bir baskının fiyatları düşürmesi daha olasıydı, ancak daha zayıf bir baskı piyasa faiz artışı beklentilerini önemli ölçüde değiştirmedi. Altın fiyatı tepkisi, piyasanın FOMC toplantısı öncesinde enflasyon risklerine daha fazla odaklandığını gösteriyor,” ifadelerini kullanıyor.

Altın Kâhini Bombayı Patlattı: Altın Bu Seviyelere Koşacak!

Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere Çarşamba günü yayınlanan Fed tutanakları, yetkililerin merkez bankasının toplam varlık alımını azaltmayı ve enflasyonla mücadele için faiz oranlarını beklenenden daha erken yükseltmeyi tartıştıklarını gösterdi.  

Altına yönelik iştah köreliyor mu?

Altın fiyatı, ABD işgücü piyasasına ilişkin bir raporun, ülkenin Aralık ayında 199.000 yeni iş yarattığını göstermesinin ardından Cuma günü kazanç gösterse de Şükran Günü haftasından bu yana en kötü kaybı yaşamış durumda. Wolfpack Capital’in baş yatırım sorumlusu Jeff Wright, bu rakamın büyük bir kayıp olduğunu ifade etti. Aralık ayında 199.000 yeni iş, The Wall Street Journal tarafından anket yapılan ekonomistlerin 422.000 iş tahmininin oldukça altında geldi. Wright, “Benim için en büyük endişe maaş enflasyonu” dedi ve aşağıdaki ifadeleri kullandı:

Genele bakıldığında, eğer ABD Merkez Bankası en çok enflasyonla ilgileniyorsa, o zaman bu veriler sorunludur. Fed, daha yüksek istihdam seviyelerine değer veriyorsa ve işgücüne katılım oranlarını yüzde 62,5’in üzerine çıkarsa, sorunlu değildir. Altındaki reaksiyonun başlangıçta sessiz olmasının nedeni budur.

"Yeni Atak Olabilir" Ekonomist, Kritik Altın Tahmininde Bulundu!

Wright, piyasa Fed’in tapering’inin, parasal sıkışma ile birlikte ilerlediğini biliyor, ancak “karışık sinyallerin son zamanlarda altın için bir zemin haline geldiğini” söylüyor. Wright’a göre şimdilik yön belirlenene kadar altının ons fiyatı 1.750 ila 1.825 dolar aralığında işlem görüyor olacak. Bu sırada 10 yıllık ABD Hazine tahvili 2021 Mart ayının sonundan bu yana en yüksek seviyelerin yakınında işlem gördü. Bu durumun da değerli metallere yönelik iştahı körelttiği düşünülüyor.

Gözler, ABD TÜFE verilerinde

AvaTrade baş piyasa analisti Naeem Aslam, “traderlar şu anda Fed’in enflasyonu kontrol etme konusunda ciddi olduğunu ve sonuç olarak sıkı bir para politikası benimsediğini bilmiyorlar” diyerek altının ağırlığının azaldığını söyledi. Gerçekten de, Fed’in 2021’deki son toplantısının tutanakları, politika yapıcıların daha agresif bir yol izlemeye meyilli olabileceğini gösterdi.  Aslam, Cuma günkü istihdam verilerinden sonra bile, traderların Fed’in para politikası yolunu değiştirdiğini görmediğini düşünüyor. “Beklentiler hala bu yıl üç faiz artırımı olacağı yönünde ve bu da altın fiyatını kontrol altında tutuyor” dedi.

2 Uzmandan Bomba Altın Tahminleri: Gelecek Hafta Kritik!

Son olarak, Insignia Consultants araştırma direktörü Chintan Karnani, yatırımcıların altın fiyatlarında bir sonraki hamleyi görmek için önümüzdeki hafta ABD borsasındaki enflasyon rakamlarına ve eğilimlerine bakacaklarını söyledi. Aralık ayı ABD tüketici fiyat endeksi verileri Çarşamba günü açıklanacak.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

5 Analist: Altın Fiyatı İçin Gelecek Haftalarda Bunları Bekleyin!