Ekonomistten Sevindiren Altın Öngörüleri: 2022 Altın Yılı Olacak!

1 0 Wzgb
1 0 Wzgb
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sarı metal 2021 yılını yaklaşık %4 kayıpla 1.810 dolar seviyesinde kapattıktan sonra, yeni yılın ilk haftasında karışık sinyallerle 1.780 dolar ile 1.830 dolar arasında dalgalandı. Çarşamba günü açıklanan ABD Federal Rezerv Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) tutaklarındaki şahin söylemlerle sert düşüş yaşayan ons altın, beklentilerin oldukça altında kalan Cuma günkü ABD tarım dışı istihdam verisine karşın, işsizlik oranının beklenti üstü düşüşüyle karışık sinyaller arasında kaldı. Bu arada gram altın fiyatları için önemli olan Dolar/TL kuru, dolar endeksi (DXY)’nin gerilemesinin de etkisiyle haftayı %0,25 düşüşle 13,80 seviyesinde kapattı. Bu gelişmeler yaşanırken Türk piyasasında popüler olan ekonomist Selçuk Geçer, değerli metal için 2022 beklentilerini paylaştı.

Altın 2022’ye damga mı vuracak?

Ekonomist Selçuk Geçer, 326 bin Twitter takipçisine, 2022 yılının altın yılı olabileceğini paylaştı.

https://twitter.com/_selcukgecer/status/1479779720598335489

Külçe dolar cinsinden fiyatlandığı için gram altının fiyatı aynı zamanda Dolar/TL kuru belirliyor. Kriptokoin.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere TCMB’nin faiz indirimlerinin ardından 2021 Aralık ayı içerisinde Dolar/TL’de sert yükseliş yaşandı ve 20 Aralık’ta 18’in üzerini gördü. Bu süreçte ons cephesinde kayda değer bir yükseliş olmasa da kurdaki atağın etkisiyle gram altın fiyatı 1.000 TL’yi aştı.

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kur Korumalı Mevduat ürünü tanıttığı gece TCMB’nin de piyasa müdahalesiyle kur sert düşüş yaşadı ve bu sefer ters etkiyle gram altın 650 TL seviyelerine kadar düştü. Bu gelişmeler yaşanırken altın yatırımcıları fiyatların nasıl bir yol izleyeceğini merak ediyor ve gram altının fiyatı için hem ons altın fiyatını hem de Dolar/TL kurunu takip ediyor. Selçuk Geçer, 6 Ocak tarihinde paylaştığı bir tweet’inde FOMC tutanaklarına atıfla “Fed her an faiz arttırabilirim sinyali verdi. Doları tut tutabilirsen…” yorumunu yaptı.

Bazı analistler, DXY ve ons altın arasında ters korelasyon olduğunu  belirtmekle birlikte, ekonomistin paylaşımlarından, hem ons cephesinde hem de kur cephesinde artış beklediği anlaşılıyor. Bu durumda ekonomiste göre gram altının fiyatı çift etkiyle artacak demektir. Bununla birlikte küresel ve yerel piyasalarda nasıl gelişmeler olacağını tahmin etmenin oldukça zor olduğunu hatırlatmakta fayda var.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Ekonomistten Sevindiren Altın Öngörüleri: 2022 Altın Yılı Olacak!