Önümüzdeki Faiz Artış Döngüsünde Altın’dan Ne Beklenmeli?

shutterstock 1280461009
shutterstock 1280461009
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasa analisti Jordan Roy-Byrne’a göre tarih, devam eden rejim ne olursa olsun (enflasyon, dezenflasyon veya hızlanan enflasyon), altın fiyatının genellikle Fed’in faiz artırım döngüsünün başlangıcında dibe vurduğunu gösteriyor. Analistin kendi anlatımıyla faiz artış döngüsünün altın piyasası üzerindeki etkilerini Kriptokoin.com okuyucuları için hazırladık.

“Ortaya çıkacak rejim, altının performansını belirleyecek”

Son 50 yılın (1971, 1976, 1985, 1999, 2016) en önemli beş dibi göz önüne alındığında, biri hariç hepsinin yeni bir faiz artırımı döngüsünün başlangıcına denk geldiğini görüyoruz. Tarihsel olarak altın, yükselen kısa vadeli oranlar arasında (değişen derecelerde) iyi performans gösterme eğilimindeydi. Ancak, 1970’ler ve 1980’lerin aksine, son zamanlarda faiz indirimlerinin başlaması altın için büyük bir katalizör oldu.

Altın

Altının ilk ralliden sonra nasıl performans göstereceği, ortaya çıkan rejimin türüne bağlı olacak.

Aşağıdaki grafikte, son üç faiz artırım döngüsünün başlamasını takiben altının performansını gösteriyorum. ‘Average 2’, 2015-2018 döngüsünün başlangıcının Aralık 2015 yerine Aralık 2016 olduğunu varsayıyor. Çoğu senaryoda, ilk 12 ay bir toparlanma ve ardından bir düzeltme gerçekleşiyor.

Yükselen enflasyon (1970’lerde olduğu gibi) veya yükselen enflasyon beklentileri (2005’teki gibi) varsa altın yükselmeye devam edecek. Bununla birlikte, ikisi de gerçekleşmezse ve Fed yürüyüşe devam edemezse, altın Fed son artışını gerçekleştirene kadar bir sonraki ayağa daha yüksek başlamayacak.

Altın

Faiz artırım döngüsü süresince altın nasıl bir yol izleyecek?

Daha fazla mali teşvik alırsak, bu durum altını, 1970’lerde veya 2000’lerin ortalarında olduğu gibi, faiz artırım döngüsü süresince altının yükseleceği yola koyabilir. Piyasa herhangi bir mali teşvik olduğunu varsaymıyor ve Fed’in 2023’te %1,50 civarında durmasını fiyatlandırıyor.

Fed’in daha erken durması, artırımları askıya alması veya tamamen durdurması gerekseydi, bu altın için daha fazla boğa piyasası anlamına gelirdi.

Her durumda, acil görünüm açık. Altının düşebileceği bir risk olsa da, Fed’in ilk faiz artırımını gerçekleştirebileceği Mart veya Nisan aylarında önemli bir dip için kurulabilir. Bununla birlikte, kendinizi avantaj sağlayacak bir konuma getirmeli ve doğru şirketleri satın aldığınızdan emin olmalısınız. Mart ve Nisan’ın gelecekteki 5 ve 10 torbacıları satın alma zamanı olacağından şüpheleniyorum.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Önümüzdeki Faiz Artış Döngüsünde Altın’dan Ne Beklenmeli?