Çarpıcı Rapor: Kripto Para Piyasasının İşlem Hacminin Yüzde 67’si Sahte!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kripto para piyasasında pek çok borsanın botlar vasıtasıyla sahte hacim oluşturup 24 saatlik ticaret hacmini şişirdiği ve güçlü görünerek yeni kullanıcıları borsaya çekmeye çalıştığı bir gerçek.

Bunun üzerine giden ve kullanıcıların manipülasyonunu engellemeye çalışan Coinmarketcap de konuya el atarak borsaların belirtilen hacimlerinin yanı sıra adjusted “düzenlenmiş” hacim verisini de paylaşmaya başladı. Endüstrideki pek çok isim yeni verilerin de hatalı olduğunu öne sürse de yine de bu girişimin başlangıç itibariyle başarılı olduğunu varsayabiliriz.

Bunun yanı sıra borsaların transfer hacimlerini, farklı IP’lerden borsaya giriş sayısını ve kullanıcıların ortalama ticaret hacmini ele alan Blockchain Transparency Institute de bu hafta içerisinde paylaştığı raporla OKEx ve Huobi gibi borsaların hacimlerini sırasıyla 19.2 ve 12.5 kat şişirdiğini öne sürdü.

Binance’in Aylık Trafiği Huobi’nin 17 Katı

Coinmarketcap verilerine göre bu üç borsanın ticaret hacmi birbirlerine göreceli olarak yakın seyrederken (1.1-1.3 kat) similarweb’den bu borsaların trafiklerine baktığımızda Binance’in aylık 39 milyon, Huobi’nin ise sadece 2.3 milyon ziyaret edildiğini görüyoruz.

Blockchain Transparency Institute’un da benzer bir şekilde inceleme yaparak “unique user” ve kullanıcı başına ortalama ticaret hacmini ele alarak raporu yarattığını görüyoruz.

Rapora göre zirvedeki 130 borsanın yarattığı 6 milyar dolarlık sahte işlem hacmi var. Bu da kripto para piyasasının ortalama güllük hacminin üçte ikisine denk geliyor.

Peki Türk Borsaları?

Raporda zirvede BTCTurk yer alırken BTCTurk’ün belirttiği hacim ile gerçek hacmi arasındaki oranın 1 olduğu görülüyor.

Rapora göre Paribu hacmini 4.7 kat fazla, Koineks ise hacmini 10.6 kat fazla gösteriyor. Sistemkoin’de bu oran ise tam 584.3, Vebitcoin’de ise 275.3. Rapora göre Koinim ise Türkiye’de hacim şişirmeyen borsalardan ve gösterilen/gerçek hacim oranı bu borsa için de 1.

Raporun SimilarWeb verilerine dayandığını ve birkaç “tahmin” kullanarak bu verileri oluşturduğunu ve hata payının olduğunu hatırlatmakta fayda var. Yine de açıklanan veriler ve metodoloji akla yatkın geliyor.

Rapor bu borsaların “referral” trafiklerinin büyük çoğunluğunun da Coinmarketcap’ten geldini, borsaların “wash trading” yolu ile kullanıcıları manipüle ederek borsaya çekmeye çalıştığına da vurgu yapıyor.

Raporun tamamına buraya tıklayarak, worksheet’e ise buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Siz ne düşünüyorsunuz, kripto para piyasası hacminin yüzde 67’sini sahte hacim olabilir mi?

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’datakip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Çarpıcı Rapor: Kripto Para Piyasasının İşlem Hacminin Yüzde 67’si Sahte!

Yorumlar kapalı.