ABD Seçimleri Sonrası “Blockchain” Söylemleri Uzmanları Kızdırdı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geçtiğimiz haftalarda son derece endişe konusu olan 2018 ABD ara seçimlerinden sonra bazı eleştirmenler blockchainin oy vermek için her zamankinden daha gereksiz olduğuna inanıyorlar.

Salı günü yapılan kritik ara seçimlerden sonra çoğu akademisyen ve araştırmacı olan birçok eleştirmen geleneksel oylama yöntemlerinin önemine dikkat çekerek blockchain için sert eleştirilerde bulundular.

2018 ARA SEÇİMLERİNDE SESLER YÜKSELDİ

NBC’den Jasmin Boyce, oy kullanma alanlarında blockchainin yararları üzerine çıkan sosyal medya tartışmalarına tepki olarak yükselen sesler hakkında yazdı. Princeton profesörü Arvind Narayanan, aşağıdaki tweette “Avacado” argümanıyla dikkat çekti:

“Blockchain propagandacıları, durum şöyle ki; umutsuzca “X konusunda blockchain kullanımı” fikirlerini öne sürdüğünüzü biliyoruz. Eğer Walmart’ı avokadoları takip etmek için blockchaine ihtiyacı olduğuna falan ikna etmeye çalışıyorsanız, rahatınıza bakın. Fakat kritik altyapılar ile uğraşıyorsanız, çizgiyi aştınız.”

Çizginin aşılmamasına ilişkin sert uyarılara rağmen, diyalog devam etti. San Antonia Texas’taki St. Mary’s Üniversitesi’nden hukuk profesörü Dr. Angela Walch da sosyal medyada yanıt vermekte gecikmedi.

Walch, Harvard Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı fakültede doktorasını yaptı. Walch, blockchain teknolojisine yönelik yoğun araştırmaları ve yayınları ile dikkat çekiyor. Akademik sayfasında işe şöyle yazıyor:

“Walch, blockchain teknolojilerinin yönetimi üzerine çalışmaları ve Amerikan Banker’daki, halka açık blockchainlerin kodlayıcı ve madencilerinin mutemet gibi görülmesi gerektiğini savunan etkili makalesi sayesinde Crypto Coins News tarafından 2016 için “Yılın Blockchain İnsanı” unvanına aday gösterildi.”

“Bu saçmalık. Gerçek oylama uzmanlarının tümü karşı çıkarken lütfen kamuoyuna açık seçimlerde oy kullanmak gibi kritik öneme sahip kullanım durumlarında blockchain teknolojisinin propagandasını yapmayı bırakın. Yanıltıcı politikacılar ve halk bu konuda sorumsuz davranıyor.”

Walch’in yukarıdaki tweete verdiği yanıta benzer şekilde, Narayanan da benzer duyguları paylaşıyordu. Aynı şekilde New York Times gibi yayın organlarının sorumsuzluğuna ve gazetecilik alanında da sorunun bütünlüğüne dikkat çekti. Narayanan, Vanity Fair’de 7 Ağustos’ta yayınlanan “Dehşet Verici Derecede Kötü Bir Fikir: Akıllı Telefonlarla Oy Verme” haberinden alıntı yaparak  “[…] konu üzerinde gerçekten çalışmış olan insanlar” tasviri kullandı.

NBC‘den Boyce raporunda, UPenn profesörü Matt Blaze’in görüşlerine de yer vermişti. Blaze sanki seçimlerde blockchain, kanser için bir tedaviye eşdeğermiş gibi davrananlara “şarlatanlar” diye seslendi.

“Blockchain seçimlerini ve online oylamayı ısrarla öne süren şarlatanların yaptığı, kanseri tedavi etmek üzere olduğumuzu iddia eden sağlık politikalarının savunuculuğu yapmakla eşdeğer. Belki de yapacağız ancak en iyisi bunun üstüne bahse girmemek.”

OYLAMA TARTIŞMALARI ALEVLENMEYE DEVAM EDİYOR

Bu hafta yapılan ara seçimler, seçim sürecinde blockchain teknolojisinin rolü ile ilgili devam eden tartışmaların sebebi oldu. Bu konuya yönelik, trend haline gelen tartışmalar ve diyaloglar ABD’nin de ötesine uzanıyor.

Bitcoinist 4 Eylül’de, Japonya’nın Tsukuba kentinde “[…] vatandaşların farklı sosyal katkı proje tasarılarını oylayabilmesini sağlamak için blockchaini de dahil eden yeni bir online oylama sisteminin uygulamaya konulduğunu” yazmıştı.

Daha sonra yine Eylül ayında Bitcoinist’te ABD Fen Bilimleri, Mühendislik ve Tıp Millî Akademileri üzerine yayınlanan haberde blockchainin oy kullanmadaki rolü konusunda benzer eleştirilerden bahsedilmişti.

Bazılarının iyimser görüşlerine rağmen, blockchain teknolojisinin seçim sürecinde toplumsal olarak kabul görmeye başlamadan önce tırmanması gereken büyük bir tepe var gibi görünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

ABD Seçimleri Sonrası “Blockchain” Söylemleri Uzmanları Kızdırdı