ABD Yaptırımları Stratejisi ve Bitcoin

bitcoin abd yaotırım kriptokoin com
bitcoin abd yaotırım kriptokoin com
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin – Dijital varlıkların yasadışı kullanımının izlenmesine yönelik sınırlı deneyim ve kaynaklara karşı çalışan ABD makamları, yaptırımların izlenmesini kripto para birimi borsalarına ve endüstri oyuncularına devrediyor. Fakat mevcut uygulamalar yarardan çok zarar mı verecek?

İzleme Listesini Kim Takip Edecek?

ABD Hazinesi’nde, Dış Varlık Kontrol Ofisi (OFAC), ülkenin ulusal güvenliğine yönelik tehdit olarak gördüğü kişi ve kuruluşların yaptırımından sorumludur.

Bu ayın başlarında OFAC, Kuzey Kore’nin meşhur Lazarus Grubuna para aklamakla suçlanan iki Çinli uyruklu ekledi. Özellikle, OFAC’ın ataması, bu bireyler için kripto adreslerine yer veriyordu. Bu ilk olarak 2018’in sonunda yapılmış ve iki İranlı yaptırımlar için hedef alınmıştı.

Yeni onaylanan hedeflerle ilgili olarak, lider blockchain işlem izleyicisinin politika başkanı Jesse Spiro, şunları söyledi:

“Bu eylem özellikle dikkat çekicidir. Çünkü daha önce yaptırım uygulanan bir varlığa (Lazarus) çalınan fonları karmaşık bir kara para aklama süreci yoluyla transfer eden insanlara karşı getirilmiştir. Bu, Hazine’nin sadece gelişmiş blockchain araştırma teknikleri kullandığını değil, aynı zamanda yasadışı faaliyeti herhangi bir şekilde kolaylaştıran insanlara karşı harekete geçtiğine işaret ediyor.”

Yavaş Yavaş Yeni Teknolojiye Adapte Olmak

OFAC’ın ABD yaptırımları altındaki ülkelerde kripto rolüne karşı dikkatli olması şaşırtıcı değil. Kuzey Kore’nin üretken borsa-hackleme programı arasında Venezuela’nın Petro’su ile İran cumhurbaşkanının ABD’nin dokunamayacağı bir kripto para yaratmaya çağırması arasında, tüm sektörlerden birçok ABD yetkilisi konuya şüphe ile bakıyor.

Belirli kripto cüzdanlarının periyodik tanımlarına rağmen, OFAC kripto ve ABD hükümetinin diğer şubeleriyle doğrudan katılımlarını sınırladı. Geleneksel finansal sistemlerle daha rahat çalışan yetkililer, bu yeni ekosisteme uyum sağlamakta zorlandılar.

Finansal Dürüstlük Ağı Başkan Yardımcısı, Demokrasileri Savunma Vakfı Kıdemli Direktörü Eric Lorber, yetkililerin bu yeni alanda çalışmakta zorlandığını doğruladı.

Lorber “Son birkaç yıldır ABD hükümetinde buna büyük bir odaklanma oldu.ABD hükümetinin neler olup bittiğine dair genel bir yaklaşımı var” ifadelerini kullanıyor.

Jesse Spiro, ilgili finansal düzenleyicilerin iş başında olduğunu kabul ediyor ve şöyle diyor:

“Ayrıca Hazine Departmanı’nın – FinCEN, OFAC ve hatta TFFC (Terörizmin Finansmanı ve Mali Suçlar) politika ofisinin – kripto para birimi konusundaki çalışmalarını aktif olarak artırdığını ve ekosistemi kötüye kullanan potansiyel kötü aktörleri belirleyip hedeflediğini biliyoruz.”

Eski bir CIA terörle mücadele analisti ve şu anda ulusal güvenlik odaklı düşünce kuruluşlarında görevli olan Yaya Fanusie düzenleyici kripto akıcılığındaki artışla ilgili olarak, “Yavaş bir yanma oldu […] Hızlanmaya çıkma konusunda bir sorun var” diyor.

Kısmen, bir endüstri olarak, inanılmaz derecede hızlı bir şekilde uyum sağlayan – kripto doğası, sorunlu olduğunu kanıtladı. Politika 4.0 CEO’su Tanvi Ratner, OFAC’ın kripto kaynakları için şunları söyledi:

“Oldukça iyi donanımlılar. Maskeleme işlemlerinde son derece başarılılar.”

OFAC’ın Müşterilerini İzlemek İçin Kripto Borsalarına ve Sektör Oyuncularına Bağımlılığı

OFAC’ın yerleşik uygulamaları, ABD’de faaliyet gösteren finans kuruluşlarının yaptırım ihlallerinin ön saflarında yer almasını gerektirmekte. OFAC, işlemleri aktif olarak izlemek konusunda sınırlı kaynaklara sahiptir.

Yaya Fanusie, “Belki bir efsaneyi ortadan kaldırabilirim. Hükümetin içeri ve dışarı gidenlere odaklanması gerekmiyor.Başkalarına güvenmelisiniz, işlemleri yapan borsalara güvenmelisiniz, araştırmacı gazetecilere güvenmelisiniz” diyor.

Düzenleyiciler, kara para aklamanın önlenmesi (AML) ve kripto alanındaki işletmelerin terörizm (CFT) programlarının finansmanına karşı koymada çarpıcı bir birlik olduğunu gösterdiler. Bu tür önlemler geleneksel finansal kurumlara zaten aşinadır, ancak her zaman kripto ile uyuşmayan mekanizmalar içerir. Kripto iddiasının büyük bir kısmı işlemlerin hızı, geleneksel finans dışında kalan kişilere erişilebilirlik ve sınırları geçme kolaylığı – yaptırımlar gibi geleneksel kontrollere karşı çıkan özelliklerden oluşuyor.

Demokrasileri Savunma Vakfı araştırma direktörü David Adesnik, OFAC’ın kriptoda yaptırımları uygulamak için mevcut yasalara bağımlı olduğunu söyledi: “Yasaların henüz adapte olup olmadığından emin değilim. Hazine daha çok kitaplarda olanları kullanmaya çalışıyor. ”

Kripto borsası Bittrex’in uyum başkanı John Roth şunları kabul etti:

“OFAC’ın kriptoya yaklaşımı fiat ile hemen hemen aynı. OFAC tayin eder, ancak borsaların yasaklanmış kişilere / ülkelere / ülkelerden işlemleri önlemek için programlara sahip olmasını beklerler. […] Gerçekten geleneksel bir bankadan o kadar da farklı değil. ”

OFAC’ın açıklığı konusunda olumlu olsa da, Roth kripto’nun yapışma noktalarına sahip olduğunu kabul ediyor: “Bence şartlar açık. Zorluk, bu gereksinimleri kripto para biriminin eşsiz doğasına uyarlamaktan geçiyor.”

Roth’un yorumu özellikle Bittrex’in OFAC ile olan geçmişi göz önüne alındığında faydalıdır. Bittrex, Kasım ayında OFAC lisansı almadan önce İran hesaplarını iki yıl boyunca dondurdu. Hazine’nin özel olarak belirlenmiş vatandaşlar listesinin aksine, OFAC ve Bitttrex’in bu anlaşmazlığı nasıl çözdüğüne dair ayrıntılar halka açık değil.

Bu konuda uzmanlarla yapılan görüşmelerde, Chainalysis ve Elliptic gibi blockchain analitik firmalarının adları sık sık arttı. Özellikle chainalysis, şüpheli işlemler için blok zincirlerini araştırırken hükümet yetkilileriyle birlikte çalışarak önem kazanmıştır. Firmanın IRS, Uyuşturucu Uygulama İdaresi ve Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza ile daimi sözleşmeleri var. 9 Mart itibarıyla Chainalysis, FBI ile son aylarda 1,1 milyon doların üzerinde anlaşma sağladı.

Devlet kurumları teknolojiye yeni girse de, kripto-merkezi şirketler bile Chainalysis gibi firmalardan düzenleyici yükümlülüklerle başa çıkmak için yardım almak zorunda. Roth şunları kaydetti:

“Tüm ABD borsaları, bu tür müşterilere bağlantı aramak için blok zincirini tarayan ve başka iç kontrolleri olan aynı hizmetleri (Chainalysis ve Eliptik) kullanıyor.”

Artan uyumluluk gereklilikleri, kripto borsalarını ve alandaki diğer firmaları hükümet onaylı blockchain analiz firmalarına sürüyor. Chainalysis’den bir temsilci, uyum endişeleri nedeniyle firmanın başarısını açıkladı:

“Son iki yılda müşteri sayımızı % 290 artırdık ve yeni kripto para birimi müşterileri, teknolojimizi benimsememizin en önemli nedeni olarak mevzuata uygunluğu belirtiyor.”

Mevcut Yaklaşımla İlgili Sorunlar: Daha Güvenli mi Yoksa Sadece Kripto Para Operasyonlarını Ülke Dışına mı Atıyoruz?

Her türlü güvenlik endişesinde olduğu gibi, ihtiyati tedbirler işe yararsa, aşırı tepkiler gibi görünecektir. Bununla birlikte, bu güvenceler, en tehditkar teknik zorluklarla baş edememekle birlikte, iyi niyetli kuruluşları cezalandırıyor olabilir.

Daha önce İran’ın madencilik endüstrisine isabet eden ABD yaptırımları sorunu rapor edilmişti; bu, İranlı madenciler için rahatsız edici olsa da, sonuçta Hazinenin teknik erişiminin ötesinde görünen bir girişimdi.

Diğer bir teknik soru da Monero (XMR) ve Dash (DASH) gibi mahremiyet koinlerinin konusudur. Konuyla ilgili olarak, Fanusie “Henüz kimsenin bu ko kunuya girdiğini sanmıyorum.”

Blockchain analitik firmaları, mahremiyet koinleri üzerindeki işlemleri sürekli olarak izleyebilen bir yazılım geliştirememiştir. Ciphertrace CEO’su, kripto finansmanına bankacılık gibi davranmanın kullanıcıları OFAC’ın daha az kavrayacağı mahremiyet koinlerine iteceğini öngördü:

“Bu anonimleştirmeme daha fazlasını elde ettikçe ve bankacılık gibi bir hale geldiğinde, bence istenmeyen bir sonuç, bu mahremiyeti artırılmış koinleri kullanmak için birlikte çaba gösterilmesi olacaktır.”

Bu güvenlik tartışmasının diğer tarafı iş üzerindeki etkisidir. Artan düzenlemelerin ve beklentilerin borsalara zarar verdiğine dair bir soru yok. Geçen hafta IRS’deki bir etkinlikte, Coinbase ve Kraken temsilcileri, düzenleyicilerin aşırı incelemesinin sonuçlarına çarptığı konusunda ısrar etti.

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet göstermeye çalışan herhangi bir kripto borsası için OFAC beklentilerine uyum şarttır ve ek yasal ekipler ve dış sözleşmeler gerektirir. John Roth’un dediği gibi:

“Uyumlu bir kripto borsası, kötü oyuncularla iş yapmadıklarından emin olmak için gerekli üçüncü taraf araçlarla kesinlikle özel bir uyum departmanına ihtiyaç duyuyor. Bu, ABD’de iş yapmak için giriş ücreti ve çoğu kripto şirketi bunu anlıyor. Eğer yapmazsan, risklerin önemli olduğunu düşünüyorum.”

Ve OFAC’ın, her zaman değişmeyen ve halka açık olmayan gereksinimlerini takip etmek için gereken masraflar, daha büyük borsalar için basit sıkıntılar olsa da, yeni oyuncular için savunulamaz masraflar olabilir. Sonuç olarak olanlar basit: işletmeler ayrılıyor.

Binance, geçtiğimiz yıl ABD’yi terk ederek Binance.US’yi ülke içinde çok daha kısıtlı hizmetler sunacak şekilde kurdu. Daha yakın zamanlarda, kripto borsası Digitex veri ihlali sonrasında tüm KYC gereksinimlerini reddetti. Değişikliği açıklayan bir videoda Digitex CEO’su Adam Todd, ABD yetkililerini bu tür bilgileri tüketici verilerinin korunması pahasına bekledikleri için açıkça söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en büyük ekonomisi olsa da, borsaları ülke dışına itmek sorunu çözmek zorunda değildir. Kripto kullanan kötü aktörler, düzenleyici arbitrajı para hunisine en az düzenlenmiş herhangi bir şekilde hile için adapte edebilir, manipüle edebilirler. OFAC’tan daha agresif beklentilere en savunmasız olan taraflar, yasal olarak faaliyet göstermeye çalışan borsalardır.

Kısa vadede büyük borsalara ve şirketlere zarar vermenin ötesinde, bu önlemler Amerika’nın kripto hizmetlerine erişimini açıkça sınırlıyor. Uzun vadeli görüşe dayanarak, zorlayıcı yaptırımlar ABD’ye dost ulusları bile ABD’nin sadece parçası olmadığı ekonomik sistemlerde faaliyet göstermeye teşvik edebilir – ekonomik büyümeyi ve gelecekteki yaptırımların etkinliğini sınırlayabilir.

ABD, Küresel Ekonomik Sistemi Yabancılaştırıyor

Amerika Birleşik Devletleri için riskler kripto parasının ötesine uzanıyor. Ocak ayında The Economist, agresif yaptırımların ve ekonomik savaşın uluslararası pazarı doları terk etmeye zorlayabileceğine dair bir uyarı yayınladı.

Bittrex’in İran hesaplarındaki dondurucu örneğine dönersek, OFAC’ı öfkelendirmekten korkmak Bittrex’i OFAC’ın hedeflemek için yasal yollara başvurmayacağı İran hesaplarına erişimi kapatmaya itti.

Yasal kısıtlamaları ortadan kaldırmak için borsaları kullanmak, İran vatandaşlarının kalplerini ve zihinlerini aniden hayat kurtarıcılarının potansiyel olarak büyük kısımlarından yoksun bırakmanın yolu değil, aynı zamanda Amerikan kapitalizminin teşvik edilen ideallerini de iyi yansıtmıyor.

Lorber, OFAC’ın ABD ile müttefik olanlar bile dahil olmak üzere yurt dışındaki yargı bölgelerindeki etkisini gösterme yeteneğinin sınırlarını açıklamaya devam etti. Lorber, “Bir Avrupa firmasıysanız ve Avrupa finans kurumunuza para gönderen bir İranlı SDN varsa, Avrupa finans kurumlarının bu fonları engelleme konusunda yasal yetkisi olmayabilir” diyor.

Kısa süre önce “İran’ın Trump’ı Bitirmek için Bir Bitcoin Stratejisi Var” başlıklı bir Dış Politika yazısı yazan Tanvi Ratna, ABD’nin devam eden yaptırımlara yönelik uluslararası desteğin toplanmasında karşılaştığı sorunları ele aldı:

ABD tek taraflı olarak değişti ve diğerleri mutlaka oynamak istemiyor. Tek taraflı yaptırımlar uygulayamazsınız. […] Herkes İran’ın ilgisini çekmiyor ya da tehdit etmiyor. Avrupalıların, Çinli ve Hintlilerin İran’a karşı tutumlarına bakın. ”

Yaptırımların Büyük Planında Kripto’nun Rolü

OFAC yaptırımlarının geniş cephaneliğinde kripto küçük bir oyuncudur. Bununla birlikte, hem dinamizmi hem de hız ve ulusal sınırlara ilgisizlik de dahil olmak üzere bazı temel erdemleri ile dikkat çekicidir. Kripto para birimleri, ABD’nin uluslararası ödemeler için SWIFT gibi siyasi yararına kullandığı finansal sistemlere de açık bir meydan okumayı temsil ediyor.

Önümüzdeki yıllar, yalnızca ABD Hazinesi’nin kriptoyla olan ilişkisini değil, aynı zamanda değişen finansal sistemlere uyum sağlama yeteneğini de kurmak için kritik öneme sahip olacak. Bu anlamda OFAC’ın kriptoya tepkisi, önceliklerini ve konforunu yenilikle ölçmek için önemli bir barometre olacaktır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!

ABD Yaptırımları Stratejisi ve Bitcoin