Türkiye’de kripto para alanına yönelik ilgi, bireysel yatırımcılarda olduğu kadar kurumsallarda da büyük. Son gelişmelere göre, Akbank’ın Ak Yatırım iştiraki, bir kripto para platformu olan Stablex’in ana hissedarı olma planını, yaptığı başvurularla açığa çıkardı. İşte detaylar… Bitcoin (BTC) fiyatını ve detaylı piyasa verilerini buradan görebilirsiniz.
Akbank, kripto para şirketinin hissesini alacak
Analiz şirketi Chainalysis’e göre Bitcoin ve altcoin alanında dünyanın en güçlü ülkelerin den biri olan Türkiye’de bireysel yatırımcılar kadar kurumsal yatırımcılar da kripto paralara ilgi gösteriyor. Bu ilginin bir “kanıtı” olarak, en son Akbank tarafından atılan bir hamleyi gösterebiliriz. Zira kripto para platformu olan Stablex, Akbank’ın iştiraki Ak Yatırım’ın dikkatini çekmiş gibi duruyor. En son bilgilere göre Ak Yatırım, Stablex’in hissedarı olmak adına resmi kurumlara başvuruda bulundu. İki tarafın da geçen yıldan bu yana görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor ve resmi onayın çıkmasının ardından Ak Yatırım Menkul Değerler, Stablex Bilişim Teknoloji A.Ş.’nin çoğunluk hisselerini alacak. Böylece, ana kontrolü devralacak.

Stablex, 2020 yılının Mayıs ayında, Jihad Shannak tarafından kuruldu. Mevcut durumda sermayesinin 7.6 milyon TL olduğu bildirilen platform, kripto para alım satım işlemlerinde aracılık hizmeti sunuyor. Stablex ve Akbank’ın ilk kez geçtiğimiz yılın Ağustos ayında görüşmeler yaptığı bildirilmekte. Mevcut durumda Stablex’in CEO’su olan Turgut Güney, 2011 ve 2017 yılları arasında Akbank’ta COO’luk görevindeydi.
Akbank, daha önce Avalanche ile ortaklık kurmuştu
Akbank, kripto para alanında Avalanche (AVAX) ortaklığıyla da gündeme gelmişti. 2022’nin Ağustos aylarında Akbank, Avalanche’ın teknolojisiyle hackathon düzenledi. Hackathon, yazılım alanında belirli sorunlara hızlı çözüm sağlanmasıı amacıyla oluşturulan bir yarışma türüdür. Bu tür yarışmalar genelde teknoloji alanında yapılır. Akbank Lab, Avalanche ile finans alanının iyileştirilmesini konu alan bir hackathon düzenledi. Yarışma, Avalanche projesinin Blockchain teknolojisinin desteğiyle gerçekleşti.
Bu sırada, Türkiye’de kripto paraların yanı sıra dijital para birimlerine yönelik de ilgi var. Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz üzere 2022’nin sonlarında Türkiye Merkez Bankası (TCMB) uzun zamandır planlanan dijital para birimi için ilk test setini tamamladığını duyurdu. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2020’de de dijital lira testlerine devam etmeyi planladığını söyledi. Bankanın açıklamasına göre, önümüzdeki aşamalarda “dağıtılmış defter teknolojilerinin ödeme sistemlerinde kullanımı ve bu teknolojilerin anında ödeme sistemleriyle entegrasyonu” araştırılacaktı.

Türkiye merkez bankası, yıllardır kendi CBDC’si (bir devletin fiat para biriminin dijital versiyonu) üzerinde çalışıyor. CBDC’ler, bir merkez bankası tarafından desteklenen dijital varlıklardır ve Bitcoin ve Ethereum benzerlerinden çok farklıdır.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
- Dünya
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.