Ethereum’un Akıllı Kontratları Nasıl Çalışır?

Ethereum ETH kriptokoin com
Ethereum ETH kriptokoin com
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethereum ve Blok zinciri endüstrisindeki bir çok fikir gibi, genel bir karışıklıklık da ‘akıllı kontratlar’ üzerinde yaşanıyor.

Halka açık blok zincirleri tarafından üretilen yeni bir teknoloji olan akıllı kontratların anlaşılması zordur çünkü bu terim çekirdek etkileşimi ile karıştırılmaktadır.

Akıllı Kontrat Nedir?

Standart bir kontrat, bir ilişkinin şartlarını (genellikle yasalar tarafından uygulanabilir) açıklarken, akıllı bir kontrat şifreleme kodu ile bu ilişkiyi sağlar.

Başka bir deyişle, akıllı kontratlar, yaratıcıları tarafından programlandığı gibi tam olarak çalıştırılan programlardır.

İlk olarak 1993’te bulunan fikir, bir bilgisayar uzmanı ve kriptocu Nick Szabo tarafından dijital bir otomat olarak tasarlanmış. Meşhur örneğinde, kullanıcıların nasıl bir değer veya datayı girerek makineden sonlu bir madde alabileceklerini açıklamış, bu ise gerçek dünyada bir atıştırmalık veya içeceğe denk geliyor.

Basit bir örnekler açıklayacak olursak, ethereum kullanıcıları akıllı kontrat ile 10 ether’i belli bir tarihte bir arkadaşına gönderebilirler.

Bu durumda, kullanıcı bir kontrat yaratır, veriyi kontrata girer ve böylece istenen komutun çalışmasını sağlar.

Ethereum özel olarak akıllı kontratlar üretmek üzere yaratılmış bir platformdur.

Yalnız bu araçların tek başına kullanılması amaçlanmamıştır. Ayrıca, ‘merkezi olmayan uygulamalar’ (Dapp) ve hatta bütünüyle merkezi olmayan özerk şirketler için yapıtaşını oluşturabileceklerine inanılıyor (DAO).

Akıllı kontratlar nasıl çalışır

Şunu belirtmekte fayda var; bitcoin basit akıllı kontratlar ile internet üzerinden bir kişiden diğerine para göndermeyi destekleme anlamında ilktir. Ancak nodlar yalnızca belirli koşullar sağlanırsa işlemleri doğrulayacaktır.

Ancak bitcoin para birimi kullanımı olarak kısıtlıdır.

Buna karşın, etherum bitcoin’in kısıtlayıcı dilini değiştirerek (yüze yakın komuttan oluşan bir komut dili) bunu kullanıcıların kendi programlarını yazabileceği bir dille değiştirdi.

Ethereum kullanıcıların kendi akıllı kontratlarını yazmalarını veya ‘özerk temsilci’lerini, diğer bir deyişle ethereum white paperını yazmalarını sağladı.Bu dil ‘Tam-Turing’ bir sistemdir, yani daha geniş çaplı bir hesaplama talimatlarını yapabilmektedir.

Akıllı kontratlar:

  • ‘Çift-imzalı’ hesaplar olarak çalışabilir, böylece sermaye yalnızca insanların onayladığı belli bir oranda harcanabilir
  • Kullanıcılar arasındaki anlaşmaları yönetir, örneğin birinin diğerinden sigorta alması gibi
  • Diğer sözleşmelere fayda sağlar (yazılım kütüphanesinin çalışma mantığıyla benzer)
  • Bir uygulama hakkında bilgi depolar, alan kaydı bilgileri veya üyelik kayıtları gibi

Sayılardaki güç

Son maddeden çıkaracağımız anlam, akıllı kontratlar diğer akıllı kontratlardan yardıma ihtiyaç duyar.

Örneğin biri sıcak bir yaz gününde termometre üzerine iddiaya girerse, bu kişi gizlice başka kontratı da tetiklemiş olur.

Bir kontrat dışarıdaki veriyi hava durumunu belirlemek için kullanırken, diğer bir anlaşma ise koşullar yerine getirildiğinde ilk sözleşmeden aldığı bilgilere dayanarak bunla ilgili başka bir sözleşme yaratabilir.

Her sözleşmeyi yürütmek, gerekli hesaplama gücüne bağlı olan eter işlem ücretlerini gerektirir

Ethereum Nedir? Ethereum Hakkında Bilmeniz Gerekenler” isimli yazımızda da açıkladığımız üzere, ethereum, bir kullanıcı ya da başka bir kontrat ona yeterli işlem ücreti ile bir mesaj gönderdiğinde akıllı kontrat kodunu çalıştırır.

Ethereum Sanal Makinesi daha sonra küçük kontratları ‘bytecode’, veya 1 ve 0’lardan oluşan bir seri şeklinde ağ tarafından okunacak ve yorumlanacak şekilde çalıştırır.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Ethereum’un Akıllı Kontratları Nasıl Çalışır?

Yorumlar kapalı.