Algorand (ALGO) Nedir?

Algorand Logo
Algorand Logo
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Lansmanının hemen ardından Binance ve Coinbase gibi dev borsalar tarafından listelenerek adını kripto dünyasına duyuran ve birçok kripto para uzmanının arzından dolayı ilk günkü fiyatını eleştirmesiyle birlikte fiyatı 2.5 dolar seviyelerinden 0.25 dolarlara kadar gerileyen, ancak son zamanlarda yeniden fiyat artışı görmeye başlayan Algorand’in incelemesi ile sizlerleyiz. Algorand’in diğer blokzincir projelerinden farkı ne? Toplam arzının altıda birinin dolaşımda olduğu ALGO’yu satın almak ne kadar mantıklı? Bu incelememizin sonunda Algorand hakkında belli çapta bir bilgi birikimine sahip olacaksınız…

Algorand Nedir?

Algorand’i açık kaynaklı, özel izin gerektirmeyen, herkesin kullanımına açık, ölçeklendirilebilir ve güvenli bir Pure Proof of Stake (PPoS) blokzinciri olarak tanımlayabiliriz. Algorand Vakfı’nın ağın geliştirilmesi için geliştiricilere ciddi yardım sağladığı Algorand’in en büyük amacı, PPoS konsensus mekanizması ile güvenliği ve performansı sağlarken, herkesin ağa katılabileceği bir ekosistem oluşturmak. Algorand, Ethereum kurucusu Vitalik Buterin’in “Blokzincir sistemleri şu üçünden en fazla ikisine sahip olabilir; merkeziyetsizlik, güvenlik ve ölçeklenebilirlik.” dediği bu üçlünün tamamına sahip olmak istiyor.

Projenin Kilit Özellikleri

  • Merkeziyetsiz ekonomi: Merkeziyetsizlik; işletmeler ve tüm tüketiciler için oldukça önemli bir yere sahip. Ekonomi her zamankinden daha dijital ve şeffaf hale geldikçe, işletmeler potansiyellerini sürdürmek ve stratejik önemlerini kaybetmemek için merkeziyetsiz teknolojileri kullanmak istiyor.
  • Güvenlik ve Ölçeklendirilebilirlik: Algorand protokolü, dünya açısından önemli finansal aracılardan oldukça yüksek bir ödeme işlem hızını garanti ediyor.
  • İşlemin Tam Anlamıyla Tamamlanması: Bu, Algorand’in yenilikçi bir gelişmesi. Blokzincir, işlemlerin farklı dallara ayrılmadan anında ve koşulsuz olarak gerçekleşebilmesini sağlıyor. Diğer blokzincirler belirsizlik ve işlemsel bütünlük eksikliğinden dolayı bunu sağlayamazken, Algorand işlemleri anında tamamlamayı başarıyor.
  • Bilimsel Araştırmalar ve Etkili İş Ortaklarının Kullanılması: Algorand, dünyaca ünlü şirketlerde çalışan güvenilir lider işletmelerle iş birliği yapıyor…

Algorand’in Arkasında Kimler Var?

Algorand (ALGO) 2017 yılında MIT profesörü ve Turing ödülü kazananı Silvio Micali tarafından kuruldu. Projenin CEO koltuğunda ise Boston merkezli teknoloji yöneticisi Fuze’un eski CEO’su Steve Kokinos oturuyor. Projenin geliştirme kısmının arkasında ise Algo Capital isimli vakıf bulunuyor.

Algorand, yatırımcılarının arasında Pillar ve Union Square Ventures’un da olduğu tohum fonunda 4 milyon dolar topladı. Union Square Ventures, dünyanın en başarılı yatırım şirketlerinden birisi. Bu şirketin yatırım yaptığı firmalar arasında Coinbase, Duolingo, Kickstarter, Protocol Labs ve Twitter bulunuyor.

Algorand Ekim 2018’de ise 30 küresel yatırım grubundan 62 milyon dolarlık yatırım topladı. Bu yatırım gruplarının arasında Polybius Capital, NEO Global Capital ve Eterna Capital bulunuyor… 

ALGO’nun Amacı Ne?

Algorand’in temel varoluş amacı; mevcut blokzincir paradigmasını iyileştirerek bunun üzerine çıkmak ve blokzincir geliştirmeleri için uygun bir temel katman sağlamak. Bunu PoS’nin gelişmiş bir versiyonu olan PPoS (Pure Proof of Stake) ile yapmaya çalışan Algorand’in ismi “algoritmik rastgelelik” (Algorithmic Randomness) kısaltmasından geliyor. Projenin algoritmik rastgeleliği isimlerinde dahi kullanıyor olmasının sebebi, bir sonraki geçerli işlem bloğunu oluşturan doğrulayıcıları seçmek için kullandığı rastgelelik yöntemi…

Algorand, hesaplamalarda verimsizliğe ve madencilik merkeziliğine sebep olan Bitcoin’in PoW (Proof of Work) madenciliğine karşı bir yanıt olarak doğmuş bir ekosistem.

Algorand, birçok grup tarafından Blokzincir 3.0 olarak adlandırılıyor. Bunun sebebi ise ALGO’nun Bitcoin’in ölçeklenebilirlik problemlerini, güvenlik ve merkeziyetsizliği bozmadan ortadan kalırabiliyor olması…

Editörün Yorumu

3 milyarlık toplam arzının yalnızca 500 milyonu dolaşımda olan ALGO’nun piyasa değeri 220 milyon dolar civarında. Henüz kendini tam olarak kanıtlayamamış bir projenin bu kadar yüksek bir değere sahip olması birçok yatırımcıya tuhaf geliyor olabilir ama Algorand bu değerlendirmenin çok daha üstünü hak ediyor gibi duruyor. ALGO blokzincirinin arkasında inanılmaz kaliteli bir ekip var ve bu ekibin varlığı bile bir yatırımcı olarak beni cezbetmeye yetiyor. Başlangıçta Dutch Auction ile 2.5 dolar civarından satılan koinler ben dahil birçok yatırımcıdan eleştiri alsa da şu anki 0.40 dolar civarı fiyatını hiç de fena bulmuyorum. Dünyanın en büyük borsaları tarafından listelenmiş olan bu kripto para ilerleyen zamanlarda CMC’de ilk 10’u zorlarsa beni şaşırtmaz…

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!

Algorand (ALGO) Nedir?