Kitco analisti Anna Golubova bugünkü yazısında Altın fiyatının ikinci çeyrekte rekor kıracağını söyleyen Standard Chartered görüşüne yer veriyor.
Standard Chartered’ın yaklaşımına bir bakalım.
Altın Fiyatında Rekor Beklentisi
Standard Chartered, perakende talebinin artmasıyla ikinci çeyrekte altın fiyatının rekor seviyelere çıkacağını belirtiyor.
Altın, geçtiğimiz ay dar bir ticaret aralığında sıkışmış olsa da, Standard Chartered hala bu yılın ikinci çeyreğinde değerli metalin tüm zamanların en yüksek seviyelerine geleceğini vurguluyor.
Standard Chartered değerli metaller analisti Suki Cooper, “Fiyat riskinin yükselmeye devam ettiğine inanıyoruz” açıklamasında bulunuyor.
Cooper Cuma günü, makro ortamın zayıf ABD doları tahminleri, negatif reel getiriler, daha fazla teşvik, güvercin para politikaları ve yükselen enflasyon beklentileri ışığında yüksek fiyatları desteklemeye devam ettiğini yazdı.
Fiziksel Talep
Altına yönelik fiziksel talep, 2020’de 11 yılın en düşük seviyesine geriledikten sonra hala zayıf kalıyor. Örneğin, mücevher talebi, izlenen verilerinin başlangıcından bu yana 1995’teki düşük bir seviyeye geriledi.
Cooper bu noktada yaptığı açıklamada “fiziksel piyasa, Çin ve Hindistan’daki büyümenin öncülüğünde, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde toparlanmaya başladı. Ancak bu bölgelerden gelen talep yumuşamaya başladı. Bu da yatırımcı talebinin altın fiyatlarını yükseltmek için işin çoğunu yapması gerektiğini gösteriyor” diyor.
Merkez Bankaları
2020’de resmi rezerv talebinin 10 yılın en düşük seviyesine inmesine rağmen, merkez bankalarının 2021’de net alıcı olmaya devam etmesi bekleniyor. Cooper’ın bu noktada vurguları şu şekilde yer alıyor:
“Net satın alma, 2019’da 52 yılın en yüksek seviyesi olan 668,5 tona göre [2020’de] 272,9 tona düştü. 2019’daki büyük alıcıların bir kısmı yokken ya da üreticiler geri alımlara odaklanırken, bazı önemli değerli metaller de dahil olmak üzere yedi merkez bankası net satıcı oldu. Merkez bankalarının 2021’de, çeşitlendirme arzusunun devam etmesi nedeniyle 2020’den ziyade 2020’ye daha yakın hacimlerle net alıcılar olarak kalmasını bekliyoruz. Ancak likidite ihtiyacı satış ve net alımları tetikleyebilir.”
Cooper, Federal Rezerv güvercin kalmaya devam ettikçe, altının ABD dolarından ve reel getirilerden hareketle fiyat yönünü belirlemeye devam edeceğini belirtti.
Bu yılın başlarında yatırımcılar, Fed’in beklenenden daha erken varlıkları azaltmaya başlayabileceği endişesine dayanarak altın söz konusu olduğunda ihtiyatlı bir tutum sergiledi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!