Altın fiyatları, önceki haftanın kazanımlarının üzerine çıkmayı başardı ve Pazartesi günü kararlı bir şekilde yükseldi. 1.700 doların üzerindeki kırılma Salı günü teknik alıcıları çekti. Böylece altın, hafta ortasında 1.730 dolar ile 12 Eylül’den bu yana en yüksek seviyesine tırmandı. Ancak hafta sonu öncesinde doların güçlenmesi altının haftalık kazançlarının büyük bir kısmını silmesine neden oldu. Piyasa analisti Eren Şengezer’e göre, ABD’den gelen Eylül ayı enflasyon verilerinin, önemli bir piyasa tepkisini tetiklemesi olası.
Altın fiyatları haftanın ilk yarısında ralli yaptı
Hafta başında iyileşen piyasa havası doların talep bulmasını zorlaştırdı. Böylece, Kriptokoin.com’dan takip ettiğiniz üzere, altın ivme kazandı. Bu arada, İngiltere hükümetinin yüksek gelirlilere uygulanan %45’lik verginin kaldırılması teklifini geri çekme kararı, küresel tahvil getirilerinde bir ayağı daha aşağı çekti. 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisinin Pazartesi günü yaklaşık %5 düştü. Bunun ardından altın, %2’den fazla yükselerek, Mart ayından bu yana en büyük bir günlük kazancını kaydetti. ABD ISM’nin verileri, Eylül ayında imalat sektöründe fiyat baskılarının azalmaya devam ettiğini ve istihdamın daraldığını gösterdi.
Salı günü, risk akışları finansal piyasalara hakim olmaya devam etti. Bu nedenle, dolar satışları hız kazandı. ABD Dolar Endeksi (DXY) gün içinde %1’den fazla değer kaybetti. Bununla birlikte, sarı metal 1.700 doların üzerine tırmandı. Bu doğrultuda, teknik alıcıları çekerek 1.730 dolarda birkaç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Avustralya Merkez Bankası (RBA), politika faizini yalnızca 25 baz puan artırdı. Bu da, küresel hisse senetlerinde bir ralliyi körükledi. RBA’nın güvercin artırımının etkisiyle, CME Group FedWatch Tool’un Kasım ayında 75 baz puanlık bir Fed faiz artışı olasılığı %50’ye geriledi.

Altın fiyatları, dördüncü çeyreğin ilk iki gününde yaklaşık %4 yükseldi. Ancak, daha sonra konsolidasyon aşamasına geçti ve hafta ortasında mütevazı kayıplar kaydetti. ADP, ABD’de özel sektör istihdamının Eylül ayında 200.000 olan piyasa beklentisine kıyasla 208.000 arttığını bildirdi. Ayrıca, ISM Hizmetler PMI araştırması, hizmet sektöründe girdi enflasyonunun güçlü bir şekilde artmaya devam ettiğini ortaya koydu. Daha da önemlisi, İstihdam Endeksi bileşeni, analistlerin 49,6 olan tahminini açık bir farkla geçerek Eylül ayında 53’e yükseldi. İyimser veri yayınları, DXY’nin toparlanmasına yardımcı oldu. Dolayısıyla, altının yükseliş momentumunu yeniden kazanmasına izin vermedi.
ABD NFP verisiyle altın, yeniden 1.700 doların altına geriledi
Piyasalar Perşembe günü Avrupa işlem saatlerinde nispeten sakin kaldı. Altın fiyatları ise sıkı bir kanalda 1.720 dolar civarında dalgalandı. Günün ikinci yarısında, Fed yetkililerinden gelen şahin yorumlar, 10 yıllık ABD T-bonosu getirisinin yükselmesine yardımcı oldu. Böylece, sarı metali geri ayak üzerinde kalmaya zorladı. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Fed’in enflasyonla mücadelesinin henüz ilk günlerinde olduğunu söyledi. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, faizleri kısıtlayıcı bölgeye yükselteceklerini ve bir süre orada tutacaklarını yineledi. Son olarak, Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari, piyasalara ABD merkez bankasının politika sıkılaştırmasında bir duraklamadan “oldukça uzakta” olduğunu hatırlattı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu Cuma günü yaptığı açıklamada, Tarım Dışı İstihdamın Eylül ayında 250.000 olan piyasa tahmininden daha iyi bir şekilde 263.000 arttığını ve İşsizlik Oranının Ağustos ayındaki %3,7’den %3,5’e düştüğünü duyurdu. İyimser istihdam raporunun körüklediği 10 yıllık ABD T-bonosu %4’e doğru yükseldi. Bunun ardından altının hafta sonu öncesinde 1.700 dolar alanına dönmesine neden oldu.
Haftanın ilk önemli eylemi: FOMC tutanakları
Önümüzdeki hafta başlarında ABD’den yüksek etkili veri yayınları olmayacak. FOMC, Eylül ayı politika toplantısının tutanaklarını Çarşamba günü yayınlayacak. Bu noktada, bu yayının Fed’in politika görünümüne ilişkin büyük bir sürpriz sunması pek olası değil. Nokta grafiği, Fed’in politika faizini %4,5’in üzerine çıkarma ve gelecek yıl orada tutma niyetini yeniden doğruladı. Analist, şu değerlendirmeyi yapıyor:
Açıklamanın, faiz oran belirleyicilerinin büyüme görünümü hakkında Eylül ayındaki politika açıklamasından daha fazla endişe duyduğunu göstermesi durumunda, piyasaların doların irtifa kaybedeceğine ve altının yeni bir yükselişinin kapısını açacağına inanması mümkün. Ancak Perşembe günkü enflasyon raporu öncesinde piyasa tepkisinin kısa ömürlü olması muhtemel.

Piyasaların odaklandığı veri: ABD TÜFE
Konsensüs beklentisi, Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) Ağustos’taki %8,3’ten Eylül’de yıllık bazda %8,5’e yükselmesi yönünde. Ayrıca, değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan yıllık Çekirdek TÜFE’nin %6,3’ten %6,5’e çıkması bekleniyor. Yatırımcıların ana rakama daha fazla ağırlık vermesi muhtemel. Ayrıca, %6,5’in üzerinde bir verinin, getirilerde bir başka ayağı daha da artırması olası. Analist, ek olarak şu yorumu yapıyor:
Öte yandan, çekirdek enflasyonda beklenmeyen bir düşüş, altının yükseliş ivmesi kazanmasına yardımcı olabilir. Yine de Fed, tek bir enflasyon verisine aşırı tepki vermeyeceklerini açıkça belirtti. Ayrıca, bir sonraki verinin piyasa fiyatını önemli ölçüde etkilemediği sürece ilk piyasa tepkisinin sönebileceğini kaydetti.
ABD Sayım Bürosu, Eylül ayı Perakende Satış verilerini yayınlayacak. Hafta sonu öncesinde, Michigan Üniversitesi’nin Ekim ayı Tüketici Duyarlılığı Anketi, piyasa katılımcıları tarafından yakından izlenecek. Analiste göre, bu verilerdeki bir başka düşüşün, USD’nin satış baskısı altına girmesine neden olması mümkün. Ancak, bunun tersi de geçerli.

Altın fiyatları teknik görünümü ve altın duygu anketi
Piyasa analisti Eren Şengezer, altının teknik görünümü için şu analizi yapıyor. Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesi hafta sonuna doğru 50’ye düşerek altının yükseliş momentumunu kaybettiğini ve yakın vadede nötr hale geldiğini gösteriyor. Altının 1.700 doların üzerinde tutunmayı başarması durumunda, 1.720 dolardan önce 1.710 dolarda ilk dirençle karşılaşması muhtemel. İkinci seviyenin üzerinde bir günlük kapanışla altın, 1.730 doları test etmesi olası. Ayrıca, onu desteğe çevirmeyi başarırsa 1.760 doları hedeflemesi mümkün.
Aşağı yönde, 1.690 dolar, 1.680 dolar öncesinde geçici destek olarak duruyor. Altın, ikincisinin altına düşerse ve onu direnç olarak kullanmaya başlarsa, düşüşünü 1.665 dolara uzatması muhtemel.

Haftanın ikinci yarısında görülen düşüşe rağmen, FXStreet Tahmin Anketi, uzmanların altının yakın vadede yükselişini sürdürmesini ve bir haftalık ortalama hedefin 1.710 dolarda kalmasını beklediğini gösteriyor. Benzer şekilde, bir aylık görünüm de boğa eğilimine işaret ediyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!