Altın fiyatları, Orta Doğu’da gerilimin tırmanmasıyla yükseliyor. İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne yapılan bir roket saldırısı, bölgesel çatışma korkularını yoğunlaştırarak altının güvenli liman cazibesini artırdı. Altın, düşen ABD Hazine getirilerinden faydalanarak getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyetini azaltıyor.
Altın, orta doğu gerginliği ve Fed Toplantısı beklentisiyle kazandı
Altın fiyatları Pazartesi günü hem teknik hem de temel faktörlerden destek alarak yükseliyor. Değerli metal 50 günlük hareketli ortalaması olan 2.359,52 dolarda destek buluyor. Ayrıca, Orta Doğu’daki potansiyel çatışmaların tırmanmasına ilişkin artan endişelerden faydalanıyor.
İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’ne düzenlenen bir roket saldırısı bölgedeki gerilimi arttırdı. Genç ve çocuk 12 kişinin ölümüne neden olan saldırıdan İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri Hizbullah’ı sorumlu tuttu. Buna karşılık İsrail güvenlik kabinesi olası bir misillemeye izin vererek daha geniş çaplı bir bölgesel çatışma korkusunu arttırdı. Bu jeopolitik belirsizlik tipik olarak altının güvenli liman olarak cazibesini artırıyor.
Getiri hareketleri altını destekliyor
Altın ayrıca ABD Hazine tahvillerinin getirilerindeki düşüşten de destek buluyor. Getiriler düştükçe, altın gibi getirisi olmayan varlıkları elde tutmanın fırsat maliyeti azalıyor. Bu da metali yatırımcılar için daha cazip hale getiriyor. Bu getiri hareketi, piyasa katılımcıları Fed’in yaklaşan toplantısını beklerken gerçekleşiyor. Yatırımcılar Çarşamba günü sona erecek olan Fed toplantısını yakından izliyor. Faiz oranlarının sabit kalması beklenirken, piyasa katılımcıları yılın ilerleyen dönemlerinde olası faiz indirimlerine ilişkin ipuçlarını merak ediyor. Fed’in son dönemdeki tutumu, faiz indirimlerini değerlendirmeden önce enflasyonun sürdürülebilir bir şekilde %2 hedefine geri döndüğüne dair daha fazla kanıta ihtiyaç olduğunu vurguluyor.
Kriptokoin.com olarak bildirdiğimiz üzere, bu hafta JOLT’un işyeri açılış rakamları, ADP’nin özel bordro raporu ve Temmuz ayı istihdam raporu da dâhil olmak üzere birçok önemli ekonomik veri açıklanacak. Bu veri noktaları işgücü piyasasının sağlığı hakkında bilgi verecek ve potansiyel olarak para politikası beklentilerini ve dolayısıyla altın fiyatlarını etkileyecek.
Altın piyasası görünümü ve teknik analiz
Piyasa analisti James Hyerczyk, altın piyasasının genel görünümü değerlendiriyor ve teknik resme bakıyor. Jeopolitik gerilimler, düşen getiriler ve Fed toplantısına ilişkin beklentilerin bir araya gelmesi, altın için kısa vadeli bir yükseliş görünümüne işaret ediyor. Yatırımcılar Orta Doğu’daki gelişmeleri, getiri hareketlerini ve yaklaşan ekonomik veri açıklamalarını izlemeli. Çünkü bu faktörlerin değerli metaller piyasasında daha fazla fiyat hareketine yol açması muhtemel. Jeopolitik gerilimlerin tırmanması ya da Fed’in daha güvercin bir duruş sergilemesi halinde altın yakın vadede ilave yükselişler görebilir.
Sarı metal Pazartesi günü, 50 günlük hareketli ortalaması olan 2.359,47 doların ve jeopolitik korkuların desteğiyle geçici olarak yükseldi. Bugünkü kazanca rağmen, Fed’in 2024’te faizleri bir ya da iki kez düşürüp düşürmeyeceğine dair süregelen belirsizlik, kazançların sınırlanmasına yardımcı oluyor. Teknik olarak, 2.432,07 dolardaki küçük salınım tepesinin aşılması, haftanın ilerleyen günlerinde yükseliş tonu belirleyebilir. Ancak diğer taraftan, aşağı yönlü riskler de mevcut. MA’nın 50 günlük seviyesinin zayıf tarafına geçilmesi, 2.229,69 ila 2.227,34 dolar arasında sert bir düşüşü tetikleyebilir.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!