Bank of America Altın Fiyatında Yaşanan Son Düşüşün 3 Nedenini Açıkladı

Altin 22
Altin 22
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Altın fiyatları son zamanlara düşüş yönlü hareket ediyor. Piyasadaki çoğu kişi sarı metalin fiyatında yaşanan gerilemenin nedenini merak ediyor.

Altın Fiyatında Düşüşün Nedenleri

Bank of America’ya göre altın fiyatlarında yaşanan düşüşün ana nedeni kıymetli metale yönelik zayıf fiziksel talep. Diğer taraftan yatırımcıların “ilgisizliği” de bu düşüşün nedenleri arasında yer alıyor. Ayrıca banka olumsuz durumlara rağmen fiyatların bu yıl 2.000 doların üzerine çıkabileceğini söyledi.

Spot altın fiyatları 2021’de yaklaşık %6 oranında kayıp yaşadı. Altın’ın ons fiyatı 1.800 doların altına düştü. Altın fiyatları 2020’de yaklaşık olarak %22 arttı. Diğer taraftan aynı dönemde ilk kez 2.000 doların üzerine yerleşti.

Analistler sarı metalin fiyatının geçen sene iki gelişmeden yararlandığını belirttiler. İlk olarak COVID-19 salgını ortaya çıktıkça Altına yönelim söz konusu oldu. İkinci olarak da sağlık krizi devam ederken merkez bankaları tarafından belirlenen düşük faiz oranları altın fiyatına katkı sağladı

Etkili Düşüş

Altın fiyatları Çarşamba günü ons başına 1.790 dolar civarında işlem gördü. Bank of America, geçen yıl belirlediği bir tahminle, fiyatların 2021’de ortalama 2.063 $ olmasını bekliyor. Ancak bankanın emtia araştırma ekibi Salı günü yayınlanan bir notta, son haftalarda altın piyasasının 2020’nin ilk yarısının başındaki “öfkeli” rallinin ardından zorluklarla karşılaştığını belirtiyorlar.

Bank of America analistleri, müşterilere altın piyasasının karşı karşıya olduğu üç kilit rüzgarı izlemelerini söyledi:

Zayıflayan Fiziksel Talep

Merkez bankalarının altın alımları piyasanın temelini oluşturuyor. Ancak BofA, talebin “azaldığına” dair işaretler olduğunu söyledi. Ocak ayında Dünya Altın Konseyi, merkez bankalarının altın alımlarının 2020’de bir önceki yıla göre yaklaşık %60 daha düşük olduğunu söyledi. Altının yıl içindeki performansı rezerv portföylerini artırdı. Ayrıca bu durum bazı merkez bankalarının kendilerini desteklemek için likidite elde etmek üzere uygun bir zemin bulmasına neden oldu.

Cansız Mücevher Piyasası

Banka ayrıca mücevher satışlarının ‘hayal kırıklığı yarattığını’ söyledi. BofA, pandeminin kilit Hindistan mücevher piyasasındaki zayıflığı artırdığını vurguladı. Geçen yıl Çin’deki satışların da düşüşü hızlandırdığını belirtti. Çin, lüks mallar için dünyanın en büyük piyasalardan biri.

Analistler, “Faaliyet [yıldan yıla] artmış olsa da, uzun vadeli aralıkların altında kalıyor.” ifadesini kullandı.

Altın İçin Yatırımcı Alımları Geri Çekiliyor

Nota göre, bir başka rüzgar da geleneksel fiziksel piyasalardaki “yatırımcıların ilgisizliği nedeniyle şiddetlenen” zayıflıktan geliyor. Fiziksel olarak desteklenen metallerde yönetim altındaki varlıklar odaklı ETF’ler, 2020’nin ilk yarısında “sürekli” girişlerin ardından düşüş gösterdi.

Banka, küresel makro ortamdaki değişikliklerin yatırımcıların altına girmesini engellediğini vurguluyor. Ayrıca altın piyasasının “reflasyonda fiyat bulmak için mücadele ettiğini” söyledi. Senatörler 1,9 trilyon dolarlık mali teşvik paketini onaylamayı düşündükçe enflasyon beklentileri arttı. Aynı zamanda, koronavirüs aşılarının yaygınlaşması ekonomik büyüme beklentilerini destekledi.

BofA, artan enflasyon beklentileriyle ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:

“Tek başına, bu genellikle Altın için yükseliş anlamına geliyor.”

BofA, “Ancak, kırılma oranlarındaki artış doğrudan nominal oranlara doğru beslendi. Sonuç olarak, genellikle sarı metalin temel itici gücü olan gerçek oranlar, sonbahardan bu yana dar bir aralıkta kaldı” dedi.

Bloomberg verilerine göre, piyasanın enflasyon beklentilerinin bir göstergesi olan 10 yıllık başa baş oranı 2014’ten bu yana en yüksek seviye ile bu hafta %2,2’ye ulaştı. Bu başabaş noktası oranı, 10 yıllık Hazine tahvilleri ile 10 yıllık Hazine Enflasyon Korumalı Menkul Kıymetler veya TIPS arasındaki getiri farkıdır.

Banka, enflasyona göre ayarlanmış reel oranlar ile nominal oranlar arasındaki ayrışmanın, küresel ekonomik toparlanma karşısında merkez bankalarının para politikasını sıkılaştırmaya başlayacağına dair endişelerden kısmen etkilendiğini söyledi.

Yükselen oranlar, tahviller ile diğer varlıkları yatırımcılar için faizsiz altından daha çekici hale getiriyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Bank of America Altın Fiyatında Yaşanan Son Düşüşün 3 Nedenini Açıkladı