Bank of England Ekonomistinden Bitcoin Raporu

4 Analist: Bitcoin Fiyatının Sıradaki 6 Seviyesi Bunlar!
4 Analist: Bitcoin Fiyatının Sıradaki 6 Seviyesi Bunlar!
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin – Bir Bank of England kıdemli ekonomisti, Bitcoin’in “dijital altın” etkisine ve bunun bir kısır döngüde nasıl sıkışıp kaldığına dair bir rapor yayınladı.

Bank of England (BoE) kıdemli ekonomisti Peter Zimmerman, Bitcoin ve diğer kripto paraların fiyatı hakkında bir rapor yayınladı. Bank of England’ın görüşlerini yansıtmayan Bitcoin raporu, blockchain teknolojisine dair sınırlamaların, kripto parayı kullanmaya çalışanlar ile fiyatı hakkında spekülasyon yapanlar arasında bir çatışma yarattığını savunuyor. Sonuç, fiyat volatilitesinin artması ve insanların Bitcoin’i altın gibi biriktirmesi şeklinde.

Bitcoin’in “Dijital Altın” Etkisi

Zimmerman makalede Bitcoin’in mekaniğinin insanların altın gibi davranmasına neden olduğunu iddia ediyor:

“Kripto para birimi daha değerli olduğunda, hane halkı Bitcoin’i ihtiyaçlarına harcamak konusunda isteksiz hale geliyor. Bunun yerine, biriktirmeyi ve daha yavaş ödeme sürelerine katlanmayı tercih ediyorlar. Ben buna ‘dijital altın’ etkisi diyorum: kripto para birimi daha değerli olduğunda, kişiler bunu harcanacak para yerine depolanacak bir varlık olarak görürler.

Aslında böyle bir yorumu ilk defa Zimmerman yapmıyor.  New York Times muhabiri Nathaniel Popper, bu cümleyi Bitcoin tarihi için başlık olarak kullandı ve Bitcoin’in Twitter’daki sayfasına bunu bir açıklama olarak da ekledi. Kimilerinin Bitcoin’i icat ettiğini düşündüğü Nick Szabo bile daha önce benzer bir fikir üretti ve arzındaki sınır nedeniyle bir isim olarak onu BitGold şeklinde adlandırdı.

Bitcoin Raporu: BTC Kısır Döngüye Yapışıyor

Zimmerman’ın ana argümanı, Bitcoin’in bir kısır döngüde sıkışıp kaldığı şeklinde. Bu durum ileride mümkün olan her yolun aynı olumsuz sonucu ürettiği kaçınılmaz bir bağ.

Zimmerman, Bitcoin’in iki tanımlayıcı özelliğine işaret ediyor: “Değerinin bir ödeme aracı olarak kullanılmasıyla yönetiliyor” ve “blok zincirinde işlem yapmak için sınırlı alan” var.

Daha fazla spekülasyon varsa, Zimmerman, “Bitcoin’in ödeme aracı olarak çalışması daha zor”, diyor. Yatırımcılar akın edip Bitcoin fiyatını yeni zirvelere gönderdiğinde, blockchain daha sıkışıklaşıyor ve ödemelerin yapılması zorlaşıyor. Böylece Bitcoin’in işlevselliğini ve değerini düşürüyor.

Zimmerman, “Spekülasyon, kripto para biriminin opsiyon değerini azaltarak ve fiyatını etkileyerek blok zincirini tıkıyor” diyor. Böyle bir yaklaşım da Zimmerman’ı Catch-22 adı verilen kısır döngü senaryosuna götürüyor.

Zimmerman bu noktada “Bu, kripto para birimlerinin spekülatif ve işlemsel kullanımı arasında yeni bir ilişki olduğunu gösteriyor: spekülatif talepteki artış, varlığın fiyatını yükseltmek yerine, standart ekonomi modellerinin tahmin edeceği gibi değerini düşürebilir” diyor.

Nereden geldiğini görmek zor değil. Bitcoin’in fiyatı 2017’nin sonlarında 20.000 dolara kadar çıktığında, blok zinciri tıkanmış, işlem yapmak ve ücretler artmıştı. Geliştiriciler, Bitcoin’in SegWit olarak bilinen artan kullanıma uyum sağlamasına yardımcı olmak için tasarlanmış bir teknoloji geliştirmiş olsa da, bunun da sınırları bulunuyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!

Bank of England Ekonomistinden Bitcoin Raporu