Bay Tahmin ile Piyasa Analizi

Osman Kuzucu
Osman Kuzucu 7 Şubat 2018
2 görüntülenme

Kripto paralar geçtiğimiz iki hafta içerisinde büyük değer kaybetti.

Aslında yazıya direk analiz ile başlamaktan ziyade şöyle bir geçtiğimiz haftalarda neler olduğuna değinerek başlamak istiyorum. Herkesin bildiği gibi Bitcoin 19.000 USD gibi astronomik (pek de astronomik değil) bir seviyeye çıkmış, bununla beraber neredeyse tüm koinler değer kazanmış ve kripto paraların market hacmi 800 Milyar Amerikan Doları’nı geçmişti. Bugün ise tüm verilere tekrar baktığımızda kripto market kapasitesinin yaklaşık 400 Milyar Amerikan Doları olduğunu görebiliyoruz. Bu veriler herkesin rahatlıkla ulaşabileceği ve genel olarak “kripto piyasası büyük kan kaybetti” diyebileceği veriler. Ancak burada bir noktaya dikkatinizi çekmek istiyorum. Herkesin yaptığı en büyük hata 1-3 ay gibi bir zaman aralığı ile verilere bakmak.

Ne tür bir yatırımcısınız?

Öncelikle bu soruya bir cevap vermeden kripto paralarla ilgili analizi okumanız hatalı olur. O nedenle nasıl bir yatırımcı olduğunuzu kendinizce belirleyip ardından yatırımlarınızı tekrar değerlendirirseniz aslında çok da kötü bir yolda olmadığınızı fark edeceksiniz.

Kripto paralarla ilgili insanların yaptığı çok büyük hataları sizler için sıralayalım; borç alarak kripto yatırımı yapmak, tüm birikimi kriptoya hatta tek bir kripto paraya yatırmak, analiz yapmadan, araştırmadan yatırım yapmak ve kısa sürede çok büyük kazançlar elde etmeyi beklemek. Bu dört büyük hata bir çok insanın kaybetmesine neden oluyor. Unutmayın, sizler kaybederken birileri kazanıyor.

Kesinlikle ve kesinlikle birilerinden veya bankadan borç alarak kripto para yatırımı yapmayın. Unutmayın ki kripto paralar çok yüksek oranlarda değer kazanabildiği gibi çok yüksek oranlarda değer kaybı da yaşayabilir. O nedenle yalnızca kaybetmekten sıkıntı duymayacağınız kadar parayı kriptoya yatırın. Bu tavsiye tüm birikimini kriptoya, hatta tek bir para birimine yatıranlar için de geçerli. Ayrıca analiz yapmadan, araştırmadan yapılan yatırımın da uzun vadede can yakacağını unutmayın. Bir de “ben Bitcoin ile paramı 5’e katladım” “ben bir ayda %150 aldım” gibi söylemleri dikkate alarak kısa sürede yüksek kazanç elde etmeye çalışıyorsanız kripto dünyası sizin için değil diyebiliriz.

Yukarıdaki dört maddeye de dikkat ediyorsanız ve bu tarz davranışlardan kaçınıyorsanız, sizin için “doğru” yatırımcı diyebiliriz.

Kripto paralar kazandırıyor mu?

Bu soruya tek bir cevap verebiliriz, EVET ancak uzun vadede. Gelin sizlerle beraber bir kaç büyük kripto paranın yıllık grafiklerini inceleyelim;

Bitcoin 1 yıllık fiyat grafiği

Gördüğünüz gibi Bitcoin’in son bir yıl içerisinde izlemiş olduğu fiyat değişiklikleri sonucunda tam olarak 7 Şubat 2017 tarihinde Bitcoin satın almış birisi şu anda, ki şu an son zamanların en düşük sayılarına bakıyoruz, parasını yaklaşık altıya katlamış olacaktı. (Alış fiyatı 1100 USD, satış fiyatı 6500USD) Ayrıca aldıktan sonra yükselince satış, düşünce alış şeklinde hareket etmiş birisi ise parasını çok kolay bir şekilde ona, yirmiye katlayabilirdi.

Gelin bir de Ethereum’a bakalım;

Ethereum 1 yıllık fiyat grafiği

Ethereum için ise durum çok daha kârlı diyebiliriz. 7 Şubat 2017  tarihinde tanesi 11 dolar olan Ethereum şu sıralar 800 dolar civarında seyrediyor. Çok basit bir matematik hesabı ile bir yıl önce Ethereum almış birisinin şu an ana parasını yetmişe katladığını görmek mümkün.

Kripto paralar kazandırıyorsa ben neden zarar ettim?

Bu sorunun sayısız cevabı olabileceği için biz genel olarak belirli başlı yapılan hatalara değinmek istiyoruz. Öncelikle yukarıdaki grafiklere tekrar bakın ve kripto paraların değer kazandıktan kısa bir süre sonra yarı yarıya değer kaybettiğini görebilirsiniz. İşte burada bilinçsiz yatırımcıların panik yapmasından dolayı “param azalıyor” diyerek satış yapması sonucu zarar etmesi zararların en temel sebebi. Ayrıca “yatırım” amaçlı yola çıkıp, farklı borsa sitelerine üye olup, eldeki koinleri borsalar arasında aktararak azaltan, yatırımını günlük olarak farklı koinlere çevirip %0.5-%1 zarar eden, yüksek fiyattan alıp düşüyor diye satıp, tekrar yükselince yüksek fiyattan alıp yine bu döngüyle devam eden vb. kişiler malesef kripto borsalarında zarar ediyor.

Kaybınızı en aza indirmek için sizlere bir yazı hazırlamıştık daha önceden, o yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

Son olarak, “Hiçbir şey sonsuza dek güzel gitmez.”

Tıpkı hayatımızda örneklerini görebileceğimiz gibi kripto dünyasında da her şey sonsuza dek güzel gitmeyecektir. Her günümüz mutlu, huzurlu, sağlıklı geçmediği, hasta olduğumuz, moralimizin bozuk olduğu günlerin olduğu gibi kripto dünyasında da çıkışlar ve inişler olacaktır. Yine bir devletin her yıl ileriye gidemeyeceği, bir aracın hiç durmadan yol alamayacağı ve bir sistemin arada sıkıntılar olmadan çalışamayacağı gibi kripto paralar da mükemmel değildir. Genel olarak yukarı yönlü seyreden bu markette, gün gelir %25-30 gibi yükseliş trendi yakalanabilir ancak unutulmamalıdır ki bir anda da %50-60’ı bulan düşüşler yaşanabilir. O nedenle yazıyı bitirirken söylemek istediğim son bir kaç şey var;

  1. Kripto paralara yatırım yapıyorsanız kısa süreli düşünmek yerine uzun vadeli düşünün.
  2. Kripto yatırımınızın hayatınızı yönlendirmesine ve psikolojinizi etkilemesine izin vermeyin.
  3. Kaybetmekten korkmayacağınız miktardan fazlasını yatırmayın.
  4. Spekülasyonlara kulak asmayın, kendi araştırmanızı kendiniz yapın.
  5. Uzun süreli yatırımcıysanız kısa süreli trendlerden asla ama asla korkmayın.

Borsa çöküyor, kripto balonu patladı, kripto paralar çöp olacak diyen insanlara kulak asmayın. Blockchain teknolojisini ve kripto paraların hayatımıza getirdiği kolaylıkları anlayamayan insanları tıpkı geçmişte “dünya dönüyor” diyen insanlara “hadi ordan ne dönmesi!!” şeklinde cevap verenlere benzetebilirsiniz. Teknoloji kaçınılmaz bir şekilde ilerliyor ve bu teknolojiye uyum sağlayıp geleceğe adapte olmak ya da gerçekleri görmezden gelerek hareket etmek sizin elinizde. Unutmayın, bu gün yatırım yaptığınız ya da desteklediğiniz her bir blockchain teknolojisi, gelecekte çocuklarımızın hayatlarında büyük bir kolaylık olarak yer alacak.

Sevgiyle kalmanız dileğimle.


Yazı kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir ve yatırım tavsiyesi olarak algılanmamalıdır. Yalnızca bilgilendirme amaçlı yazılmıştır.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

“Blockchain Tabanlı Youtube”a 20 Milyon Dolar Yatırım! Silikon Vadisi girişimi Lino, içerik yaratıcılarıyla aracıları dengelemek amacıyla merkezsiz, tek bir sahibi olmayan bir video içerikleri sağlayan sistemle Youtube’a rakip olmaya hazırlanıyor. Bugün duyurulduğu üzere benzer sistemler geliştiren Streamspace, Flixxo, Viuly ve Stream gibi firmalarla yarışan...
Şebnem Ertan 8 Şubat 2018