Bitcoin’e Japonya’dan Resmi Destek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Girişimciler yapılan düzenlemeleri her zaman hoş karşılamazlar. Bununla birlikte ülkenin finansal otoriteleri tarafından konulan sistem Japon kripto para start-up şirketleri için adeta bir lütuf oldu.

Mali Hizmetler Kurumu tarafından bu yıl açıklanan kurallar, insanlara mal ve hizmet alımlarını için Bitcoin ile ödeme yapmalarına izin vermekte. Bu düzenlemeler kripto para alım satımı yapılan sitelerin veya havale yapma platformlarının lisanslı olmasını ve yıllık denetime tabi olmasını gerektirmektedir. Getirilen bu kurallar ile birlikte Bitcoine resmi onay verilmiş oldu.

Japon Bitcoin alım satım platformu olan Coincheck baş yetkilisi Yusuke Otsuka: “Japonlar ilk başta kripto paralarının korkunç bir şey olduğunu hissettiler ancak birçok kişi şimdi hükümetin onayı sayesinde bunu güvenilir olarak gördüğünden dolayı ticaret hacimleri arttı.” Şeklinde açıklamada bulundu.

Mali Hizmetler Kurumu geçen ay 11 Bitcoin alım satım platformuna işletme lisansı verdi. Sayın Otsuka’nın ifadesine göre Coincheck de bir lisans almak için başvuruda bulundu ve önümüzdeki ay lisans almayı umuyor.

Diğer devletler kripto paralar üzerindeki baskılarını artırdıkça yeni düzenlemeler de ortaya çıkıyor. Örneğin Çin, şirketlerin kendi kripto paralarını üretmelerini yasakladı ve ülkedeki tüm kripto para alım satım platformlarını kapattı.

Bununla birlikte Japonya için kripto para birimleri finansal teknoloji içindeki yerini aldı. Hükümet ve banka yöneticileri bu kripto para sektörünün bankalarda atıl halde duran mevduat hesaplarını harekete geçireceğini ve ekonomiyi canlandıracağını umuyor.

Japonya’da finansal teknoloji girişimlerine giden yatırımın, diğer gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında daha sıkıntılı bir durumda olduğu biliniyordu. Japonya’nın finansal teknoloji sektörü, geride kalmış olarak görülüyor ve bu sektöre 2015 yılında 65 milyon dolarlık yatırım yapıldı. Bu rakam Accenture danışmanlık şirketinin verilerine göre ABD’de 12 milyar dolar, İngiltere’de 974 milyon dolar ve Singapur’da 69 milyon dolar.

Japonya Ekonomi, Ticaret ve Sanayi bakanlığı Endüstriyel Finans birimi müdürü Takuya Fukumoto, Finansal teknolojinin ekonomik ve kurumsal etkinliği değiştireceğini umuyoruz dedi. Bakanlık, hükümetin bu konudaki vizyonunu Ağustos ayında belirlemişti. Tüketici ödemelerinde nakit kullanımının azaltılması, şirketlerin idari departmanlarındaki parasal işlemlerin sayısallaştırılması, ve şirketler arası para transferlerinde yeni teknolojilerin kullanılması bu vizyon kapsamında olan uygulamalardan bazıları.

Finansal teknoloji şirketlerinin bu piyasada ana oyuncular olacağından endişe duyan Japon bankaları, kendilerini yeni teknolojiye adapte etmek için ya bu alanda iş yapmaya ya da bu alanda ortaya çıkan start-up’lara yatırım yapmaya başladılar.

Müşterilerine Yapay Zeka destekli yatırım danışmanlığı sunan WalletNavi platformunun kurucusu ve CEO’su Kazuhisa Shibayama, hükümetin finansal teknoloji sektörüne verdiği destek sayesinde yardımlar aldı.

İki yıl önce şirketini ilk kurduğunda finansal teknoloji sektörü bugünkü kadar iyi bilinmiyordu.

Birçok finansal teknoloji şirketi girişimcisi için teknolojinin insanlara daha uygun fiyatlara daha iyi servis vermek için bir araç olduğunu vurguluyor.

Birçok kişi, şirketlerin kaizen kavramına göre hareket ettiği Japonya’nın imalat sektöründen ve sürekli inovasyondan farklı olarak, finansal hizmetler sektörünün geride kalmış olabileceğini düşünüyor.

Bununla birlikte finansal teknoloji aya da start-up girişimcisi bulmak gerçekten nadir bir durum. Genç nesil hala geleneksel yöntemleri tercih ederek hazır kurulu şirketlerde iş bulmayı tercih ediyor.

Finansal teknoloji sektörü ayrıca Japonya’nın önde gelen birçok IT mühendisini ve programcıyı cezbetmek için uğraş veriyor. Şu anda bu IT mühendislerinin ve programcıların çoğu ülkenin gelişen oyun sektöründe çalışıyor.

Bazıları nihayetinde finansal servisler alanına geçiş yapsa da iki sektöre arasındaki kültürel farklılıklar bu geçişlerin önünde büyük bir sorun teşkil ediyor.

Bitcoin’e Japonya’dan Resmi Destek