Binance IEO Çıkışlı Harmony (ONE) Nedir?

1
1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Harmony (ONE), blockchain ölçeklenebilirliği konusunu ele almaya çalışan en yeni projelerden biridir. Platform, optimizasyon düşünülerek sıfırdan oluşturuldu.

“Tam-yığın” yaklaşımını kullanan Harmony, yalnızca ölçeklenebilir değil; aynı zamanda kanıtlanabilir şekilde güvenli ve enerji açısından verimli olan “sharding (veritabanı bölme tekniği)” tabanlı bir blockchain geliştiriyor. Ayrıca, Binance Launchpad’inde para toplayan en son projedir.

Harmony nedir?

Harmony, geleceğin merkezi olmayan ekonomisine güç sağlamak için tasarlanmış yüksek verimli, düşük gecikmeli ve düşük ücretli bir konsensüs platformu sağlar. En iyi şekilde ayarlanmış bir sistemde en iyi araştırma ve mühendislik uygulamalarını kullanarak diğer blockchain ekosistemlerinde karşılaşılan sorunları ele almayı planlar.

Projenin teknik odak noktası, “resharding” ve merkezi olmayan rastgelelik ile güvenli bir staking üzerinedir. Harmony ayrıca cross-shard yönlendirme ve hızlı blok yayılımı uygular.

Pratikte Harmony, işletmelerin değiştirilebilir token kullanımı (sadakat puanları veya enerji kredileri gibi) ve değiştirilemez varlıklar (oyun için dijital varlıklar gibi) için pazar yerleri oluşturmalarına yardımcı olur. Harmony, aynı zamanda zero-knowledge proof’u (sıfır bilgi kanıtı)  tüketici gizliliği ile veri paylaşımını sağlamak için kullanır.

Bu, kullanıcıları teşvik eder ve kredi derecelendirmeleri, reklamları ve geleneksel olarak kazanç sağlayan merkezi platformlardan yararlanan diğer veri paylaşımı için kullanılabilir.

Haziran 2019’da ana ağına geçtikten sonra Harmony, mükemmel bir büyüme kaydetti ve Haziran 2020 itibarıyla ağın merkezsizleşmesine yardımcı olan 1000’den fazla node bulunuyor.

Proje ayrıca, başlangıçta kendi yerel token’larına verilen ERC-20 ve BEP-2 token’larından kendi token’larına geçebildi.

Son olarak, proje Effective Proof of Stake’e (EPoS) dayalı bir stake sistemi uyguladı. Harmony bu yıl oldukça meşguldü.

Harmony teknoloji “yığını”

Ölçeklenebilirlik hedeflerine ulaşmak için Harmony, tüm teknoloji yığınını sıfırdan, optimizasyona odaklanarak inşa etti. Konsensüs Protokolü’ne , iç sistemlerine ve ağ mühendisliğine bir dizi önemli yenilik inşa ettiler.

Bu yeniliklerle birlikte Harmony, Merkezi Olmayan Uygulamalar  (dApps) için bir platform sağlayacak – diğer blockchain’lerde mümkün değil. dApp’ler merkezi olmayan borsalar, yüksek hacimi ödeme sistemleri ve Internet-of-Things işlemleri gibi uygulamaları içerir.

Konsensüs Protokolü

Blockchain’leri konsensüs tarafından yönetilir ve kullanılan protokol türü, merkezi olmayan konsensüsün hızını önemli ölçüde etkileyebilir. Şu anda Bitcoin’ler gibi blockchain’ler, doğaları gereği pahalı ve yavaş hale gelen proof-of-work konsensüs protokollerini kullanmakta.

Proof-of-stake (POS) gibi diğer protokoller, bu problemlerin bazılarının üstesinden gelen farklı teşvik mekanizmaları kullanır. Hatta Ethereum protokolü, ölçeklenebilirlik sorunlarını ele almak için Casper PoS konsensüsüne geçmeye çalışıyor. Bununla birlikte, PoS’ta da kendine özgü sorunlar var.

Effective Proof of Stake olarak adlandırılan Harmony konsensüs protokolü, sharding ve pipelining gibi son tasarım dizaynları kullanır. Bu, ağın paralel olarak çok sayıda farklı işlemi işlemesine olanak tanır. Bu, tüm işlemlerin onaylarında tek bir yol olmadığı anlamına gelir.

Esasen, Harmony yaklaşımı ile bağlantı gecikmesi büyük ölçüde azalır ve ağ büyüdükçe işlem hacmi de artabilir.

Ağ altyapısı

Harmony, mesajın yayılma hızını artırabilecek ve konsensüsü daha hızlı gerçekleştirebilecek ağ oluşturma tekniklerini uygulamakta. Whitepaper’ında da belirtildiği gibi Harmony, ağın blokları hızlı bir şekilde bölünmesine izin veren RaptorQ kaynak kodunu kullanır. Harmony sadece ağ node’larını bölmekle kalmaz; aynı zamanda depolama, işlemler ve makinelerin her üç alanın da doğrusal ölçeklendirmeye izin veren blockchain durumlarını da böler.

Ayrıca, ağdaki shard’ların (bölünmüş parçalar) sayısı ile logaritmik olarak ölçeklendirilebilen bu cross-shard işlemlerini gerçekleştirebilen Kademlia dağıtımını de benimserler. Tüm bu uygulama, Harmony’nin oldukça eş zamanlı bir protokol çalıştırmasına izin verir.

Altyapı ayrıca tek parça saldırılarını önlemek için merkezi olmayan bir hale getirildi. Sonuç olarak ağ kriptografik rastgelelik sağlamak ve düzenli olarak yeniden bölümlemek için 1.000 node bölümünü/shard’ını içerecek şekilde inşa edilmiştir. Ancak şu anda Harmony her biri 250 node’dan oluşan dört bölüm kullanıyor. Bu, ağa güvenlik sağlıyor.

ONE Token ekosistemi

Harmony platformu, kullanıcıların ekosisteme katılmalarını sağlayan ve çeşitli eylemler için bir ödeme mekanizması görevi gören yerel ONE token’ı tarafından desteklenmektedir. Harmony blockchain geliştiricileri ve işletmeleri kullanarak çeşitli paydaşların hedeflerine ve teşviklerine uyum sağlayabilirler.

Buna ek olarak yakında gelecek olan zero-knowledge proof uygulaması, Harmony’i birçok veri pazarının ortak sorununu aşabilecek bir veri paylaşım platformu haline getirecek. Söz konusu ortak sorun, bu katılımcıların başkalarının verilerini elde etmek için güçlü bir istekleri olsa bile; verileri paylaşırken güvensizlik duymalarıdır.

Harmony ONE token’ının protokol içinde şu üç işlevi bulunuyor:

  1. Token, EPoS konsensüs modeli için bir stake olarak kullanılır; stake sahiplerinin blok ödülleri ve işlem ücretleri kazanmasına izin verir.
  2. Token; işlem ücretleri, gas ücretleri ve depolama ücretleri için ödeme aracı olarak kullanılır.
  3. Token, token sahiplerinin zincir üstü yönetişim için oy hakkı sağlar.

Ocak 2020’de Harmony, ONE tokeninin Ethereum ve Binance zincirlerinden kendi ana ağına geçişini başlattı. Staking ve zincir üstü yönetişim planlarını gerçekleştirmeleri için, buna ihtiyaç vardı. Kullanıcıların ERC-20 ve BEP-2 token’larını staking, yönetişim veya diğer ağ etkinliklerinde kullanmak istemeleri durumunda ONE token’larıyla değiştirmeleri gerekti.

Harmony ONE staking’i

Harmony 16 Mayıs 2020’de staking’i başlattığında tarih yazdı ve staking sunan ilk “sharded” blockchain oldu. Harmony ekibine göre ağ katılımcılarını tanımadan güven yaratmak için staking gerekliydi.

Bu, protokole daha çok merkeziyetsizlik sağlar. Staking ile birlikte 1000 node’dan 320’si, Harmony veya ortaklardan biri tarafından değil; topluluk tarafından yönetiliyor.

Staking, paraları kolayca paylaştırmak için herkes tarafından kullanılabilen 16 staking partneri ile başlatıldı. Bu ortaklar arasında Staked, Stake.fish, Blockdaemon, Everstake ve InfStones bulunmaktadır. BitMax ve Binance gibi birkaç borsa da staking sağlar.  

Yine de bir staking hizmeti kullanmanıza gerek yok – Harmony ekibi merkeziyetsizliğin faydalarını öne sürerek bağımsız staking işlemlerine teşvik ediyor. Doğrulayıcı çalıştırmak için 10.000 ONE token’ı ve en az iki çekirdekli, 2 GB belleği ve 30 GB depolama alanı olan bir bilgisayar gerekli.

Bununla birlikte, 320 genel node’luk mevcut sınır nedeniyle bir node’u çalıştırmak için gereken gerçek miktar 20.000 dolarlık ONE token’ı.

Harmony ekibi

Harmony’nin arkasındaki ekip; şirket kuranlardan, mühendislerden ve akademik araştırma uzmanlarından oluşuyor. Google, Amazon, Apple, Microsoft gibi bir dizi başarılı şirketten geliyorlar. Apple’ın Siri’si ve Google Haritalar gibi dünyanın en büyük sistemlerinde çalıştılar.

Ekip oldukça küçük – 20 çalışan ve 4 işbirlikçisi var. Ancak yine de yazılım geliştirme, makine öğrenimi, yapay zeka, sanal gerçeklik ve blockchain teknolojisinde deneyim sunuyorlar.

Ekibin CEO’su ve lideri, hayatını derleyiciler ve güvenlik protokolleri üzerinde çalışarak geçirmiş hırslı bir yazılımcı olan Stephen Tse’dir. Pennsylvania Üniversitesi’nde güvenlik protkolleri ve derleyici doğrulaması üzerinde doktora yaptı.

Daha sonra kariyerine Microsoft Research’te araştırmacı, Google’da kıdemli bir altyapı mühendisi ve Apple’da baş mühendis olarak devam etti. Ardından kurumsal girişim sermayesi ile monil arama platformu Spotsetter’ı kurdu – daha sonra Apple bu girişimi satın aldı. Tse’nin yanı sıra ekipte çoğu yapay zeka uzmanı olan dört kurucu daha var.

Harmony ekibi, 2018’in Mayıs ayında özel token satışını tamamladı. Bu satışta, toplam token arzının %22.4’ü karşılığında yaklaşık 18 milyon dolar toplayabildiler. Satışa katılan birçok blockchain odaklı fon bulunuyordu.

Harmony topluluğu

Harmony, çevrim dışı ve çevrim içi karışımı bir topluluk oluşturdu. Harmony ekibi, projeye olan ilgiyi ve topluluğunu artırmak için 2017’den beri San Francisco’da haftalık buluşma düzenliyor.

Çevrim içi topluluk oldukça küçük durumda olsa da Harmony protokolünün potansiyeli konusunda son derece heyecanlı görünüyorlar. Örneğin, Harmony subreddit’inde sadece 1.300 katılımcı olsa da her gönderide birçok yorum var.

Diğer sosyal medya hesapları da eşit derecede küçük olsa da eşit derecede birbirine bağlılar.

ONE token’ı

Daha önce de bahsedildiği gibi, ERC-20 ve BEP-2 tabanlı token’lar kullanımdan kalktı ve resmi token ONE olarak önümüze çıkıyor.

Bir staking token’ı olarak ONE’ın değer kazanması bekleniyor. Nisan ayında en düşük seviyesi olan 0.002109 $ ‘a ulaştığından bu yana oldukça yükseldi. Öncelikle gerçek kazançlar, Harmony’nin staking açıklamasının ardından başladı. Artış ivmesi oldukça umut verici. ONE, 6 Ağustos 2020 tarihi itibariyle 0,009778 dolardan işlem görüyor.

ONE token’larını saklama konusunda ise  Ledger en iyi seçimlerden biri olabilir. ONE için henüz yerel bir cüzdan bulunmuyor ancak geliştirme aşamasında. Bu arada Guarda, Trust Wallet ve math Wallet da ONE depolamasını destekler.

Harmony’nin yol haritası

Harmony projesi, iki yıldan fazla bir süredir protokolleri üzerinde çalışıyor ve önemli ilerlemeler kaydetti. Ne kadar iş yapıldığını tam olarak belirlemek bazen zor olabilir – bununla birlikte, herkese açık depolarındaki kodlama aktivitelerine göz gezdirilebilir.

Geçtiğimiz yıl bu depolarda oldukça fazla aktivite olduğu görülebilir. Tüm bu gelişmeler, ekibin geçen yıl çok fazla yol kat ettiği düşünüldüğünde mantıklı geliyor. Harmony’nin bu yıl için yol haritası şu şekildeydi:

  1. Birinci ve ikinci çeyrek: Açık staking uygulandı, EPoS uygulaması eklendi, yerel ONE token’ı ana ağa geçti ve takas uygulandı, stablecoin’ler eklendi ve bilinmiş varlıklar için HRC-721 eklendi.
  2. Üçüncü çeyrek: 3 saniyelik işlemlerde iyileştirme ve DeFi ara yazılımlarının eklenmesi. Stking cüzdanı ve Ethereum köprüsünün yanı sıra küresel fiat ağ geçitlerinin oluşturulması.
  3. Dördüncü çeyrek: Denetlenebilir gizlilik ve sınır ötesi finans. %100 merkezi olmayan node’lar ve topluluk yönetişimi

Sonuç

Harmony projesinin arkasındaki aktif topluluk göz önüne alındığında, projenin daha fazla benimsenmesi ve token fiyatında artış görülmesi şaşırtıcı olmayabilir.

Proje, ana ağını geliştirmeye başladıktan bir yıl sonra, Haziran 2019’da başlatabildi. Projenin hızlı evrimine rağmen tasarımının gücünü gösteren bir şekilde devam etti. Harmony’nin arkasındaki ekip, bu tür bir proje için yararlı birçok alanda uzmanlığa sahip, güçlü bir ekiptir. Şimdiye kadar ekip yol haritasındaki maddeleri gerçekleştirebildi ve bu oldukça olumlu.

Bu noktada projeye yönelik en büyük tehdit, rekabet. Harmony, Zilliqa (ZIL) gibi mevcut rakiplerinin önünde kalmanın yanı sıra, gelecekteki potansiyel rakiplerin de önüne geçmelidir. Şimdiye kadar, yeni işlevsellik, gelişmiş ölçeklenebilirlik ve hızlarından yararlanan proje bu konuda pek sıkıntı yaşamıyor gibi görünüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Binance IEO Çıkışlı Harmony (ONE) Nedir?