Merkez Bankası Bilançosu: Bitcoin’in Şimdiye Kadarki En Boğa Grafiğine Bakın!

3500
3500
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Konu kripto paralar dahi olsa, analistlere göre merkez bankası bilançosundan daha iyi bir pazarlama aracı yoktur. Bitcoin topluluğundaki “Merkez bankası politikaları Bitcoin’in reklam kampanyasıdır” sözünün nedeni buradan kaynaklanmaktadır. Hükumetlerin para basması, enflasyona neden olmaktadır ve piyasalara yansımaktadır. Analistlere göre bu durum devam ettiği sürece, Bitcoin daha çekici hale gelmektedir.

Merkez Bankası bilançosu Bitcoin ile nasıl ilişkili?

Aşağıdaki tweet’te de görüldüğü üzere pembe ve sarı mumlar ters orantılıdır. Aynı zamanda, Kriptokoin.com olarak analizlerini paylaştığımız Plan B’nin meşhur S2F modeliyle dengeli ilerlemektedir ve Bitcoin’in arzı ve fiyatı şimdiye kadar kitlenmiş durumdadır. Bu da, lider kriptonun 21 milyonla sınırlanan arzının değişmez olduğu gerçeğine işaret etmektedir. Ancak, konu fiat para birimleri olunca, kimse toplamda ne kadar dolar olacağını tahmin edememektedir.

Diğer yandan, beyaz çizginin içindeki mavi alan, Merkez Bankası bilançosunun bir temsilidir. 2021’de yukarı yönlü ivme kazanan dik çizgi, COVID ile beraber teşvik paketlerinin dağıtılmasıyla aynı döneme denk gelmektedir. Şu anda devam eden para basımı, gelişmekte olan ülkelerde daha sık görülmektedir.

ABD’nin para basması dünyayı etkiliyor

Son zamanlarda, analistlerin sıklıkla dile getirdiği bu durum, El Salvador gibi dolarize ülkelere doğrudan etki ediyor. Dolaylı olarak, rezerv para birimi dolar kullanan ülkelerde etkileniyor. Ancak, ABD’de olduğu gibi bu ülkelerdeki insanlar teşvik paketlerine ulaşamıyorlar.

Ek olarak, yukarıdaki grafikten çıkarılabilecek bir diğer sonuçta, Bitcoin fiyatının son zamanlarda doların yaygın para basımıyla korelasyonunu kaybetmiş olmasıdır. Analistlere göre bu durum, farklı yönlere çekilebilecek tartışmalı bir konudur.

Enflasyondan korunmak için neler yapılabilir?

Enflasyonla beraber birikimlerin değer kaybına uğraması, yatırımcıların en rahatsız olduğu konulardan biridir. Bunun için analistler, sabit ve güvenilir bir varlıkla enflasyondan korunabileceğini belirtiyorlar. Bu konuda, analist Saifedean Ammous’un “Bitcoin Standardı”na göz atabiliriz:

Stok ve akış arasındaki oran, bir malın para olarak sertliğinin ve parasal bir rol oynamaya ne kadar uygun olduğunun güvenilir bir göstergesidir.

Öngörüleri Tutan Bitcoin Ustası “Kısa, Orta ve Uzun Vadeli” Seviyeleri Verdi!

Bitcoin üretilmesinin zorluğu, değerli olmasını sağlıyor

Bitcoin’in “üretilmesi zor” olması, çalışmasının ve değerli olmasının nedenlerindendir. Bitcoin üretmek, devamlılığını sağlamak ve korumak için gereken enerji, her bir BTC’ye değerini vermektedir. Veya, Saifedean Ammous’un şu cümlesi gibi açıklanabilir:

Bitcoin bu kadar enerjiyi kullanıyor çünkü buna değer. Bir saatten kısa bir sürede dünya çapında sağlam paranın nihai olarak ödenmesi için daha ucuz hangi yönteminiz var? Merkez bankaları kolay paralarını üretmek için ne kadar enerji kullanıyor?

Son olarak, sınırlı arzı ve zor üretilmesiyle, Bitcoin’in neden değerlendiği daha anlaşılır hale geliyor. Aynı zamanda, analistlere göre son zamanların enflasyon için en güvenli limanlarından biri BTC olarak görülüyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!

Merkez Bankası Bilançosu: Bitcoin’in Şimdiye Kadarki En Boğa Grafiğine Bakın!