Bitcoin cüzdanları – Bitcoin nasıl saklanır?

a simple guide to cryptocurrency wallets 1.jpg.optimal
a simple guide to cryptocurrency wallets 1.jpg.optimal
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoinlerinizi Nasıl Saklamalısınız

Bu yazımızda sizlere Bitcoinlerinizi muhafaza etmenin değişik yollarından bahsedeceğiz. Birçok depolama türü ve bitcoin cüzdan türü vardır. Aslında Bitcoinleri saklamak gerçek Bitcoinleri saklamak değil Bitcoin adresimize özel kişisel anahtarımızı saklamak olarak anlaşılmalı.

Bitcoin açık anahtar/gizli anahtar çiftlerini kullanarak çalışır. Açık anahtar hesabımıza transfer yapılabilmesi için kullanılan ve herkesin bilebileceği bir bilgi iken, gizli anahtar ise hesabımızdan para gönderirken bu işlemi onaylamak için kullandığımız şifredir. Bu gizli anahtar ‘cüzdan’ dediğimiz yazılım içerisinde saklanır ve bu cüzdanların farklı güvenlik seviyelerine sahip bir çok türü vardır. Bahsedeceğimiz ilk cüzdan bitcoin QT cüzdanı olacak.

Bitcoin Cüzdanları

Bitcoin QT Cüzdanı

Bu cüzdan bitcoinin orjinal geliştiricileri tarafından üretilen ve referans olarak kabul edilen cüzdanıdır. Bu cüzdan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve gizli anahtarı bilgisayarınızdaki bir dosyada depolar. Birçok özelliği vardır ve bir cüzdan olmasının dışında ağ üzerinde ağın bir parçası olarak görev yapmanızı sağlar. Bu nedenle bitcoin işlemlerine ait blockchain zincirinin bütün bir kopyasını bilgisayarda saklar.

Koin gönderme ve alma yapmanızı sağlar, gönderen ve alıcı adreslerinizi kaydetmenizi sağlar. Tıpkı bir telefon rehberi gibi. Ayrıca cüzdan şifrelemesi hizmeti sunar. Koin gönderirken belirlediğiniz şifreyi girmenizi gerektirir. Bu şifreyi unutmanız halinde koinleriniz sonsuza kadar kaybolur. Bu yüzden bu şifreyi yedeklemeniz çok önemlidir.

Avantajları

  • Kullanımı kolay ve anlaşılabilirdir.
  • Bitcoin orjinal geliştiricileri tarafından desteklenir.
  • Güvenilir bir yazılımdır.

Dezavantajları

  • Blokchain zincirini tüm kopyasını bişlgisayarda saklamayı gerektirir. Bu Eylül 2017 itibariyle 134 GB büyüklüğünde bir veridir.
  • Cüzdan şifreli olmasına rağmen gizli anahtarı sistem belleğinde tuttuğundan dolayı bilgisayara virüs girdiğinde koin hırsızlığı ile sonuçlanabilir.krip
  • Çoklu imza özelliği yoktur.
  • Cüzdanı kullanmadan önce blockchain zincirinin tamamen senkronize olmasını beklemeniz gerekebilir. Bu da saatlerce hatta günlerce sürebilir.

Özet

Yeni başlayanlar için bitcoin QT cüzdanı we diğer masaüstü cüzdanları iyi bir seçenektir ancak iyi bir donanımızın olması ve blokchainin tamamının yüklenmesini beklemeyi gerektirir. Sınırlı internet paketi olan ve bilgisayarında az kapasitede depolama yeri olan kişiler için iyi bir seçenek olmayabilir. Güvenlik riskleri nedeniyle büyük çaplı koin saklamak için kullanılmamalıdır ve mutlaka cüzdan ve şifre yedeği alınmalıdır.

Web Cüzdan

Bitcoinleri muhafaza etmenin bir diğer yolu web cüzdanı kullanmaktır. Bu, özel anahtarlarınızı da depolayan harici bir sağlayıcı tarafından işletilen ve para gönderip almanızı sağlatyan bir web arayüzüne sahip olan bir cüzdandır. Blockchain.info isimli websitesi örnek bir web cüzdanıdır. Bunlar kullanım kolaylığı ve rahatlık için tasarlanmıştır.

Kullanımları kolay olduğu kadar gizli anahtarınızı sisteme yükleme imkanı da tanırlar. Bu yeni başlayanlar için kullanışlıdır. Bazı web cüzdanları kendi mobil uygulamalarına da sahiptir ve mobil ödeme imkanı da sunarlar. Wweb cüzdanların güvenlik riskleri vardır. Bunların bazıları gözardı edilebilir fakat bazıları ciddi risklerdir. İki adımlı doğrulama sayesinde websitesine giriş bilgileriniz güvence altına alınabilir. İki adımlı doğrulama ile cep telefonunuza SMS ile bir şifre gönderilir ve bu sayede sadece sizin kendi hesabınıza giriş yapbailmeniz garantilenmiş olur.

Bununla birlikte, şu temel kuralı unutmayın, gizli anahtarınızı yalnızca siz denetlemezseniz bu kendi paranızın bile sahibi olmadığınızı kabul etmektir. Web sitesinin sahibi koinlerinizi çalabilir, ya da coinleriniz web cüzdan üzerinden hackerlar tarafından çalınabilir. Türkiye’den örnek verecek olursak paribu, BTCTurk, Koinim gibi alım satım platformları üzerindeki web cüzdanlarınız web cüzdana örnektir.

Avantajları

  • Kullanımı kolaydır ve onlarca faklı cüzdan sağlayıcı varıdr.
  • Günlük işlemler ve ufak miktarda koin saklamak için idealdir.
  • İnternet bağlantısı olan her yerden ulaşmak mümkündür.
  • İki adımlı doğrulama aktif ise göreceli olarak güvenlidir.

Dezavantajları

  • Güvenlik tehditleri ve koin hırsızlığı riski.
  • Bazı sağlayıcılar üzerinde kontrol sahibi olmamamız.
  • Sistem şeffaflığı sunmuyor olması.

Özet

Web tabanlı cüzdanlar yeni başlayanlar için ve günlük işlemler için iyi bir saklama seçeneğidir. Exchange sitelerindeki cüzdanlar da web cüzdanlara dahildir. Büyük miktarda bir işlem yapılacaksa bu küçük bloklar halinde yapılmalı ve asla uzun dönem web üzerinde muhafaza edilmemeli. Web c,zdan sağlayıcısının hacklenmesi halinde binlerce liralık koin anında çalınabilir ve yok olabilir. Bu yöntem masaüstü cüzdanlarla birlikte coin saklamanın en az güvenli iki yöntemidir.

Coinbase Çoklu İmza Doğrulamalı Online Cüzdan

Çoklu imza doğrulamalı cüzdan birden çok gizli anahtar kullanılan bir cüzdan türüdür. Örnek olarak coinbase çoklu imza doğrulamalı siteyi verebiliriz. Bu tür siteler tipik olarak üç anahtar depolarlar. Tasarımı, kolaylık ve güvenlik arasındaki en iyi dengelerden birine sahiptir. Cüzdan servisi sağlayıcı hacklense ya da iflas etse bile sizi buna karşı korur.

Site üzerindeki cüzdan üç anahtara sahiptir. Bir tanesi coinbase tarafından saklanır. Diğeri sizin bilgisayarınızda oluşturulur, belirlediğiniz bir parola ile şifrelenir ve bu şifreli hali coinbase sunucularına gönderilir ve orada saklanır. Bu ortak anahtardır. Üçüncü anahtar ya da kullanıcı anahtarı sadece sizin tarafınızdan bilinir ve sunucularda yüklü değildir.

Bu sistem şu şekilde çalışır: Koinlerinizi çekmek için sisteme giriş yaptığınızda daha önceden sistemde şifrelenmiş halde tutulan anahtar size gönderilir ve parolanız ile bunun şifresini açarsınız. Eğer parolanızı unutursanız kişisel anahtarınızı coinbase’e gönderip koinlerinizi kurtarabilirsiniz. Bu yöntem kullanım kolaylığı ve yüksek güvenlik sağlar. Cüzdan online servisler arasında en güvenli ortamdadır. Uzun vadeli koin saklamanın en gğvenli yoludur.

Avantajları

  • Kullanımı oldukça kolaydır.
  • Kullanışlı ve çok güvenlidir.
  • Bakiye coinbase olmadan taşınabilir ya da aktarılabilir.

Dezavantajları

  • Kullanıcı kullanıcı anahtarını saklamalı ve /veya parolasını hatırlamalıdır. Hem kullanıcı anahtarını hem de parolayı kaybettiğinde tüm koinlerini kaybeder. Bu ikisinin birden fazla kopyasını farklı şekilde muhafaza etmelidir.
  • Coinbase sitesinin parolayı girdiğimiz kullanıcı arayüzünde değişiklikler yapmamasını gerektirir.
  • Coinbase olmadan bakiye transferi güvenli bir cihazda yapılmalıdır.

Özet

Bu online bitcoin saklamanın en güvenli yoludur ve bitcoinlerinizi online olarak muhafaza etmek isteyenler için tavsiye edilir. Sunduğu güvenlik neredeyse kağıt cüzdan ya da fiziksel cüzdan kadar güvenlidir. Devletin coinbase’e el koymasından, sitenin hacklenmesinden ya da coinbase anahtarının kaybolmasından etkilenmez. Bu anahtar tek başına anlamsızdır. Sizdeki ve coinbase sunucularındaki ortak olarak tutulan anahtar şifrelidir ve coinbase sunucularında şifresi çözülmez.

Bir sonraki Cüzdan saklama yönetmi fiziksel cüzdanlar.

Fiziksel Cüzdanlar

Fiziksel Cüzdanlar, bilgisayarınıza harici bir donanım parçası olarak takılan cüzdan türüdür. Bazıları USB belleğe benzer bazıları da ufak bir harici cihaz gibidir fakat en nihayetinde hepsi bir USB cihazıdır. Daha önceki “Yeni Başlayanlar için kripto para ticaretine giriş” isimli yazımızda KeepKey isimli fiziksel cüzdandan bahsetmiştirk. Şimdi diğer fiziksel cüzdanlardan da bahsedelim.

LEDGER Nano S

Ledger bir fiziksel cüzdan markasıdır ve USB belleğe benzer. Ledger bir Google Chrome tarayıcı eklentisi ile ya da kendi uygulaması ile çalışır. İmzalanacak işlemi doğrulama amacıyla fiziksel cüzdana yollar. PİN kodunu 3 defa hatalı girmeyle birlikte sonra cüzdan içindeki tüm bakiyeyi siler. Ayrıca, kötü amaçlı yazılımın paraları gönderdiğiniz adresi değiştirmediğini doğrulamak için, bir cep telefonu gibi harici bir cihazaza, paraları göndermeye çalıştığınız adresin görsel bir göstergesini gönderir.

Ledger güvenli bir bilgisayarda kurulmalıdır çünkü kurulum esnasında cihazın kaybolma ya da hasar görme ihtimaline karşılık içindeki bakiyeyi kurtarmaya olanak sağlayan “tohum” yani geçiş parolasını uygulama üzerinde gösterir. Bu geçiş parolası yazıcıdan çıktısı alınıp saklanmalıdır. Kurulum esnasında gösterildikten sonra asla internete bağlı bir bilgisayarda saklanmamalıdır. Ledger yüksek güvenlik sunan bir cüzdan türüdür ve online cüzdanlardan ve orjinal bitcoin cüzdanından kat kat daha güvenlidir ve yanımızda taşınabilir. Ledger cüzdan uygulaması kurulum kurulum için administration yetkileri gerektirmez ve güvenli olmayan bir makine üzerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir. Ledger cihazına birden çok cüzdan adresi tanımlayabilirsiniz ve her biri için ayrı doğrulama anahtarı belirleyebilirsiniz.

Ledger cüzdanı dilerseniz bu adresten satın alabilirsiniz. 

 

TREZOR

Trezor Cüzdan da Ledger’e benzer fakat biraz daha büyüktür ve USB portuna bir USB kablosu ile bağlanır. Ledger ile benzer şekilde çalışır fakar farklı olarak üzerinde iki bir ekran ve iki adet düğme blunur.  Ekran koin göndereceğiniz adresi gösterir ve iki düğme de bu işlemi onaylamak ya da iptal etmek için kullanılır. Bu, koinlerin istenilen adrese gönderildiğini doğrulamak için kullanılan bir güvenlik tedbiridir. Bu yüksek bir güvenlik tedbirdir ve ayrıca Trezor daha uzun bir parola kullanmanızı gerektirir.

Trezor’un güvenlik seviyesi muhtemelen fiziksel cüzdanlar arasında en yüksek seviyededir ve Ledger ile benzer bir kurtarma yöntemine sahiptir.

Avantajları

  • Çok yüksek güvenlik sunar, bu cihaza saldırı yapmak çoklu imza konfigürasyonu kullanılması halinde çok zordur.
  • Kağıt cüzdanlardan bile dah güvenli saklama yöntemidir çünkü kağıt cüzdan şifrelenmemiş özel anahtarın girilmesi halinde hırsızlığa maruz kalabilir.
  • Taşınabilirdir. Aynı özel anahtar birden fazla cihaza kurtarma “tohumu” yani parolası sayesinde girilebilir.

Dezavantajları

  • Yüksek maliyet. Ledger 75 dolar civarındayken Trezor 105 dolar civarında.
  • Çoklu imza doğrulama olmadan kullanıldığında bir şirket içinde çalışanlar tarafından çalınabilir.
  • Koin göndermek ve almak için bu fiziksel cihazın yanınızda olması gereklidir.
  • Silah zoruyla biri sizden para göndermenizi istediğinde herhangi bir koruma sağlamaz buna karşın Ledger belirleyeceğiniz ikinci bir parola ile sahte bir cüzdan bakiyesi gösterebilir.

 

Özet

Fiziksel cüzdan çözümleri neredeyse hiçbir saldırı metodlarından etkilenmez. LEDGER’de virüs bulaşmış güvenlik açığı bulunan makinelerde güvenlik kartıyla birlikte cihazın defalarca kullanılması bilgisayarın karttaki bilgiyi çözmek için yeterli bilgiye sahip olmasına imkan verebilir. Bu açık mobil doğrulama seçeneği ile girerilir. Bunu dikkate aldığımızda ve özellikle çoklu imzalı bir yapılandırmada kullanıldığında, fiziksel cüzdanlar neredeyse hiçbir saldırı türlerinden etkilenmez. Bu ikisi haricinde kullanacağınız fiziksel cüzdanı iyi araştırın çünkü özel anahtar üretmek için kullanılan rastgele sayı üretme mekanizmaları eğer bu üretim tamamen rasgele değilse ve belli bir algoritma kullanılarak yapılıyorsa bir risk oluşturabilir.

İlk kurulumları güvenli bir makine üzerinde yapılmalıdır çünkü uzun vadede para saklamak için ve içinde yüksek miktarlarda koin bulundurmak için bu tedbir şarttır. Kurtarma “tohumu” yani parolasının yangın/sel gibi doğal afetler sonucu kaybolmasını önlemek için birden fazla kopyası alnıp birden fazla yerde saklanması gerekir. Trezor’da bu parolanın da şifrelenmesi için bir seçenek mevcuttur. Bu tedbirler sliah zoruyla paranızın alınması dışında paranızın kaybolma ihtimalini tamamen sıfıra indirir. Koinlerinizi küçük miktarlarda birçok farklı cüzdanda tutrak bunun da önüne geçebilirsiniz.

Bir sonraki cüzdan türü mobil cüzdan.

Mobil Cüzdan

Mobil cüzdanlar adından da anlaşılacağı üzere cep telefonunuz, tabletiniz, iPod touch ya da diğer taşınabilir cihazınız üzerinde saklanır. Bitcoin kabul eden dükkanlarda alışveriş esnasında, kahve içerken ya da diğer harcamalarınızda kullanılabilirler. Tipik olarak koin gönderilecek QR kod şeklinde görünen adresi tararlar ve PIN kodu ile korunurlar. Android cihazlarda ekstra güvenlik önlemi olarak telefon verilerinin şifrelenmesi kullanılabilir. Günlük işlemlerde kullanışlıdırlar fakat cüzdan yedeklemesi başka bir yerde tutulmalıdır. Kullandıkları zayıf PIN kodu nedeniyle çevirimdışı olarak da yedeklenmelidirler. Cihazınız rootlu değilse ya da virüslü değilse güvenilirdirler. Ancak yedeklemesini almazsanız ve cihazınız kaybolursa koinleriniz de kaybolur. Birçok cüzdanın sahip oldukları zayıf “otomatik sayı üretme” algoritmaları nedeniyle sıfırllandığını biliyoruz.

Avantajları

  • Taşınabilir olmaları. Çoğu insan telefonunu daima yanında taşır.
  • Kullanımı kolay olması.
  • Cüzdan diğer bir cihaza kolayca aktarılabilir.
  • Bitcoin kabul eden bir mağaza kolaylıkla kullanılabilir olması.

Dezavantajları

  • Cihaz şifreli değilse güvenlik riski vardır.
  • Fiziksel cüzdanlardan ya da coinbase çoklu imza cüzdanından daha az güvenlidir.
  • Android’in rastgele sayı üretme sistemindeki zayıflık bir risktir.

 

Özet

Mobil cüzdan ufak miktarlarda koin saklamak için idealdir. Alışveriş esnasında küçük miktarlarda para göndermek ve almak için avantajlıdırlar çünkü QR kod okuma sistemi bu işlemi çok kolay hale getiriyor. Belli güvenlik açıkları içeriyorlar fakat küçük miktarlarda günlük işlemlerde kullanılabilirler. Yedekleme aldıysanız herhangi bir web cüzdanından daha az güvenli değiller.

Bahsedeceğimiz son cüzdan türü kağıt cüzdan.

Kağıt Cüzdan

Kağıt cüzdan bitcoinleri çevirimdışı saklamak için güvenilir bir yöntemdir. Daha sonra kolay tarama için özel anahtar ve genel anahtar çiftlerini düz metin halinde ve QR kodu olarak kağıt üzerinde barındırır. Bu anahtarlar asla online olarak oluşturulmamalı, bilgisayardaki yerel yazılım vasıtası ile oluşturulmalıdır. Alıcı adresi bilgisayarınızda saklanabilir fakat özel anahtar sadece kağıt üzerinde saklanmalıdır. Kağıt cüzdan birden çok kez basılabilir ve farklı güvenilir yerlerde saklanmalıdır.

Kağıt cüzdan çok güvenli bir saklama aracıdır. Güvenliği hırsızlığa karşı daha da artırmak isterseniz kağıt üzerindeki özel anahtarı bir parola ile şifreleyip yazdırabilirsiniz. Bu cüzdan türü eğer özel anahtarı oluştururken güvenli olmayan bir bilgisayar kullanıldıysa hırsızlığa karşı kötü yönde etkilenebilir. Kağıt cüzdanınız çalındığında derhal bu cüzdan üzerinde yazılı özel anahtarınızı ve bitcoin adresinizi kullanarak başka bir hesaba aktarmazsanız ya da bu aktarma işlemini cüzdanı çalan kişi sizden önce yaparsa koinleriniz kaybolur.

Avantajları

  • Güvenli, çok yönlü ve güneşteki patlamalarla oluşabilecek ve elektronik cihazları etkileyebilecek bir çok dijital faciaya karşı dahi güvenlidir.
  • Kopyalaması, saklaması ve dağıtması kolay.
  • Bitcoin hediye çeki olarak kullanılabilir.
  • Birçok cüzdandan daha güvelidir.
  • Cüzdan sahibinin ölümü halinde üzerindeki özel anahtar sayesinde içindeki koinleri geri kalan aile fertleri kullanabilir.

Dezavantajları

  • Yangın ve sele karşı birçok kopyasını saklamak gerek.
  • Hırsızlık durumunda eğer güvenli bir bilgisayarda üretilmedilerse Ledger ve Trezor kadar güvenli değildirler.
  • Üretim için kullanılan yazılımın kullandığı rastgele sayı üretim mekanizması güvenilir olmalıdır.

Özet

Kağıt cüzdanlar fiziksel cüzdanlar arasında en güvenli cüzdan türlerindendir fakat Ledger ve Trezor gibi cüzdanlar ilk kurulum yapıldıktan sonra güvenli olmayan bir bilgisayarda bile kullanılabilmeleri nedeniyle kağıt cüzdanlardan daha güvenlidir. Kağıt cüzdanlar çoklu imza konfigürasyonu ile üretilirlerse daha güvenli olurlar. Uzun vadeli muhafaza için diğer fiziksel cüzdanlarla birlikte en uygun seçenektir ancak yüksek meblağlar ekstra şifreyle korunmalıdır. Cüzdan sahibi öldüğünde aile fertleri bu cüzdanları kullanabilir.

Güvenlik Önerileri

  • Bilinen güvenilir bir yazılım kullanın.
  • İkinci el fiziksel cüzdan satın almayın.
  • Asla büyük miktarda koinleri online olarak ya da exchange cüzdanlarında tutmayın. Tabi coinbase çoklu imza doğrulama hariç.
  • Kağit cüzdanları güvenli yerde muhafaza edin. Parolaları ya da cüzdan dosyalarını yedekleyin.
  • Uzun vadeli ya da büyük miktarda koin depolamak için fiziksel ya da kağıt cüzdan kullanın.
  • Koin transferlerinizi bir seferde değil küçük tutarlar halinde parça parça yapın.
  • Çok fazla koininiz varsa hepsini bir tek cüzdanda tutmayın. Farklı cüzdanlara paylaştırın.
  • Büyük miktarda koinleri şifrelenmemiş halde tutmayın ya da özel anahtarınızı bilgisayarınızda saklamayın.
  • Unutmayın özel anahtarınınzın tek sahibi siz değilseniz paralarınızın da tek sahibi siz olamazsınız.

Sonuç

Bitcoin muhafaza etmenin birçok yöntemi var ve her yöntem kendi avantajlarını ve dezavantajlarını içeriyor. Küçük miktarda koin sahibi olan kişiler için mobil cüzdan, masaüstü bitcoin QT cüzdanı iyi bir seçenektir. Daha büyük miktarda koin sahibi ciddi oyuncular için Trezor ya da Ledger gibi fiziksel cüzdanlar ya da Çoklu imza doğrulama  tavsiye edilir. Uzun vadeli saklama ve nadir kullanım için kağıt cüzdanlar ya da iyi saklanmış bir fiziksel cüzdan idealdir. Hediye amaçlı olarak kağıt cüzdan iyi bir seçenek. Her çeşit kullanıcı için bir cüzdan türü mevcut. Araştırmanızı yapıp kendinize en uygun cüzdanı kullanabilirsiniz.

Bitcoin cüzdanları – Bitcoin nasıl saklanır?

Yorumlar kapalı.