Bitcoin Gold Neler Getirecek

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birçoğumuzun bildiği gibi Bitcoin ilk bölünmesini 1 Ağustos 2017’de gerçekleştirdi ve bu bölünmeyle birlikte Bitcoin Cash adında yeni bir türevi çıktı.
Önümüzdeki Çarşamba yani 25 Ekim’de Bitcoin blok zinciri ikinci bir sert çatallanmaya gidecek ve bunun sonucunda Bitcoin Gold ile tanışacağız.
Bitcoin Gold ile gelecek en büyük yeniliklerden birisi madencilik ile ilgili. Bildiğimiz gibi Bitcoin’i ASIC cihazları kullanılarak üretiyorlar ve bu iş artık kullanıcıların elinden çıkıp büyük madencilik şirketlerinin tekeline doğru kaymış durumda.Bu da Bitcoinin merkezsiz yapısına karşı bir tehdit oluşturuyor. Bitcoin Gold (BTG) ile gelecek en büyük yenili madenciliğin ASIC cihazları ile yapılamayacak olması. Bunun yerine GPU yani grafik işlemci gücüne dayanan bir madencilik olacak. Bu sayede bireysel kullanıcıları tekrar madencilik yapmaya teşvik etmiş olacak.

Diğer bir yenilik zorluk atamasında olacak. Mevcut Bitcoin sisteminde her iki haftada bir yeni zorluk ataması yapılırken bu BTG ile birlikte her yeni blok için güncellenecek.
Eğer çıkar çıkmaz elimde BTG olsun istiyorsanız bu sert çatallanma öncesinde elinizde Bitcoin bulundurmanız gerek çünkü sahip olduğunuz Bitcoin miktarı kadar BTG otomatik olarak sizin olacak. Türkiye’de işlem yapılabilen üç borsadan şimdilik sadece Paribu BTG vereceğini açıklamıştı. Diğer iki borsanın tutumu henüz netleşmedi. Bu konuda daha detaylı bilgiye ulaşmak için ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
BTG çatallanması gerçekleşir gerçekleşmez onu çeşitli platformlar üzerinden satın alamayacaksınız. Eğer hiç Bitcoin sahibi değilseniz 1 Kasım itibariyle alım satıma girecek olan BTG’yi satın alabilirsiniz. Yani çatallanma ile alım satıma girişi arasındaki bir hafta beklemeniz gerekecek.

Bitcoin Neden Tekrar Bölünüyor?

Bildiğimiz gibi Bitcoin Proof-of-Work sistemini kullanıyor. Yani yeni Bitcoinlerin üretilmesi için belirli bir iş yapılması gerekiyor. İlk başlarda bu işi kullanıcılar kendi bilgisayarlarını ve kendi işlemcilerini kullanarak yeni Bitcoinler üretebiliyordu. Artan hacim, işlem sayısı ve buna bağlı artan zorluk derecesiyle birlikte madencilik için özel ASIC cihazları piyasaya çıktı. Bu cihazlar normal bir bilgisayarın saniyede yapacağı iş gücünün 100 ile 1 milyon kat arasında iş yapabilme kapasitesine sahip. Bu yüzden ASIC cihazları ile birlikte madencilik işi artık bireysel kullanıcıların elinden çıkıp bu işe yatırım yapan büyük merkezi şirketlerin eline geçmiş oldu. Bu da Bitcoin’in merkezsiz yapısı karşısında büyük bir tehdit.

Yeni gelecek olan BTG ile birlikte artık madencilik ASIC ile değil GPU ile yapılacak. Bu da bireysel yatırımcıları oyuna tekrar dahil edecek ve Bitcoin’in merkezsiz yapısını korumada önemli bir gelişme olacak. Ayrıca BTG, kullanacağı GPU sistemi ile Ethereum’a da rakip olacağa benziyor. En azından Ethereum önümüzdeki yıl Proof-of-Stake sistemine geçene kadar ikili arasında yoğun bir rekabet görülebilir.

Bitcoin Gold Neler Getirecek