Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar nelerdir?

meitu bitcoin 1
meitu bitcoin 1
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bitcoin ile Ethereum Farkları

Bitcoin 2009 yılından beri kripto teknoloji dünyasına hükmetmektedir fakat kesinlikte tek büyük oyuncu değil.

Ethereum ise 2015 yılında ortaya çıktı ve bitcoinden sonra en büyük ikinci kripto platformu olarak pazarda yer alıyor. Her ikisi de umut vadeden özellikleri ve uygulama alanları nedeniyle dikkatleri üzerlerine çekmeyi başardı.

Bitcoin veya Ethereum’dan hangisine yatırım yapacağımıza karar verirken ikisini birbirinden ayıran özellikleri iyi anlamakta fayda var.

Bitcoin – Merkezi olmayan para birimi

İnsanlar bitcoin ile ethereum arasında kıyaslama yaparken bunların temelde birbirinden ayrı şeyler ulduğunu bilmeleri gerekir.

Bitcoin, içinde bulunduğumuz internet çağında merkezi olmayan bir para olarak kullanmak amacıyla tasarlandı ve şimdi bazı hükümetler tarafından sanal bir ödeme sistemi veya dijital para birimi olarak resmen tanınmaktadır. İnsanlar, çok çeşitli mal veya hizmet satın almak için bitcoin kullanabilir ve Bitcoin kabul eden ticari işletmelerin sayısı hızla artmaktadır. Bitcoin, güvenli bir varlık saklama aracı olarak da gittikçe popülerlik kazanıyor.

Ethereum – Merkezi olmayan işlem platformu

Ethereum bir kripto para olmaktan daha fazlası için tasarlandı. Ethereum merkezi olmayan bir işlem platformudur ve bu özelliği sayesinde onu kullanan kişiler ethereum ağı üzerindeki farklı tipteki akıllı sözleşmeleri programlayabilmektedir ve kendine ait para birimi olan etheri kullanmaktadır.

Akıllı sözleşmeler etrafında inşa edilen merkezi olmayan uygulamalar (dapps), ethereum ağı üzerinde bulunurlar, açık kaynak kodu ile çalışırlar ve güvenilirdirler. Bu şu anlama geliyor. Bu merkezi olmayan uygulamalardan birini kullanan iki farklı kişi direkt olarak birbirleri ile iletişim kurabilir, herhangi bir aracıya ya da kuruma ihtiyaç yoktur. Dapp programında önceden tanımlanmış şartların kullanıcı tarafından sağlandığı anda akıllı sözleşmeler otomatik işlemleri mümkün kılar.

Dapp uygulamalrının kurucuları uygulama geliştirme maliyetlerini karşılamak amacıyla kitlesel fonlama seçeneğini kullanırlar. Ethreum ağı üzerinde inşa edilmiş kendi “token” yani jetonları karşılığında bu fonlama gerçekleşir. Bu jeton satma işlemi ya da hepimizin bildiği adıyla ICO işlemi gittikçe popülerlik kazanmaktadır ve popülerliği sadece Dapp kurucuları ile sınırlı kalmıyor.

Ethereum hangi noktada Bitcoin’den farklılık gösteriyor?

Akıllı sözleşmeler – Ethereumun insanların ilgisini çekmesine neden olan ana sebep akıllı sözleşmelerdir. Bu akıllı sözleşmeler bitcoin blockchain üzerinde de oluşturulabiliyor olmasına rağmen zamanında Dapp geliştiricileri ethereuma daha fazla ilgi gösterdi.

Bir akıllı sözleşme, önceden tanımlanan şartları sağlandığında otomatik olarak çalışan bir bilgisayar programıdır. Bu, elektronik sözleşmelerin kod kullanarak yazıldığını, otomatik olarak doğrulanabilir ve uygulanabilir olduğunu gösterir. Amaç normal sözleşmelere göre daha fazla güvenlik sağlamak ve ilgili maliyetleri en aza indirmektir.

Bu ayrıca, ethereum ağının dışında hiçbir taraf içermeyen, merkezi olmayan uygulamalar ve şirketler yaratılmasına yardımcı olur.

İşlem maliyetleri —  ether, bir eylemi gerçekleştirmek için ne kadar “iş” gerektiğini tanımlamak için  “gas” adında bir yöntem kullanır. İşlemlerin maliyeti veri depolama ihtiyaçlarına, karmaşıklığına ve ağı kullanım oranlarına göre bağlıdır. Diğer taraftan, bitcoin işlemlerinde işlemin boyutu ne olursa olsun sabit maliyet ücreti kesilir.

Blok süresi Bitcoin ve Ethereum arasındaki diğer bir önemli farklılık da yeni blokların üretilme süresidir. Bitcoin’in blok üretme süresi 10 dakika iken bu süre ethereum için 12-14 saniye arsındadır. Ethereumdaki bu daha kısa blok süresi ve yüksek veri işleme kapasitesi “Ghost-Protocol” ile açıklanmaktadır.

Blok boyutu   İşlemlerin süresini düşük tutmak için, bitcoin bir bloğun olabilecek maksimum boyutuna sınırlama getirir. Şuanda bu 1MB ile sınırlıdır. Diğer taraftan Ethereum belirli bir blok boyutuna sahip değildir. Her blok bir “gas limiti”ne sahiptir. Tüm bloktaki tüm işlemlerin birlikte tüketebileceği maksimum gas miktarına izin verilir.

Para Arzı Bitcoin yaklaşık 21 milyon civarında birt arz miktarına sahiptir ve şu anda bunun 16.24 milyon kadarı madencilik sayesinde üretilmiştir. Öte yandan ether her yıl bir üst limit olmadan piyasaya salınır. Dolaşıma girebilecek ether miktarı potansiyel olarak sonsuzdur.

Yatırım yapmak için hangisi daha iyi?

Bir yandan etere yatırım yapmak, ethereum platformuna ve desteklediği yenilikçi uygulamalara yatırım yapmak demektir. Kripto paranın kendisine değil. Her geçen gün daha fazla akıllı sözleşmeler ve merkezi olmayan uygulamalar geliştirildikçe, ethereum’un popülerliği ve kullanımı artmaktadır. Bununla birlikte bitcoinin sınırlı sayıdaki arzı pazar payını sağlam tutmasına imkan tanıyacak. Her iki kripto para da çok parlak bir gelecek vadediyor.

Bitcoin ve Ethereum arasındaki farklar nelerdir?

Yorumlar kapalı.