Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Geleneksel yasal para sistemlerinde, hükümet gerektiği zaman daha fazla para basabilir. Ancak Bitcoin‘de, para basılı dahi değildir -keşfedilir. Dünya çapındaki bilgisayalar birbirleriyle rekabete girerek koin‘leri ‘kazmaya’ çalışırlar.

Bitcoin madenciliği nasıl yapılır?

İnsanlar birbirlerine ağ üzerinden sürekli Bitcoin gönderip alırlar, ancak bu işlemlerin kayıtlarının tutulmadığı takdirde, kimse ne alınıp verilldiğinin izini takip edemez. Bitcoin ağı bu soruna tüm işlemleri blok denen listelerde toplayarak çözüm bulmuştur. Tüm bu işlemleri onaylama ve büyük bir deftere yazma işi madencilere aittir.

Karma yapmak

Muhasebe defteri ‘blok zinciri’ denen uzun bir bloklar listesinden oluşur. how bitcoin mining worksBu şekilde ağın herhangi bir yerinde, herhangi Bitcoin adresleri arasındaki işlemleri görmek mümkündür. Ne zaman yeni bir işlem yapılsa, bu işlem blok zincirine eklenir, bu sayede Bitcoin ağında gerçekleşen tüm işlemlerin uzun bir listesi oluşur. Sürekli güncellenen blokların kopyası katılan herkese verilir, böylece herkes hangi işlemin yapıldığını görebilir.

Ancak defterin güvenilir olması gerekir, bu yüzden dijital olarak saklanır. Peki bir blok zincirinin el sürülmemiş ve kurcalanmamış olduğundan nasıl emin olabiliriz? İşte burada madenciler devreye girer.

İşlem blokları oluşturulduğunda, madenciler bunları işleme sokar. Bloktan bilgiyi alırlar, buna bir matematik formulü uygularlar ve başka bir şeye dönüştürürler. Bu dönüştürülen şey çok daha kısadır, rastgele sayılar ve harflerden oluşur ve bunlara ‘hash’ (karma) denir. Bu hash’ler blok zincirinin sonundaki blokla birlikte saklanır.

Hash’lerin ilginç özellikleri vardır. Bir Bitcoin bloğunun verilerinden hash üretmek kolay olsa da, bu hash’e bakarak içindeki verinin ne olduğunu anlamak imkansızdır. Ayrıca çok büyük verilerden bir hash oluşturmak kolay olsa da, her bir hash kendine özgüdür. Eğer Bitcoin bloğundaki tek bir karakteri değiştirirseniz, hash tamamen değişir.

Madenciler hash yaratmak için yalnızca bloklardaki işlemleri kullanmazlar. Bir takım başka veriler de kullanılır. Bu datalardan biri blok zincirindeki son bloğun hash’ına aittir.

Her bir bloktaki hash bir önceki bloğun hash’ı kullanılarak üretildiğinden, dijital olarak her seferinde blok zinciri mühürlenir. Demek oluyor ki bu blok -ve bundan sonraki her blok- onaylıdır, eğer içinde bir karışıklık yaparsanız bunu herkes görebilir.

Eğer bir blok zincirinde saklanan bir bloğu değiştirerek işlemi kandırmayı denerseniz, bloğun hash’i değişir. Eğer biri bloğun gerçekleğini görmek için üzerinde hash fonksiyonunu denerse, yazılan hash’in blok zincirinde saklanan bloktaki hash’ten farklı olduğunu görür. Bu durumda blok anında sahte olarak gözükür.

Her bir bloğun hash’i zincirde bir sonraki bloğun hash’ini üretmede kullanıldığından, bir bloğu kurcalamak ayrıca bir sonraki bloğun hash’ının da hatalı olmasına yol açar. Bu durum zincirin sonuna kadar devam eder ve her şeyi uyumsuz hale getirir.

Koin’ler için rekabet

Sonuçta madenciler bir bloğu bu şekilde mühürler. Tüm madenciler bunu yapmak için birbiriyle yarışır, bunun için özel olarak yazılmış programlar kullanırlar. Başarılı her bir hash yaratıldığında, 25 Bitcoin ödül kazanırlar, blok zinciri güncellenir ve ağdaki herkes bundan haberdar olur. Bu şekilde madenciler teşvik edilir ve işlemler çalışmaya devam eder.

Butterfly Labs Bitforce mining rigBuradaki sorun bir veri topluluğundan hash üretmenin çok kolay olmasıdır. Bilgisayarlar bu konuda gerçekten iyidir. Bitcoin ağının bu konuda bir şey yapması gerekir, aksi takdirde herkes her saniye yüzlerce işlem yaparak bütün Bitcoin’ler saniyeler içinde üretilir. Bitcoin protokolü ‘iş belgesi’ denen şeyle bunu kasten daha zor hale getirir.

Bitcoin protokolü eski bir hash’i kabul etmez. Belirli bir şekilde görünmesini talep eder; örneğin başında belirli sayıda sıfırlar bulunmalıdır. Bir hash üretilmeden nasıl görüneceğini bilemezsiniz ve içine yeni bir veri girdiğinizde hash tamamen değişir.

Madencilerin bloktaki işlem verilerine karışmaması gerekir, ancak yeni bir hash yaratmak için içindeki veriyi değiştirebilirler. Bunu ‘nonce’ denen rastgele bir veri parçasıyla yaparlar. Bu veri hash yaratmak için işlem verileriyle birlikte kullanılır. Çalışan bir nonce bulmak için bir çok deneme yapmak gerekebilir ve ağdaki tüm madenciler bunu aynı anda yapmaya çalışır. İşte madenciler bu şekilde Bitcoin’lerini kazanırlar.7

Sıradaki: PoW ve PoS madencilği arasındaki farklar nelerdir?

 

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Yorumlar kapalı.