Bitcoin ve Milenyum Kuşağı Geleneksel Sistemleri Tehdit Ediyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kağıt para birkaç yıl önce miadını doldurdu. Şimdi de vadeli hesaplar amansız bir şekilde kendi sonlarına doğru yaklaşıyor. Milenyum kuşağı, yani yaşayan en kalabalık jenerasyon, klasik bankalar tarafından yönetilen mevduat hesapları ile ilgilenmiyor. Bunu yerine Y kuşağı yatırımlarını Bitcoine koymayı tercih ediyor.

Üç bin yıllık parasal sistem ve eski bankacılık sistemi, kripto para devriminin herşeyi bütünüyle kapsayan teknolojik devriminin karşısında zayiat veriyor.

Milenyum kuşağı finansal kuruluşlara güvenmiyor. En sembolik bankacılık araçlarından biri olan tasarruf hesapları da alakasız hale geliyor. Aslında, milenyum kuşağı tasarruflarını geleneksel bankacılık sisteminde tutmaya olan ilgisini kaybediyor.

Bunun yerine, milenyum kuşağı kripto paraların kendine özgü özellikleriyle daha yakından tanıştıkça, ve bu kişilerin sayıları arttıkça tasarruflarını Bitcoin’e yatırmaya razı oluyorlar.

Bu bağlamda Forbes şu şekilde yazıyor:

Üstelik, bazı Milenyum kuşağı mensupları uzun vadeli tasarruflarının temeli olarak bitcoini kullanmaya devam ediyor. Ve uzmanlar, bunun ülkenin finansal kurumlarının imparatorluklarını kurdukları temeli sarsabileceğini söylüyorlar.

Milenyum kuşağının geleneksel banka tasarruf hesaplarını hiçe sayma eğilimi ivme kazanıyor gibi görünüyor. CoinSpectator tarafından yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre:

Artan sayıda milenyum kuşağı üyesi, tasarruflarını geleneksel banka hesapları yerine Bitcoin’e yatırıyor; 10 katılımcının 6’sı son 12 ay içinde Bitcoin satın aldıklarını belirtti.

Son yıllardaki araştırmalar, bankaların milenyum kuşağının talep ve beklentilerini karşılamadığını gösteriyor. Örneğin, geleneksel bankaların tasarruf hesaplarına dayattığı kısıtlamalar milenyum kuşağını hayal kırıklığına uğratmış durumda.

Geleneksel bir tasarruf hesabı, paranızı bankaya yatırmanızı ve karşılığında küçük bir faiz geliri elde etmenizi içerir. Bu hizmet için, hesabınızın bakiyesi belirli bir aylık ortalama bakiyenin altına düştüğünde paranızın bulunduğu banka veya finans kuruluşu size bir ücret kesmektedir. Bu minimum aylık bakiye miktarı banka tarafından belirlenir ve uygulanır. Bazı bankalar bu ücretleri öğrenmenizi zorlaştırır. Üstelik, banka yapabileceğiniz aylık para çekme işlemlerinin sayısını da kısıtlar. En fazla çekim miktarı da keyfi olarak banka tarafından belirlenir. Açıkçası, böyle bir düzenleme milenyum kuşağına hitap etmiyor.

Neyse ki, teknoloji bankacılık hizmetlerini ve ürünleri dönüştürüyor. Örneğin, akıllı telefonlar banka kartları ve ATM kartlarını kullanımdan kaldırıyor.

Nitekim teknolojik ilerlemeler, geleneksel, tutucu bankacılık sisteminde şimdiden ciddi sıkıntılar yaşanmasına neden oluyor. Örneğin, elektronik olarak para transferi mümkün olduğunda kağıt çekler yok oldu. Ekim 2008’de ABD Kongresi, kağıt paraya son darbe olan 21. Yüzyıl Yasasını meclisten geçirdi. Çek 21 mevzuatı, bankaların çekleri elektronik olarak işlemesini sağlamıştır.

Banka tasarruf hesabının kaderi, belki de mevzuatla değil ama seçimle, kağıt çeklerin kaderini takip edebilir. Örneğin, milenyum jenerasyonu şimdi, tasarruflarını Bitcoin tabanlı bireysel emeklilik fonlarına yatırma seçeneğine sahip.

Sizce Bitcoin tabanlı tasarruf hesapları yakında ana yatırım olacak mı? Yorumlarınızı bize bildirebilirsiniz.

Bitcoin ve Milenyum Kuşağı Geleneksel Sistemleri Tehdit Ediyor