Bitcoin Tutkunlarının Gözdesi Telegram’ın 42 Milyon Kullanıcısının Bilgileri Sızdırıldı

teleg
teleg
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Bitcoin (BTC) ve kripto para tutkunlarının gözdesi olan anlık mesajlaşma servisi Telegram’ın kaynak kodundan üretilen bir “fork” uygulaması, İranlılara ait 42 milyon kayıt sızdırdı. Bu keşif, veritabanına herhangi bir şifre koruması olmadan erişebilen araştırmacı Bob Diachenko tarafından yapıldı. Her veritabanı girişi kullanıcı adını, ilgili telefon numarasını ve gizli anahtarları içeriyordu. Veritabanının sahibi ve verileri yükleyen kişi resmi Telegram kuruluşuna bağlı olmayan “Hunting System” adını taşıyordu. Sahibinin asla yanıt vermedi, Diachenko hosting sağlayıcısına haber verdi ve Elasticsearch kümesi silindi.

Keşif tarihi 15 Mart 2020 iken, küme 11 gün sonra silindi. Bu, 42 milyon kaydın web tarayıcısı olan herkes için önemli bir süre boyunca erişilebilir kaldığı anlamına gelir. Ortaya çıkan sonuçlara gelirsek, ilk olarak sızıntı Telegram (veya Telegram fork’u) kullananların kimliklerini ortaya çıkarttı. İran gibi ülkelerde bu tek başına bile bir endişe sebebi. İkincisi, açığa çıkan bireyler artık SIM takası dolandırıcılığı riskiyle karşı karşıya ve Telegram hesaplarının ele geçirilme olasılığı da bulunuyor. Üçüncü olarak ise, oltalama ve SMS dolandırıcılığı da her zaman olası bir risk olarak yerini koruyor.

Telegram ve çeşitli fork’ları İran’dan çok popüler, 50 milyondan fazla kullanıcıya sahip. Söz konusu sızıntı ile ülkedeki hemen hemen tüm Telegram kullanıcısı tehlike altında. İranlıların Telegram kullanmayı tercih etmelerinin nedeni ise, konuşmalarını hükümetten ve kolluk kuvvetlerinden saklayabilmeleri. Telegram’ın 2 yıl önce ülkede engellenmesi nedeniyle birçok insan Telegram’ın fork’larını kullanıyor.  

Bu Sızıntının Sebebi Nedir?

Bu sızıntının bir açıklaması, belirli Telegram fork’u operastörlerinin ihmali olabilir. Başka bir açıklaması da bu fork’taki verilerin İran’daki yetkililer tarafınan ele geçirilmesi olabilir; ülkedeki Telegram kullanıcılarını “avlıyor” olabilirler. Üçüncü bir senaryoda ise, sorunu dolaylı olarak fork’u oluşturanlarla ilişkilendirebiliriz. Açık kaynaklı kodlar, etiksel meseleleri önemseyen bir avuç insana değil, herkese açıktır. Böylece herkes bir Telegram fork’u oluşturabilir ve bunu kullanıcılara güvenli olarak gösterebilir. “Hunting System”, komplo teorisyenlerini kesinlikle heyecanlandırıyor.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin, Telegram kanalımıza katılın ve Facebook sayfamızı takip edin!

Bitcoin Tutkunlarının Gözdesi Telegram’ın 42 Milyon Kullanıcısının Bilgileri Sızdırıldı