Dünyadaki ekonomik özgürlük üzerine pek çok çalışma yürütülüyor. Yine de ekonomik özgürlüğü basite indirgersek kişi başına düşen yıllık gelir ile doğru orantılı olarak ilişkilendirebiliriz.
Ekonomik özgürlük verilerini incelediğimizde ise sıralamada en üstlerde olan ülkelerin Bitcoin‘i kucakladığını görürken, vatandaşlarını kısıtlayan ülkelerin listenin son sıralarını doldurduğunu görüyoruz. Bu da aslında yeni teknolojilere karşı sergilenen tutumun ekonomik özgürlüğe veya milli gelire nasıl etki ettiğinin sinyallerini veriyor.
Dünya Miras Vakfının ekonomik özgürlük indeksine göre zirvede yer alan 5 ülke;
- Hong Kong
- Singapur
- Yeni Zelanda
- İsviçre
- Avustralya
Miras Vakfı sıralamayı belirlerken aşağıdaki dört kriteri göz önünde bulunduruyor;
- Hukuki kurallar (mülk hakları, devletin halk ile bütünlüğü, yargı verimliliği)
- Devletin büyüklüğü (devlet harcamaları, vergi kısıtlamaları, mali güvenceler)
- Kuralların verimliliği (iş yapma özgürlüğü, işçi hakları, maddi özgürlük)
- Açık Piyasalar (ticaret özgürlüğü, yatırım özgürlüğü, finansal özgürlük)
Dünya bankasının 2016 yılına ait verilerini incelediğimizde ise bu beş ülkenin yıllık gelir ortalama tablosu böyle görünüyor;
- Hong Kong $43,681
- Singapur $52,961
- Yeni Zelanda $39,427
- İsviçre $78,813
- Avustralya $49,929
Rakamlar gösteriyor ki, ekonomik özgürlüğe finansal gücün büyük bir etkisi var. Ülkenin ekonomik özgürlüğü vatandaşların gelirlerine de pozitif olarak yansıyor. Bu beş ülke aynı zamanda Bitcoin’e olan pozitif tutumuyla da öne çıkıyor.
Bitcoin’i Yasaklayan Ülkeler
Gelin şimdi bir de Bitcoin’i yasaklayan beş ülkeye bir göz atalım;
- Fas
- Bolivya
- Ekvador
- Kırgızistan
- Bangladeş
Bu ülkelerin ekonomik özgürlük sıralamasındaki yerleri ise;
- Fas 86
- Bolivya 168
- Ekvador160
- Kırgızistan 89
- Bangladeş 128
Miras Vakfı, Fas ve Kırgızistan’ı kısmi özgür olarak nitelendirirken Bangladeş’i “genellikle baskı altında”, Bolivya ve Ekvador’u ise baskı altında olarak nitelendiriyor. Açıkça görülüyor ki, Bitcoin’i yasaklayan ülkeler vatandaşlarına ekonomik özgürlüğünü de sağlayamayan ülkeler…
Bu beş ülkede yaşayanların yıllık ortalama milli geliri:
- Fas $2,832
- Bolivya $3,105
- Ekvador $5,969
- Kırgızistan $1,077
- Bangladeş $1,359
Zengin ve Özgür Ülkeler Bitcoin’i Kabul Ediyor
Bu veriler aslında bize şunu anlatıyor, dünyaya yön veren ülkeler Bitcoin’i kucaklarken, vatandaşlarına ekonomik özgürlüğünü sağlayamayan ülkelerin hükümetleri Bitcoin’i yasaklıyor.
Japonya Bitcoin’in adaptasyonu ile ilgili yasal düzenlemeleri hızlandırırken İsviçre’nin Zug şehri henüz şimdiden “Kripto Vadisi” takma adını aldı bile.
Ekonomik olarak kısıtlı ülkelere karşı kesinlikle herhangi bir şekilde ön yargım yok, ama bu ülkelerin hükümetlerine karşı ön yargım var…Teknolojiye ve yeniliğe önem veren ülkeler bütün sınırlamaları aşarak ekonomik özgürlüklerini elde ederken, yeniliklere karşı çıkan ülkeler listenin son sıralarında kalmaya devam ediyorlar.
Önümüzdeki dönemde de işler böyle ilerleyecek…Dijitalleşen ülkeler yurttaşlarına rahat bir hayat sunacaklar, dijitalleşemeyenler ise ne yazık ki yerlerinde saymaya devam edecekler.
Wiki-CCN-Heritage
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır..