Bitcoin’in Yatırımcılar İçin Güvenli Bölgeye Dönüşmesinin 3 Sebebi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in para birimi devalüasyonu dünyanın geri kalanında da gerçekleşen politikalarla benzer durumda gözüküyor. Bunun sonucunda Bitcoin fiyatının neden yükseldiğine ve yatırımcıların geleneksel güvenilir yatırım araçlarının yanında nötr ve sınırsız para saklama ve nakil aracı Bitcoin’e sığınma sebeplerine göz atalım.

Tüm geleneksel para birimi kendi değerini düşürüyor

Ekonomist Raoul Pal’a göre ABD ve diğer ülkeler faiz kesintileriyle ekonomik büyümeyi desteklemeye çalışırken yatırımcılar altın, nakit, devlet tahvilleri ve artan bir şekilde Bitcoin’e akın ediyor.

Eski Goldman Sachs yöneticisi bir Twitter serisinde neden dünyanın para birimi krizine gittiğini anlatıyor. Pal ayrıca yaklaşan parasal kıyım sürecinde Bitcoin’in yükselişe geçeceğine inanıyor. Ve uyarıyor:

“30 yıllık kariyerimde FX pazarındaki en önemli durumdayız. Dolar kontrolsüz yükseliş riski taşıyor.”

Pal, Fed Geniş Ticaret Ağırlıklı Dolar Endeksi’nin fincan ve kulp desenini 130’dan kırmak üzere olduğunu söylüyor.

USTWBROA Index

Bu süreçte ADXY (Asia Dolar) endeksi hayati bir eğilim çizgisinin altına düşmek üzere. Pal, tüm büyük Asya para birimlerinin %20 ve daha fazla düşüş yaşamaları endeksi, kendi deyimiyle, “ölüm kıyısına” getirdi.

ADXY Index

JP Morgan’ın Gelişen Piyasalar Kur Endeksi de yıpranmış durumda ve yeni dipleri görmek üzere.

FXJPEMCS Index

En azından diğer yedi resmi para birimi de değer kaybediyor, diyor Pal, doları güçlendirmek küresel bir deflasyonu hızlandırmak anlamına geliyor ki bu da ekonomik krizle son bulur. İyi yanından bakarsak da bu Bitcoin fiyatını yükseltecektir.

Pal sözlerine şu şekilde son veriyor:

“Ne yazık ki, piyasanın tarihteki EN BÜYÜK dönüm noktasındayız. Rakamları değerlendirme biçimimde benimle aynı şekilde düşünmeyebilirsiniz. Önemli değil. Ancak riski görmezden GELEMEZSİNİZ.

Tahviller. Dolarlar. Bitcoin ve Altın.

İlginize teşekkürler.”

Bitcoin geleneksel piyasalardan bağını iyice kopartıyor

Merkez bankaları rahatlamaya devam edeceklerini gösterdikçe yatırımcılar daha da panik oluyor. Geçtiğimiz hafta, ABD Merkez Bankaları Sistemi faiz oranlarını azaltacağını söyledi ve bundan bir hafta bile geçmeden Çin kendi para birimini devalüe etti.

Örnek olarak geçen haftanın USD/CNY grafiği:

USD/CNY

Geçtiğimiz hafta %14 artan Bitcoin fiyatının Çin Yeni- ABD Doları sızıntısından etkilendiğini rahatlıkla görebiliriz. Dahası, SFOX’in son verileri Bitcoin’in geleneksel para piyasalarıyla ilişkisinin çok düşük olduğunu gösteriyor.

Correlation between digital assets and Gold

ABD ve Çin merkez bankaları dibe doğru yarışta yalnız değiller. Tayland Bankası kur oranlarını 25 puan azalttı ki bu 2015’te Yeni Zelanda Merkez Bankasının 50 puanlık kesintisinden beri bir ilk.

Ek olarak Hindistan Merkez Bankası da oranları 35 puan düşürdü. Şunu da belirtmekte fayda var, Global Macro Value Quant Uzmanı John M. Spallanzani’nin paylaştığı grafiğe göre Hindistan Merkez Bankası oranları geçtiğimiz yıllarda Bitcoin fiyatıyla ters oranlı bir ilişki gösteriyor.

XBT

İlginç bir şekilde son birkaç yılda oran yükselişleri Bitcoin’in fiyat olarak çöküşüyle ve tam tersi olarak denk geliyor.

Bitcoin asimetrik dönüşler sağlayabilir

Diğer analistler de Bitcoin’in yükselişinin yatırımcıların güvenli bölge arayışıyla alakalı olduğu konusunda hemfikirler.

Örneğin, geçtiğimiz haftanın başında CNBC’ye röportaj veren Morgan Creek Digital kurucularından Anthony Pompliano Bitcoin’in bu küresel parasal rahatlama trendine nasıl tepki vereceği hakkında konuştu.

Pompliano Çin’in bu devalüasyonunun Bitcoin’in boğa koşusunda büyük rol oynadığını söylüyor. Ayrıca kurumların da artan bir ilgiyle Bitcoin’e yöneldiğini çünkü “piyasayla bağlantılı olmadığını kanıtlamış ve geleneksel mal varlıklarına göre asimetrik dönüşler getiriyor.”

Aynı zamanda, Fundstrat araştırma ekibinin lideri Tom Lee, Bitcoin’in 2018’de ani fiyat düşüşüne dolar ayrılığının sebep olduğuna ve “hisse senedi piyasasıyla ters ilişki içinde olduğuna” inanıyor.

Dolayısıyla, BTC’nin diğer değerli metalleri, geleneksel hisse senetleri ve aslında neredeyse tüm varlıkları geride bırakarak altınla bağlantısını arttırması şaşırtıcı değil.

Lee, bu trendin yatırımcıların klasik mal varlıklarından kaçıp güvenli bölge arayışlarını hızlandıracağını söyledi. Ayrıca, ABD Merkez Bankasının son faiz oranı kesintilerinin Bitcoin fiyatını olumlu etkileyeceğine inanıyor. 31 Temmuzda şöyle söyledi:

“Bitcoin, işlerin kötü gitmesinden korkan yatırımcılar için macro-hedge halini alıyor. Faiz kesintileri likidite getiriyor. Likidite ise parayı risk yatırımlarına ve hedgelere yönlendiriyor, ki bu da Bitcoin’e yardımcı oluyor.”

Bu sene başında Lee, Bitcoin’in tüm zamanların rekorunu kıracağını söylemişti.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Bitcoin’in Yatırımcılar İçin Güvenli Bölgeye Dönüşmesinin 3 Sebebi