Bitcoin’le İlgili Tüm Bilmeniz Gerekenler

Egehan Karışman
Egehan Karışman 11 Aralık 2017
2 görüntülenme

Bitcoin, Perşembe günü Lüksemburg merkezli Bitstamp borsasında sadece 48 saat içinde 4000 dolardan fazla kazandıktan sonra 16.000 dolara yükselerek rekor kırdı ve bu durum şişmeye devam eden bu balonun patlayacağı endişelerini yanında getirdi. Ancak farklı borsalardaki fiyatlar arasında büyük farklar bulunuyor. GDAX’da fiyat 19,500$’a çıktı. Bu yazımızda sizlere en büyük ve en popüler kripto parayla ilgili ilginç bilgileri sunduk.

Ne kadar var: Bitcoin’in arz limiti 21 milyon olarak belirlendi – bu rakama 2140 yılında ulaşılacağı düşünülüyor. Şimdiye kadar toplamda 16,7 milyon Bitcoin piyasaya sürüldü ve her 10 dakikada bir “madencilik” ile 12,5 Bitcoin daha üretiliyor. Madencilik işlemi küresel bir bilgisayarlar ağının yeni Bitcoin kazanma amacıyla karmaşık algoritmaları çözmesiyle yapılıyor.

Bitcoin valuation, Bitstamp, Bitcoin bubble, Elon Musk, Bitcoin futures, GDAX, Bitcoin valuation, Satoshi Nakamoto, Bitcoin transactions, Nasdaq, BitInforCharts, Bitcoin Cash, Visa, digital wallets, Citigroup, Bitcoin market cap

Enerji harcaması: Bu madencilik bilgisayarları çalışmak için çok yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyor. Fiyat arttıkça, daha çok madenci piyasaya giriyor, bu da enerji kullanımını daha çok arttırıyor. Motherboard isimli teknoloji haber sitesinin yaptığı bir araştırmaya göre tek bir Bitcoin’in üretilmesi için gereken enerji 215 kWh, bu hesap günde 300,000 Bitcoin işlemi yapıldığı düşünülerek yapıldı. Bu enerji miktarı ortalama bir Amerikan hanesinin tüm haftada tükettiği enerjiye eşit.

Bitcoin’in Bitleri: Bitcoin almak istiyorsanız, tam bir Bitcoin almak zorunda değilsiniz. Bitcoin’in en küçük birimine Satoshi denir ve kripto paranını bilinmeyen yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto’dan sonra konmuştur. Bir Satoshi bir Bitcoin’in yüz milyonda birine eşittir, bu da şu anki döviz kuruyla 0,0002$’a eşittir.

Bitcoin milyonerleri: Bitcoin 2011’den bu yana (2014 dışında) her yıl bankalar tarafından üretilen geleneksel paralardan daha iyi performans gösterdi. Şu anda 2017 yılına bakarsak toplamda %1400 artış göstermiş oldu. Eğer 2013 yılında 1,000$ değerinde Bitcoin almış ve hiç satmamış olsaydınız, şu anda yanınızda 1,2 milyon dolarla oturuyor olacaktınız. Bitcoin’i volatilitesi, yüksek işlem komisyonları ve yalnızca bir kaç yerin kabul etmesi nedeniyle bir çok insan bunu bir para biriminden çok spekülatif bir araç olarak gördü.

Borsa hırsızlığı: Gerek hackerlar gerekse içerdeki çalışanlar tarafından, şimdiye kadar borsalardan toplamda 980,000’den fazla Bitcoin çalındı. Şu anki kura göre bu rakam 15 milyon dolara eşit. Bu miktarın bir kısmı kurtarıldı.

Gizemli yaratıcı: Bitcoin’in yaratıcısının bulunması bir çok kez denenmiş olsa da, şu anda Satoshi Nakamoto’nun kim olduğunu halen bilmiyoruz. Avusturalyalı bilgisayar mühendisi ve girişimci Craig Wright Bitcoin topluluğunun önde gelen bazı üyelini Mayıs 2016’da Nakamoto olduğuna ikna etse de, topluluğun bir çoğunun gerekli gördüğü kanıtı göstermeyi reddetti. Satoshi Nakamoto‘nun bir takma ad mı olduğu, yoksa bir grup geliştirici veya yalnızca bir kişinin ismi mi olduğu halen net değil. Hatta Nakamoto’nun hayatta olduğu bile belli değil, ölen bilgisayar mühendisi Hal Finney’in de ismi bazen öne çıkarılmıştır. Geliştirici Nick Szabo da Elon Musk gibi kendisinin Nakamoto olmadığını ileri sürdü.

Şişirilmiş Çin ticaretleri: Bu yılın başında kadar, Çin menkul kıymetlerinin ticaret hacminin yaklaşık %90’ından sorumlu olduğu düşünülüyordu. Ancak, bazı borsaların hacimleri, “yıkanmış işlemler” yoluyla şişirdikleri, hesaplar arasında Bitcoin alım satımını tekrar ettikleri anlaşıldı. Çin yetkilileri işlem ücretleri uyguladıklarından beri, Çin ticaret hacimleri keskin bir düşüş gösterdi ve şimdi Bitcoinity web sitesinden alınan verilere göre yüzde 20’den daha azını temsil ediyor.

Piyasa değeri: Piyasaya sürülen toplam Bitcoin’in değeri şu anda 283 milyar dolara ulaştı. Bu da toplam piyasa değerini Visa’dan hatta BlackRock ve Citigroup’un toplam piyasa değerinden daha fazla yapıyor.

Kripto-rakipler: Bitcoin şu anda tek kripto para olmaktan çok uzak. Coinmarketcap’e göre şu anda 1000 rakipten daha fazla var.

Satışlar: Bitcoin’i bir takım satış platformu ve borsalarda, fark sözleşmeleriyle (CFD), kaldıraçlı marj ticaretiyle veya kaldıraçsız borsalarda borçlanarak Bitcoin’i alıp satmak mümkün. Ancak CME Group, CBOE ve Nasdaq gibi büyük finansal kuruluşlar yakın zamanda Bitcoin vadeli işlemleri yapacağını açıkladı, bu da Bitcoin’in borçlanarak satış işlemlerinin profesyonel yatırım dünyasına açılmasını sağlayacak.

Kayıp Bitcoin’ler: Şimdiye kadar kazılan 16.7 milyar Bitcoin’in çok daha azı şu anda dolaşımda veya erişilebilir durumda, çünkü unutulmuş şifreler, kazara kayıplar, istifleme, paralarını unutanlar ve hatta ölenler nedeniyle bu miktar çok daha aza düşüyor. Şu ana kadar ne kadar Bitcoin’in resmi olarak kaybolduğunu bilmek mümkün değil, çünkü hala faaliyet göstermeyen adreslerdedir. Ancak University of San Diego ve George Mason University’nin Aralık 2013’te yaptığı araştırmaya göre, toplamda kazılan 12 milyon Bitcoin’in %64’ü hiç harcanmamış durumda. Bitcoin geliştiricisi Sergio Lerner toplamda 1 milyon harcanmamış Bitcoin’in gizemli yaratıcıya ait olduğunu tahmin ediyor.

Zengin listesi: Şu anda toplamda 1,000 cüzdanda 5,638,155 Bitcoin var – toplam dolaşımda olan Bitcoin’in üçte biri. Bu da 1,000 cüzdan sahibini şu anki kura göre toplamda 87 milyar dolar sahibi yapıyor.

 

Yüksek komisyonlar: Bitcoin işlemleri için ödenmesi gereken ortalama komisyon değeri geçtiğimiz yıl arttı, hatta Bitcoin’in artış hızını bile geçti. BitInfoCharts’a göre sene başında 30 cent’le başlayan Bitcoin işlem bedeli şu anda 7.30$’a çıkmış durumda.

Çatallaşma: Eğer 1 Ağustos 2017 öncesi Bitcoin aldıysanız, şu anda aynı zamanda Bitcoin Cash’iniz de var demektir – orjinal para yapısının kopyası ve teknik olarak geliştirilmiş hali. Çünkü bu tarihte Bitcoin “çatallaşma” denen bir yola girdi ve altında yatan yazılım kodu ikiye ayrıldı. Bitcoin Cash’in değeri şu anda 1,300$’dan fazla. Bu, yıl başında Bitcoin yatırımından elde edilen getirilere kabaca yüzde 135 ekleme getiriyor.

Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.

Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.

Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk Reddini Göster

Bunlar ilginizi çekebilir

Kız Arkadaşı İçin Bitcoin’lerini Çöpe Atan Adam BITCOIN’LERİNİ ÇÖPE ATAN BİR ADAMIN ŞUANDA BİR ÇÖP SAHASINI KAZMAK İÇİN 100 MİLYONDAN FAZLA GEREKÇESİ VAR! Bir İngiliz adam “büyük ve pahalı bir proje” olarak nitelendirdiği bir işe girişmek üzere. Aslına bakarsanız bu projeyi hayata geçirmek için...
Canan Çayırlı 11 Aralık 2017