BitTorrent Token (BTT) Nedir?

BitTorrent Nedir? BTTOLD Coin Ne İşe Yarar?
BitTorrent Nedir? BTTOLD Coin Ne İşe Yarar?
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“TRON ağı BitTorrent Token’i çalıştırmak için ihtiyaç duyulan işlem hacmine henüz hazır değil…” Bu sözler eski BitTorrent Yöneticisi Simon Morris’e ait. TRON’un kurucusu Justin Sun’a göre ise bu tokenleştirme Tron ağında kolaylıkla gerçekleşmekle kalmayıp, BitTorrent ağını daha da hızlı hale getirecek. Morris’in mi yoksa Sun’ın mı haklı olduğunu zaman gösterecek ancak BitTorrent Token’in kripto para camiasınca çok konuşulacağı ve her iki olasılıkta da büyük ses getireceği kesin.

Peki ne bu BitTorrent? BitTorrent Token’in amacı ne? Ne işe yarayacak? Arz nasıl dağıtılacak? BitTorrent Token Justin Sun’ın yeni silahı olabilir mi? Bunları tartışmadan önce gelin, TRON’un yakın zamanda satın alarak bünyesine eklemiş olduğu BitTorrent’in ne olduğuna bir göz atalım.

Nedir Bu BitTorrent?

BitTorrent, dosyaların tek bir sunucu yerine çeşitli ana bilgisayarlardan indirilmesine ve yüklenmesine izin veren, merkezi olmayan ağlar alanında öncü bir protokol. Bu protokolün en popüler ve en bilinen kullanımı torrent, ki bu genellikle film ve müzik gibi telif haklarıyla korunan içerikleri ‘legal olmayan bir yolla’ paylaşmak için kullanılıyor. BitTorrent şirketine göre protokol aylık 170 milyon aktif kullanıcıya sahip ve bu da günlük internet trafiğinin tamı tamına yüzde 40’ına tekabül etmekte.

Peki BitTorrent’i (BTT) Tokenleştirmenin Amacı Ne? BTT Ne İşe Yarıyor?

BitTorrent Token’in (BTT) raporuna göre BTT, BitTorrent kullanıcılarını BTT karşılığında seeding* veya hosting (barındırma) gibi altyapı hizmetleri sunmaya teşvik edecek.

*seeding: Bir BitTorrent istemcisi ile tamamen indirilmiş olan dosyaların paylaşımdan alınmadan önce bir süre daha diğer paylaşımcıların erişiminde kalması.

BitTorrent, bu konsepti geçerli kılmak için ise 2019’un ikinci çeyreğinde seeder’lara BTT ile ödeme yapmayı tercih eden kullanıcılar için daha hızlı indirme sağlayacak olan BitTorrent Speed’i başlatacak.

Böylece, indirme yapan kullanıcılar (leecher’lar) kaynak önceliği ile dosyalarını daha hızlı indirirken, seederlar ve hosterlar ağa bandwidth hizmeti sağlamaları karşılığında yapılan ödemelerden faydalanacak.

TRON, bu şekilde dosya indiren (dosya indirmeye başladığı anda seeder olan) kullanıcıları, indirme işlemleri bitmiş olsa dahi seed yapmaya teşvik etmeyi umuyor. Kullanıcıların seeding yapmaya devam etmiyor olması BitTorrent protokolünün başından beri yaşadığı büyük bir problemdi…

BTT işlemleri her türlü hileyi önlemek amacıyla blokzincir teknolojisi ile onaylanacak.

BTT’nin Token Yapısı, Dağıtımı ve Satışı Ne Şekilde Olacak?

TRC-10 standardına sahip bir TRON tokeni olacak olan BTT’nin toplam arzı 990,000,000,000 (990 Milyar) iken token dağıtımı aşağıdaki şekilde gerçekleştirilecek:

  • TRON Vakfı (%20)
  • BitTorrent ekosistemi (19.9%)
  • Ekip (19%)
  • TRON airdropları ya da TRX sahiplerine yapılacak dağıtım (10.1%)
  • BitTorrent airdropları, ya da BitTorrent istemcisi kullanıcılarına yapılacak dağıtım (10%)
  • Seed satışı (9%)
  • Halka açık token satışı (6%)
  • Partnerlikler (4%)
  • Özel Satış(2%)

Halka açık token satışı, 28 Ocak 2019 Pazartesi günü Türkiye saati ile 18.00’de kripto para alım satım platformu Binance’in Launchpad’i üzerinde gerçekleşecek:

  • Hard Cap 7.2 Milyon USD. (Satış Hard Cap’e erişildiğinde ya da 3 Şubat 2019 günü saat 15.00’te sonlanacak)
  • Kullanıcılar maksimum 20.000 USD yatırım yapabilecek.
  • Kullanıcılar minimum 100.000 BTT alabilecek.
  • Satışa sunulan BTT miktarı 59.4 milyar olacak. (Toplam arzın yüzde 6’sı)
  • Tokenlerin %40’ı Binance Token (BNB), yüzde 60’ı ise TRON (TRX) karşılığı satılacak.
  • Tokenler, token satışı bittikten sonra 15 gün içerisinde dağıtılacak
  • 1 BTT = 0.00012 USD olarak belirlenmiş. (Token satışı anındaki TRX ve BNB fiyatları baz alınacak)
  • Token satışı engellenmiş olan ülkeler arasında Türkiye bulunmuyor. Yani Türkiye’den yatırım yapmak mümkün.
  • Yatırım yapabilmek için Binance hesabınızın kimlik onayına sahip olması gerekiyor.

Editörün Yorumu-Sonuç

TRON incelemesinde kurucu Justin Sun’ı inanılmaz hırslı ve platform adına güven veren birisi olarak tanımlamıştım. Bence Justin Sun, işine aşık ve işini başarıya ulaştırmak için her şeyi yapabilecek bir lider. BitTorrent çok büyük atılım, çok büyük risk. TRON ağı bunu yapabilir mi yapamaz mı, aslında emin değilim ama emin olduğum bir şey var; o da Justin Sun’ın pazarlama stratejisinin inanılmaz olduğu. Justin Sun, henüz bir ERC-20 tokenı olup varlığını kanıtlayamamış TRON’un dahi piyasa değerini 16 milyar dolara kadar (ATH) çıkarmış birisi. Sun, bunu sadece mükemmel bir pazarlama ile başardı. BitTorrent Token, bir gün çuvallayacağını düşünüyorsanız bile bence uzaktan bakmamanız gereken bir proje. Ben üzülmeyeceğim bir miktar TRX ile token satışına girmeyi düşünüyorum. Bence Sun, arkasında iyi duran komünitesi ile BitTorrent Token’ı kısa-orta vadede iyi bir yerlere taşımak için çalışacaktır. Hatta Simon Morris haklı çıksa dahi Sun, bunu toparlamanın bir yolunu bulabilir. Yalnız şuna dikkat etmenizde fayda var; ben BTT teknolojisini övmüyorum, Simon Morris övmüyor. Aslında Sun ve TRON komünitesinin dışında kimse övmüyor. Hatta buna ek olarak size Çin’in kripto ajansının yatırımcıları TRON’un fiyat manipülasyonu konusunda uyardığını da hatırlatayım. Lütfen yatırım yapmadan önce bunları göz önünde bulundurup risk analizinizi iyi yapın. Yatırım yapıp yapmamak size kalmış!

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

BitTorrent Token (BTT) Nedir?

Yorumlar kapalı.