İstanbul’da düzenlenen Blockchain Economy Istanbul Summit başladı. Önemli isimlerin katıldığı zirvenin oturumlarından dikkat çeken açıklamalar canlı blogla Kriptokoin.com’da…
Blockchain ve kripto para sektörünün dikkat çeken zirvelerinden bir olan Blockchain Economy İstanbul Summit bugün ve yarın gerçekleşecek oturumlarla iki gün sürecek. Zirve boyunca kripto para ve blockchain dünyasının önemli isimleri konuşmalar gerçekleştirecek. Bu isimler arasında en çok öne çıkan isimler bugün bir oturumda konuşacak olan Eight Global Kurucusu ve CEO’su Michael van de Poppe ve yarın ise Fundstrat Global Advisors Kurucusu Wall Street Analisti Tom Lee ilk dikkat çekenler.
Saat: 10.45: OKX CEO’su Hong
Zirvenin açılış konuşmasını OKX CEO’su Hong yaptı. Hong, konuşmasında özellikle son yaşanan bankacılık kriziyle blockchain teknolojisi ve merkeziyetsizliğin ne kadar elzem hale geldiğinin bir kez daha görüldüğüne vurgu yaptı. İşte Hong’un açıklamalarında dikkat çeken başlıklar:
“Sistemin yeniden yazılmasına ihtiyacımız varken son iki ayda 5 banka düştü. En büyük bankalardan bir tanesiydi. Doğal olarak insanlar kızıyor ve sorular sormak istiyorlar. Param güvende mi, bankada mı tutmalıyım? Enflasyon riski de var… Dünyada bu konuda stresi çeken ülkeler var. Dünyanın pek çok başka yerinde de insanlar sıkıntı yaşıyor. Kontrol eksikliğinden dolayı gelecekleriyle ilgili belirsizlikler var. Kendi platformlarımıza sahip olabilir miyiz? Son 20 yılda teknolojinin gelişmesiyle teknoloji bireylere çok büyük bir güç veriyor. Sistemi tekrar yazma ihtiyacı var mı? Biz öyle düşünüyoruz. Biz sadece konuşmuyoruz, buna katkıda bulunmak için bir şeyler yapıyoruz. Her bir ufak adımın bizi ileriye ittiğini düşünüyorum.
Geleceğimiz hakkında pek çoğumuz kontrol istiyoruz. Paramızın güvende olmasını istiyoruz. Şimdi çevremize baktığımızda pek çok acı hissediyoruz. Ama çoğu zaman bu soruların sorulması değişim için gereklidir.”
OKX CEO’su Hong

Saat: 11.15
Eight Global Kurucusu ve CEO’su Michael van de Poppe
Eight Global’in MN Trading’e dönüşeceğini ve 1 Haziran’da Crypto 101 ile ilk lansmanı yapacaklarını açıkladı İşte öne çıkanlar:
Enflasyon var, dolar değer kaybediyor, bankalar dağılıyor. Portföyünüzü nasıl yöneteceksiniz? Pazarda çok fazla gürültü var. Aslında bu gürültüler her yıl olur. Örneğin doğal gaz fiyatları. Hükümet gaz kullanımına sınır koydu fakat gaz fiyatları geçen yıla göre daha ucuz. Her şey tekrarlıyor. Eğer kendinize şunu sorarsanız: Son 50 yıldır artan emlak fiyatları artmaya devam edecek mi? 50 yıl önce herkes bunu yapıyordu. İki yıldır herkes kriptoya atladı. Çünkü herkes bunu yapıyordu. Bu gürültüden sıyrılıp her şeyi basitleştirmelisiniz. Daha basit veriye dayandıkça daha iyi sonuç alacaksınız.
Kriptoya geldiğimizde akıllı para (büyük kurumlardaki yatırımcılar) en çok indirimdeyken alıyorlar. Belki de fiyatlar o yüzden düşüyor.

1930’larda da aynısı olmuştu. 1929’da büyük kriz olmuştu, enflasyon yükselmişti. Üç tane büyük resesyon olmuş sonunda savaşlar çıkmıştı. Bugün de aynısı. Yüksek enflasyon var ve insanlar birbiriyle savaşıyor.
Ne yapacaksınız? Veri her zaman kazanır. Tüm soruların yanıtını verir. Sosyal medyada gördüğünüz şey piyasada olan şey değildir. Glassnode gibi bir analitik sistemi kullanmanızı öneririm. Ayı veya boğa piyasalarında verilere göre eylemde buulunabilirsiniz.
Portföyünüzü nasıl inşa edersiniz. Bir defa portföyünüzü çeşitlendirmelisiniz:
Yüzde 25 nakit (belki TL değil ama…)
Yüzde 25 emtia
Yüzde 25 kripto para
Yüzde 25 hisse senedi ve gayrimenkul
Kripto para tarafına baktığımızda Herkes yapay zekayı konuşuyor. Tüm yeni projeler tanıtımlarında yapay zekadan bahsediyor. Bu internetin başlangıcına benziyor.
Benim örnek kripto para portföyüm:
Bitcoin % 40
Ethereum % 30
Chainlink % 15
Litecoin % 15
Saat: 15.45
Hamza Yardımcıoğlu:
Günün tartışmasız en fantastik ve ilgi çekici sözleri ise Hamza Yardımcıoğlu’dan geldi. Yardımcıoğlu, dünyanın büyük bir finansal felakete doğru sürüklendiğini, borçların varlıkların beş katı düzeyine ulaştığını söyledi. Yardımcıoğlu, 2023’te birçok ülkenin merkez bankasının dijital parasını göreceğimizi, bunların IMF coin adı verilen ve BIS tarafından düzenlenen bir uluslararası dijital para üzerinden konvertible hale gelebileceğini öngörürken, karşı cephede ise büyüyen merkeziyetsiz topluluklarca üretilmiş kripto paraların konvertibilitesini ise BTC’nin sağlayacağını belirtti. Yardımcıoğlu, bBu iki gücün en geç 2030’a kadar karşı karşıya geleceğini öne sürdü. Yardımcıoğlu, en yakın halvingle Bitcoin’in fiyatının 250-300 bin dolarlara ulaşabileceği iddiasında bulunurken takip eden halvingteyse 1 milyon doların üzerinde ucu açık bir hedefe ulaşacağı tahmininde bulundu.
2. GÜN
Saat 10.30
BIT CMO’su Toya Zhang
Zirvenin ikinci gününde açılış konuşması BIT CMO’su Toya Zhang’tan geldi. “Eski para kriptoya mı girdi” başlığıyla konuşmasına başlayan Zhang, kripto para piyasasında geleceğin opsiyon pazarında olduğunu öne sürdü. İşte Zhang’ın konuşmasından dikkat çeken veriler ve öne çıkanlar:
BIT CMO’su Toya Zhang
“Ne zaman topyekün kriptoya adapte olacağız? Kurumsal para ne zaman devreye girecek. Büyük oyuncuların yeterince katılımını görmüyoruz. Dubai Fintech haftası ve Abu Dhabi Yatırım Zİrvesi’ndeydim. Dünyanın her yerinden yatırımcılar “Nereye yatırım yapalım” diye tartışmaya başladılar. Kripto henüz küçük ama geleceğin sahnesi. Hong Kong’ta kriptodan konuşursanız sizi sahne arkasında görürlerdi. Dünyada bu konuda değişikleri artık görebiliyoruz.

2022’de blockchain ve kripto şirketlerine 28.1 milyar dolarlık yatırım gördük. Finteck’te gerçekleşen toplam yatırımın yüzde 30’u. 5264 fintech yatırımı 92.2 milyar dolar yatırım almıştı 2022’de.
Daha işin yüzeysel kısmı bu. Bir adım geri atın tüm endüstriye genişçe bakın.
Bugünün kripto para piyasasına baktığımızda 22 bin token, 540 ayrı CEX (Merkezi borsa) ve DEX’te (Merkeziyetsiz borsa) işlem görüyor ve tüm spot piyasaların toplam işlem hacmi 60 milyar dolar seviyesinde (Coinmarketcap verileri). Bu hacmin de zaten yüzde 60’ından fazlası BTC ve ETH üzerinden dönüyor.”
BIT CMO’su Toya Zhang
Şimdi bir de geleneksel piyasalara bakalım. 70 bin halka açık şirket, 140 küresel borsada işlem görüyor ve 550 milyar dolar hisse senedi günlük işlem hacmi (CBOE verileri).
Kripto para piyasası için opsiyon pazarı gelecekteki büyük şey. Ve bu alan daha fazla kurumu kripto piyasasına çekebilir. Düzenlemeler yolda. Yüksek volatilite var ve traderlar için bu daha çekici. Riski yönetmek daha kolay (call ve put opsiyonlar sayesinde). Ayrıca düşüşlere karşı korunma imkanı da veriyor.”
Saat 12.00
Fundstrat Kurucusu Tom Lee
Dün CNBC’ye S&P’de olası bir yüzde 50’lik yükseliş beklentisi açıklamasıyla gündem olan Wall Street analistlerinden Tom Lee, Bitcoin’in en güçlü yükselişlerini S&P’nin yukarı dönüş dönemlerinde yaşadığını öngördü. İşte Tom Lee’nin yarım saatlik sunumundan öne çıkanlar:

Küresel pazarlarda ne olduğunu tartışmamız lazım.
Tehlike:
En büyük tehlike enflasyon. Hayatımız boyunca yaşadığımız bir şey değil benzerini görmek için 80’lere dönmemiz lazım. Bir süre daha bizimle kalacak enflasyon.
İkinci olarak merkez bankaları var. Fed hiç olmadığı kadar hızlı faiz artırımı yapıyor. 12 aydan kısa sürede yüzde 5 faiz artışı ekonomiye kalp krizi geçirtmeye çalışmakla aynı şey.

Merkez bankaları bir şey kırılana kadar sıkar. 2007-2008’de Fed’in tavrı büyük finansal krize yol açmıştı.
Krizin ikinci parçası var. Bu da kripto tarafında. ABD’de kripto, büyük bir varoluşsal kriz yaşıyor. ABD’de bir ölüm kalım mücadelesi veriyor düzenleyici kurumlar ve yasal sorunlarla.
Bankaların finansal kurumların kripto alım satımını durdurmayı hedefleyen bir plan ortalarda duruyor.
Bittrex iflas başvurusunda bulundu.

Fırsatlar:
Her krizin yarattığı bir fırsat vardır. Birçok insan bu çöküşlerde BTC’den vazgeçti. Çünkü çok para kaybettiler. Fakat vazgeçmeyenler ciddi fırsatlar yakaladılar. 15k’da bence BTC dip yaptı. 250-500 bin dolar tahminleri yapılıyor.
Yatırım yapılabilir varlıkların sadece yüzde 2’si kriptoda. Daha da çok yolu var.
2011-2023 arasında BTC rakiplerinden kümülatif 10 kat daha fazla kazandırmış.

Bitcoin en büyük dönüşlerini S&P 500’ün dönüşlerinde yakalamış.
BTC’nin hisse senetleriyle korelasyonu pozitif.
S&P 100 iki çeyrekte yükselişe geçti. Şimdiye kadar ayı pazarında böyle bir şey olmaz.

Fed durma kararı aldı.
Paul Volcker enflasyonla savaşına son verdiği anda hisse senetleri 21 günde hızla yükselmiş ve 4 ayda tüm kayıplarını geri almıştı. Şimdi de S&P’de geri dönüş başladığına inanmak için sebepler ve veriler var.
