Gizlilik, kriptodaki en büyük trendlerden biridir. Aynı zamanda, Web3‘te de gizlilik ve merkeziyetsizlik büyük bir hızla geri geliyor. Bu yazıda, Altcoin Buzz analistlerinden Stu L’nin, sıradaki boğada patlama beklediği 3 gizlilik odaklı projeye göz atıyoruz.
Sıradaki boğa öncesinde bu 3 gizlilik odaklı altcoin radarda olmalı
Analistin ilk sırada tercihi, henüz pek fazla tanınmayan Tomi (TOMI) oldu. Tomi’nin son derece iddialı, merkezi olmayan bir web planı var. Ancak bu tek başına bir gizlilik altcoin’i değil. Planları tamamen merkezi olmayan bir internete odaklanıyor.
Bu arada, terel token olan TOMI piyasa değerinde ilk 100’e girdi. Sonuçta, Amazon Web Hizmetleri üzerine inşa edilen bir projeyseniz, Amazon’a bağlı olduğunuz için ancak bu kadar merkezi olmayan olabilirsiniz. Ama altcoin bu şekilde çalışmıyor. Şifreli sunucular kullanıyorlar…
Internet censorship is the modern day book burning.
It's an abuse of power by governments and big tech and a human rights violation.
This is why tomi is a beacon of hope in these dark times: https://t.co/XSpLhml36I pic.twitter.com/ZS1zNkFVAj
— tomiNet (@tomipioneers) September 20, 2023
Gizlilik ve merkeziyetsizlik harikadır ancak aynı zamanda erişilebilir ve kullanışlı olmaları da gerekir. Tomi de bu özellikleri karşılıyor. Tomi, Ethereum ağını kullanıyor. TomiPay cüzdanı ise birçok ağı destekliyor. Sadece EVM değil. Bitcoin, Cardano, Solana ve daha birçoklarını destekliyor.
Tomi hakkında bilmeniz gerekenler
Tomi’nin özgürlük tabanlı internetinin bir diğer kısmı da kayıtlı alan adı sürecini merkezileştirmektir. ICANN’e güvenmek yerine kendi alan adınızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Burada Tomi heyecan verici yeni bir iş modelini kullanıyor:
- Alan adı isimleri
- Açık artırmalar
- Alan adları için açık arttırma
- Kullanıcıla nihai mint tutarının %25’ini geri alıyor
The internet was created to be decentralised but unfortunately it evolved to become highly centralised and controlling.
Learn why the internet is not censorship resistant and how tomi fixes this:https://t.co/IXVlfnoRS0 pic.twitter.com/SvTbXcnOGl
— tomiNet (@tomipioneers) August 23, 2023
Bu arada, tüm açık artırmalar 15 Mayıs 2024’te sona erecek ve en yüksek teklifi veren, hiçbir yenileme ücreti olmadan URL alan adını kalıcı olarak alacak. TomiBrowser’ları, her yerdeki sitelere erişmenizi sağlamak için IPFS’yi ve merkezi olmayan bir bulut omurgasını kullanır. Chromium, Brave ve Tor’un en iyilerinden yararlanan bu tarayıcı, hızlı, verimli ve gizli bir şekilde gezinmenize olanak tanır. Şu anda TOMI Kucoin, Bybit, Huobi, Gate.io, MEXC, Crypto.com, Bitget, Phemex veya Poloniex’te mevcut. Altcoin için sıradaki listeler ek volatilite sağlayacak.
Oasis Protocol (ROSE)
Oasis Protokolü gizliliğe biraz farklı saldırıyor. Birincisi, gizli akıllı sözleşmeleri var. Yani başka biriyle veya başka bir uygulamayla işlem yaptığınızda bu gizli kalacaktır. Altcoin projesi ayrıca Katman 1 Blockchain’dir ve EVM uyumludur. Ayrıca, Oasis’in popüler OPL’si var. OPL, Oasis Gizlilik Katmanıdır. Bu katman tak-çalıştır bir gizlilik çözümüdür. EVM için dApp geliştiren herkes bu çözümü alabilir ve uygulamalarına gizlilik katabilir.
✨ SSL-level security for Web3 projects on any EVM chain ✨
Sound like a pipe-dream? It’s not
It’s Smart Privacy
Oasis Sapphire, the Oasis Privacy Layer, and the Privacy4Web3 Hackathon are all live!
Start building with Smart Privacy now: 🧵
— Oasis Network (@OasisProtocol) July 20, 2023
Bu gizlilik açısından büyük bir gelişim. Artık birisinin en başından itibaren gizliliği göz önünde bulundurarak geliştirme yapmasını tercih ediyoruz. Ancak bu, Web3’ün tamamında gizliliği artırmak için mükemmel bir çözümdür. Tüm bunlara ek olarak altcoin ROSE, son 12 ayda hiçbir sebep yokken %24 düştü.
With the rise of DeFi, MEV attacks have become a common threat to the Web3 space
At Oasis, we are dedicated to making Web3 more safe and usable for everyone
Discover how the Oasis Privacy Layer can provide a new future for DeFi with MEV protection: 🛡️https://t.co/4g6UpVut2N
— Oasis Network (@OasisProtocol) September 20, 2023
Aleph Zero (AZERO)
Aleph Zero, analistlerin gizlilik alanındaki favorilerinden bir diğeri. Altcoin ekibi, kısa süre öcne Solana ile rekabet etmek ve Solana’yı geçmek istedikleri için büyümesine yardımcı olmak amacıyla 50 milyon dolarlık bir ekosistem fonu başlattı. Bu da takımın özel bir hedefidir.
The Aleph Zero Mainnet is now more decentralized! 🎉
The block-producing committee has expanded to 50 randomly selected validators. Note that the total pool of Aleph Zero validators is nearing 130!
Here’s all you need to know! 📼 pic.twitter.com/0LZcTLvyWU
— Aleph Zero (@Aleph__Zero) September 21, 2023
Ayrıca, AZERO.ID adında kendi Blockchain içi alan adlarına ve kimlik hizmetlerine sahipler. Bu şekilde hem kendi alan adınızı kaydedebilir hem de diğer AZERO uygulamalarıyla etkileşim kurmak için kimlik olarak kullanabilirsiniz. Bu da elbette daha kusursuz uygulama ve ekosistem kullanımı anlamına geliyor.
Artık Ledger ile de entegre oldular. Böylece Ledger cüzdan kullanıcıları sorunsuz işlem yapabiliyor. Yani aralarında güzel şeyler oluyor. Ancak onlar da yeniliyor. Son 30 günde %12, geçen yılda ise %35 düşüş gösterdi.
Meet the new @get_common:
✅ Private order books;
✅ Compliance;
✅ DEX aggregator;
✅ Multichain trading;
✅ Stellar UX.All of this and more are coming to Aleph Zero.
Learn more! 👇 https://t.co/6T4xIwvtNl
— Aleph Zero (@Aleph__Zero) September 14, 2023
Kriptokoin.com olarak aktardığımız üzere, Altcoin Buzz analistleri AZERO’ya bu hafta yüksek potensiyelli seçimler listesinde yer verdi.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin. Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!