Kripto yatırımcıları, farklı Blockchain’lerin çevresel etkilerinin daha fazla farkına varıyor. Bu durum, proof-of-work (PoW) konsensüs algoritması ile işleyen Bitcoin gibi kripto paralarına karşı geri tepmeye yol açabiliyor. Halihazırda bazı ülkeler Bitcoin madenciliğini tamamen yasakladı. Eylül ayında Beyaz Saray, Bitcoin’in olumsuz çevresel ve iklim etkilerini vurgulayan bir rapor bile yayınladı. Bu nedenle yatırımcılar, bir gün Bitcoin’in yerini alabilecek yeşil, çevre dostu altcoinler arayışında. Bu yazımızda, danışmanlık devi The Motley Fool analistlerinin dikkat çektiği yeşil altcoin’lere bakacağız.
Yeşil altcoinler listesindeki ilk proje: Cardano (ADA)
2017’de piyasaya sürülmesinden bu yana Cardano, enerji açısından verimli olan proof-of-stake (PoS) ağı olarak öne çıktı. Hatta, Kriptokoin.com olarak da bildirdiğimiz gibi Ethereum’un (ETH) Eylül ayında PoS’e geçişinden önce, yeşil altcoin’ler arasında en öne çıkan coin’di. Cardano, Blockchain’ler ve çevresel etkilerini izleyen kuruluşlardan sürekli olarak övgü aldı. Beyaz Saray’ın kripto varlıkları hakkındaki raporunda Cardano, elektrik kullanımı ve sera gazı emisyonları açısından en iyi Blockchain’lerden biri olarak ortaya çıktı.

Cardano; akıllı sözleşmeler, NFT’ler, merkeziyetsiz finans (DeFi) protokolleri ve merkezi olmayan uygulamalar (dApp) dahil olmak üzere Ethereum Blockchain’i ile aynı işlevlerin çoğunu sunmakta. The Motley Fool’a göre bu durum, birçok yatırımcının heyecanını tetikliyor. Analistlere göre, Cardano’nun önündeki en büyük engel, çok az işletmenin Cardano’yu ödeme olarak kabul etmesidir. Cardano’nun bir gün Bitcoin’i geçmesi için insanların ADA ile işlem yapmasının daha kolay olması gerekiyor.
MIT profesörünün kurduğu popüler altcoin: Algorand (ALGO)
Ödüllü MIT profesörü Silvio Micali tarafından kurulan Algorand, yeşil kripto stratejisinin ön saflarında yer aldı. Örneğin, bu yıl Dünya Günü için Algorand, çevresel açıdan sürdürülebilir Blockchain’lerine dikkat çekti. New York’taki Times Meydanı’nda reklam panolarını kararttı. Algorand ayrıca dünyanın ilk karbon negatif Blockchain’i olarak beğeni topladı. Algorand şu anda piyasa değerine göre 30. kripto para birimi ve aynı zamanda en saygın layer-1 Blockchain ağlarından biri.

ALGO, Blockchain’in çevresel etkisini azaltmak için birçok akıllı yol buldu. Örneğin, karbon negatif durumunu korumak adına, artık ağ işlem ücretlerinin bir kısmını karbon kredisi satın almak için kullanıyor. Ayrıca her işlemin karbon ayak izini dengelemek için akıllı sözleşmeler kullanmakta. Bu gibi çabaların bir sonucu olarak Algorand, Beyaz Saray raporunda vurgulanan birkaç yeşil kriptodan biriydi.
Listedeki son coin: Tezos (XTZ)
Uzmanlara göre Tezos, kesinlikle bir gün Bitcoin’i sollamak için aday. Bununla birlikte, şu anda piyasa değerine göre en iyi 50 kripto arasında yer alıyor. Dünya çapında isim bilinirliğini genişletmek için bir dizi yüksek profilli ortak ve sponsorla ortaklık kurdu. Bunların arasında Red Bull Racing, New York Mets ve McLaren var. Hala en iyi layer-1 Blockchain olarak öne çıkıyor. Ayrıca Tezos Beyaz Saray raporunda da öne çıktı.

Tezos, farklı altcoinler arasında karbon ayak izlerine dikkat çekmesiyle tanınır. Örneğin 2021’de Tezos, küresel ağaçlandırma çabalarını desteklemek için merkezi olmayan bir karbon kredisi pazarı kurarak Cambridge Üniversitesi ile ortaklık oldu. Ayrıca, enerji açısından verimli bir Blockchain olma çabalarından dolayı PwC’den takdir topladı. Üstüne üstlük Tezos, çevre dostu NFT’ler konusunda kamuoyu farkındalığını da artırdı.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!