Cardano nedir? Cardano akademik yöntemlerle geliştirilen, ölçeklenebilirliği yüksek ve çevre dostu bir Blockchain ağıdır. Bu makalede Cardano nedir, ne sunmaktadır, ADA nedir, ne işe yarar, nasıl alınır gibi yatırımcıların sıkça sorduğu soruları yanıtlamaya çalıştık. Kriptokoin.com olarak, merak eden okurlarımız için derledik. Gelin birlikte inceleyelim.
Cardano nedir?
Cardano, akıllı sözleşmelere sahip, Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasıyla çalışan, merkeziyetsiz bir Blockchain ağıdır. Hakemli araştırmalara dayanması ve akademisyenler tarafından geliştirilmesi nedeniyle öne çıkan bir projedir. Akademik şekilde geliştirilmesi, Cardano’nun alandaki en iyi kodlamaya sahip Blockchain’lerden biri olmasını sağlamıştır. Ayrıca şu anda Blockchain ağlarının karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan bazılarını rasyonel şekilde ele aldığını göstermektedir. Cardano, 3. nesil bir ağdır ve alanda “Ethereum Katili” olarak tanımlanan birkaç projeden biridir. Tıpkı Ethereum gibi, Cardano da akıllı sözleşmeler aracılığıyla dApp ve NFT gibi ürünlerin geliştirilmesini destekler. Ancak bu işlemleri ondan çok daha iyi bir şekilde yapar. Bunu, büyük ölçüde yerel kripto para birimi olan ADA ile mümkün kılar.
Cardano ne sunmaktadır?
Bitcoin 1. nesil, Ethereum ise 2. nesil ağlar olarak tanımlanmaktadır. Cardano, ilk iki nesil kripto ağlarının karşılaştığı üç ana sorunu çözmeye çalışır. Bu ana sorunlar; ölçeklenebilirlik, sürdürülebilirlik ve birlikte çalışabilirliktir. İlk iki nesil Blockchain’lerin hâlâ karşılaştığı en büyük sorunlardan biri ölçeklenebilirlik sorunudur. Bu sorunlar çoğunlukla Bitcoin gibi Proof-of-Work ağları nedeniyle ortaya çıkar. Örneğin Bitcoin, saniyede yalnızca 5-7 işlem gerçekleştirebilmektedir. Bu, Blockchain kullanımının düşük olduğu ilk dönemlerinde bir sorun değildir. Ancak mevcut popülarite ve benimsenmeyle birlikte ciddi bir sorun olarak öne çıkmıştır. Bununla birlikte Cardano, birçok ağı “çapraz zincirli köprü” teknolojisi aracılığıyla birbirine bağlar.
Cardano ağı Proof-of-Stake konsensüs mekanizmasıyla çalışır. Bu ağın sürdürülebilirliği için oldukça önemlidir. Blockchain’in PoS sistemi, diğer ağlardan daha az enerji tüketmesi nedeniyle öne çıkmaktadır. Cardano’nun 5 aşamalı bir yol haritası bulunmaktadır. Yol haritası NFT’ler, akıllı sözleşmeler, yan zincirler ve özyönetim gibi çeşitli gelişmeleri içerir. İlk 3 aşamayı başarıyla tamamlayan ağ, 4. aşama olan yan zincirler üzerinde çalışmaktadır. Ağ, akıllı sözleşmeleri, birlikte çalışabilirliği, DeFi protokollerini ve dApp’leri destekler. Cardano yakın zamanda SundaeSwap isimli bir DEX yayınladı. Bu DEX ağın ilk merkeziyetsiz borsası olma unvanını taşıyor. Cardano’nun dApp’lerinin kullanımı her ay artmaya devam ediyor. Bununla birlikte proje, NFT alanında da bir miktar popülerlik kazanmaya başlıyor gibi duruyor. Yakın zamanda proje, ölçeklenebilirliği iyileştirmesi beklenen Vasil hard fork yükseltmesini yayınladı.
Cardano nasıl kuruldu?
Cardano, Charles Hoskinson tarafından 2015 yılında geliştirilmeye başladı. Eskiden Hoskinson, popüler Blockchain ağlarından biri olan Ethereum’un ekibindeydi. Ancak, kuruculardan biri olan Vitalik Buterin ile Ethereum’un geleceği konusunda anlaşamadılar. Sonuç olarak, Ethereum ekibinden ayrıldı ve Cardano’yu geliştirmek için harekete geçti. İki yıllık bir çalışmanın ardından Hoskinson ve ekibi, 29 Eylül 2017’de Cardano’yu halka açık bir şekilde piyasaya sürdü. Ağ adını 16. yüzyılda yaşayan Gerolamo Cardano isimli matematikçiden alıyor. Şimdi proje, akademik ve metodik bir şekilde yavaş ancak emin adımlarla yolunda ilerliyor.
ADA nedir? Ne işe yarar?
ADA token, Cardano ağının yerel kripto para birimidir. Staking ve yönetişim gibi çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Cardano’da staking sistemine “hazine sistemi” adı verilir. Buna göre kullanıcılar, ADA tokenlerini stake ederek çeşitli ödüller kazanabilmektedir. Stake edilen tokenler, ağa finansman sağlar ve merkeziyetsizliği destekler. Merkeziyetsizlik konusunda Cardano, sıvı demokrasi adını verdiği bir sistemle çalışır. Bu sistemde daha çok token stake eden kullanıcılar, ağın yönetiminde daha fazla söz hakkına sahiptir. ADA sahipleri, stake ettikleri token miktarına bağlı olarak platformu yönetebilmektedir. Ayrıca, yönetime teklif sunarak doğrudan katılım sağlayabilmektedirler. Ağ, Etiyopya ve Gürcistan gibi ülkelerde devlet bazında teknolojik ilerlemeyi çeşitli projelerle destekler. ADA sahipleri bu projelere katılım sağlayabilmektedir. Örneğin proje, Etiyopya’daki öğrenciler için, dijital kimlikler vermeyi amaçlayan Atala Prism projesine sahiptir. Bu kimlik kartları, öğrencilerin akademik bilgileri gibi çok sayıda bilgiyi barındırmaktadır.
Cardano nedir? ADA nasıl alınır?
Cardano projesiyle ilgilenen kişiler, ağı kullanma veya yatırım amacıyla ADA satın alabilmektedir. ADA satın almak için öncelikle tokenin listelendiği bir borsa bulunmalıdır. ADA token; Binance, Huobi Global, Kraken, Crypto.com gibi birçok borsada işlem görmektedir. İlgili yatırımcılar bu borsalardan birine üye olmalı ve hesaplarını doğrulamalıdır. Ardından ADA paritelerine uygun bir varlığı cüzdanlarına yatırmaları gerekmektedir. Böylece token için alım emri verebilmektedirler.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Risk Açıklaması: Kriptokoin.com’da yer alan yazılar ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Bitcoin ve kripto para birimleri yüksek risk içeren varlıklar olup, bu para birimlerine yatırım yapmadan önce gereken özeni göstermeli ve kendi araştırmalarınızı yapmalısınız. Bitcoin ve kripto para birimlerine yatırım yaparak paranızın bir kısmını veya tamamını kaybedebilirsiniz. Transferlerinizin ve işlemlerinizin kendi sorumluluğunuzda olduğunu ve meydana gelebilecek kayıpların sizin sorumluluğunuzda olduğunu unutmayın. Kriptokoin.com herhangi bir kripto para biriminin veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez veya Kriptokoin.com bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Kriptokoin.com ve sitede yer alan makalelerin yazarları yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, bu yazıdaki şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Sorumluluk Reddi Beyanı: Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar üçüncü parti reklam kanalları aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Ayrıca Kriptokoin.com sponsorlu makalelere ve basın bültenlerine de sitesinde yer vermektedir. Bu nedenle Kriptokoin.com’dan yönlendirilen reklam linkleri Kriptokoin.com onayından tamamen bağımsız olarak sitede yer alır ve reklam linkleri ile yönlendirilen ziyaretler ve açılır pencereler kullanıcı sorumluluğundadır. Kriptokoin.com’da yer alan reklamlar ve sponsorlu makalelerdeki linklerle yönlendirilen sayfalar hiçbir surette Kriptokoin.com’u bağlamaz.
Uyarı: Kriptokoin.com’a ait haber içeriklerinden kaynak gösterilip, link verilerek alıntı yapılması Kriptokoin.com’un iznine tabiidir. Sitedeki hiçbir içerik izinsiz olarak kopyalanamaz, çoğaltılamaz veya herhangi bir platformda yayımlanamaz. Kriptokoin.com’a ait kod, tasarım, yazı, grafik ve diğer tüm içerikleri fikri mülkiyet hukuku ve ilgili mevzuatlara aykırı biçimde kullananlar hakkında yasal işlem başlatılacaktır.