Centralised Exchange (CEX), kripto varlıklarının doğrudan alıcılar ve satıcılar arasında işlem gördüğü P2P borsadır. Bu makalede Kriptokoin.com olarak “Centralised Exchange (CEX) nedir?” sorusuna yanıt vereceğiz. Ek olarak proje hakkında merak edilen diğer konulara değineceğiz.
Centralised Exchange (CEX) nedir?
Centralised Exchange (CEX), özünde tarafların dijital varlıkları güvenli bir şekilde değiş tokuş edebileceği bir platformdur. Bu borsalar, alıcı ve satıcıların hızlı bir şekilde işlem yapabilecekleri bir ortam sağlar. Ayrıca piyasa yapıcıların rolünü üstlenerek destekledikleri tokenler için likidite sağlayıcıları olarak hareket ederler. Bu borsalarda yapılan tüm işlemler elektronik olarak tamamlanır. Takas edilen belirli dijital varlıklara güç sağlayan ilgili blok zincirine kaydedilmekte. Bu borsalar, tüm kripto varlıklarının listelenmeden önce incelenmesi gerektirir. Bu nedenle hangi tokenlerin alınıp satılabileceğine etkin bir şekilde karar verir. Ayrıca, diğer CEX hizmetleriyle birlikte yatırımcılar ve diğer tarafların analiz etmeleri için işlemle ilgili verilere erişim sağlarlar. CEX kripto borsaları blok zincirini kullanarak bir aracı komisyoncuya olan ihtiyacı ortadan kaldırdı. Bunun nedeni, tüm işlemlerin doğrudan kendi arayüzü aracılığıyla borsa içinde halledilmesidir.
Centralised Exchange (CEX) nasıl çalışır?
Dijital varlıkları destekleyen merkezi borsalar, bireysel veya kurumsal müşterilerden emir alır. Genellikle aynı fiyata sahip alım ve satım emirleriyle eşleşir. Öte yandan, yürütme hızlarını iyileştirmek için platformları tarafından desteklenen tokenlerle likidite sağlayarak piyasa yapıcıları olarak da hareket edebilirler. Bu borsalar, verilen emirlerdeki tüm verileri yönettiğinden, bu bilgileri analiz için piyasa katılımcılarının kullanımına da sunabilir. Genellikle borsa, bu verilere erişim izni vermek için bir ücret alır. Ek olarak, geliştiricilerin bir inceleme sürecinden geçen varlıklara tabi proje tokenleri listelemelerine olanak tanır. Kripto CEX’ler bir merkeziyesizlik katmanı sağlar. Çünkü kullanıcıların sipariş vermek için bir komisyoncuya gitmesi gerekmez. Bunun yerine, varlıkları bir cüzdanda tutulur. Bu varlıkları takas etmek istedikleri zaman herhangi bir noktada borsaya taşımakta özgürdürler.
Merkezi borsaların çok önemli bir özelliği düzenlemedir. Bu kurumlar milyarlarca dolarla uğraştığından ve dünyanın farklı köşelerinden milyonlarca müşteriye hizmet verdiğinden, genellikle faaliyet gösterdikleri ülkelerin yerel yönetimleri tarafından hizmetlerini sunmak için yetkilendirilmeleri gerekir.
Bu borsalar ayrıca KYV, AML ve CFT protokolleri dahil olmak üzere birden fazla yasa ve düzenlemeye uymak zorundadır. Ayrıca, piyasa katılımcılarının varlık fiyatlarını saptırmasını engelleyen belirli prosedürleri izleyerek tüm işlemlerin şeffaf ve hızlı bir şekilde yürütülmesini garanti etmekle yükümlüdürler.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!