Çin Blockchain Tabanlı KOBİ Finans Platformunu Başlattı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çin’in Guangdong eyaleti, küçük ve orta ölçekli işletmelerin (KOBİ’ler) finansman zorluklarına yeni bir çözüm buldu. Çin haber kaynağı Sina Finance’in bildirdiği gibi, yeni blockchain tabanlı KOBİ finans platformu sistemi 2 Ocak’ta eyalette başlatıldı. Ülkede ticari kredilerin analizi ve değerlendirilmesi için ilk platform olan bu veritabanı, hükümet verilerine ve 11 milyondan fazla şirketin katalog bilgilerine erişebiliyor.

Guangdong Eyaleti’nin yerel mali denetim ve yönetim ofisi müdürü Xiaojun’a göre, finans platformunun bu yıl 300 bin müşteriye hizmet vermesi bekleniyor. Platformun 2022 sonuna kadar bir milyondan fazla müşteriye ulaşması planlanıyor. Bir basın toplantısında Xiaojun, önceki finansman modellerinin yüksek yönetim seviyesiyle ilişkili olduğunu belirtti:

“Geçmişte, kurumsal finansman süreci en az 5 bankaya gitmek, belgelerin en az 10 kopyasını göndermekten oluşuyordu; onay süresi en az 30 günü buluyordu ve bir temsilci bulunması gerekiyordu. Temsilcilerin maliyeti ise genellikle %18’in üzerindeydi.”

Bu sistem hem şirketler hem de bankalar için birçok engel teşkil ediyordu. Bu nedenle Guangdong, eyalette KOBİ finansmanını optimize etmek ve yerel ekonomiye teşvik sağlamak amacıyla bir “Dijital Hükümet ve FinTech Programı” geliştirmiştir.

Blockchain ile Çözüm

Yeni platform, kurumsal kredileri analiz etmek ve değerlendirmek için kullanılmakta. Blockchain tabanlı veritabanı, 26 hükümet departmanının 213 farklı kategorisine erişim sağlıyor. Platform ayrıca eyaletteki 11 milyondan fazla şirket hakkında bilgi içermekte. Bunun yanında, bireysel şirketlerin portreleri ve risk değerlendirmelerini de kapsayan platform, işletme kredilerini analiz etmek ve değerlendirmek için yararlı bir araç haline geliyor. Xiaojun şöyle söyledi:

“Bankalar platformu çeşitli işletim verilerini sorgulamak için kullanabilir.”

KOBİ platformu, Guangdong’daki 129 finans kurumunu birbirine bağlıyor. Blockchain teknolojisi, tedarik zinciri finansmanına başvururken sipariş verilerini doğrulamak için kullanılır ve şeffaf veri aktarımı yoluyla risk kontrollerini mümkün kılar. Bu, bankaların küçük ve orta ölçekli şirketlere kredi vermesi için yeterli olmalıdır.

Çin ve CBDC ile ilgili diğer gelişmeleri için “Çin’in Dijital Parası İlk Olarak Afrika’ya Doğru Genişleyebilir” isimli haberimizi inceleyebilirsiniz.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitterda takip edin ve Telegram kanalımıza katılın!

Çin Blockchain Tabanlı KOBİ Finans Platformunu Başlattı