Çin‘deki sıkı gözetimin yeni hedefi lise öğrencileri.

Mart ayında Çin’de Hangzhou Lisesi sınıflarına akıllı sınıf davranış takip sistemi entegre etti. Bu sistem ile birlikte kameralar sınıf içerisindeki öğrencileri takip ederek “Big Brother” tarzı bir davranış gözlemi ve puanlama getirecek.

Sistemin çalışma şekli ise şöyle; kameralar her 30 saniyede bir tüm sınıfı tarayacak ve öğrencilerin şaşırmış, mutlu, üzüntülü, sinirli, korkmuş, dikkatsiz veya durağan olduğunu belirleyecek.

Kameralar aynı zamanda öğrencilerin sınıf içerisindeki hareketlerini de takip ederek onların dersi dinleyip dinlemediklerini, arkadaşlarıyla konuşup konuşmadıklarını da belirleyecek.

Akıllı gözlem sistemi sınıfta olup biten her şeyi öğretmene raporlayacak ve böylece öğretmenler ders sonunda sınıfın derse nasıl tepki verdiğini, ve her öğrencinin detaylı bir şekilde dersi takip etmediğini öğrenebilecek.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

Okum müdürü Ni Ziyuan, uygulamadaki esas amacı öğretmenlerin, öğrencilerin davranışlarını takip ederek daha iyi bir eğitim vermeye çalışması olarak anlatsa da, öğrenciler bir yandan da davranışlarına göre de notlandırılacaklar.

Dersi dikkatli bir şekilde dinleyen öğrenciler A notu ile derecelendirilirken, dikkat dağınıklığı yaşayan öğrenciler B notu ile değerlendirilecekler.

Konuyla ilgili açıklama yapan bir öğrenci ise, uygulama ülke içerisinde pozitif olarak tanıtılsa da, aslında kendileri üzerinde olan yoğun baskının bu sistem ile daha da yoğunlaştığını belirtiyor;

“Derste artık dikkatimin dağılması gibi bir seçeneğim yok. Gizemli gözlerin üzerimde baskısını hissediyorum.”

Öğrenciler arası puan yarışının üst seviyede olduğu Çin’de araştırmacılar yeni sistemin yaygın adaptasyonunun öğrenciler üzerinde depresyon yaratabileceğini belirtiyorlar.

Robotların çalışma hayatında insanların yerini hızla alacağını düşündüğümüz yakın gelecek için Çin elini hızlı tutmuşa benziyor…