Citibank 20,000 Çalışanını Robotlarla Değiştirmeyi Planlıyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Citibank’ın kurumsal müşteri grubunun CEO’su Jamie Forese, Financial Times ile yaptığı bir röportajda bankanın toplam işgücünü oluşturan 20,000 çalışanın çok kolay bir şekilde makine öğrenimi ve yapay zeka ile değiştirilebileceğini belirtti.

Bankalar Çalışanlarını Yapay Zeka ile Değiştiriyor

Forese’ye göre banka çalışanlarının %40’ının “makineyle yer değiştirilmesi bakımından en verimli kesim” olduğunu ve bankanın yenilikçi yapay zeka ve makine-öğrenimi tabanlı teknolojileri uygulayarak işlemleri onaylama ve denetlemeden sorumlu çalışanların büyük oranda azaltacağını belirtti.

Son iki yıldır finansal olarak mücadele eden büyük bankalar ve finansal kuruluşlar giderleri azaltmak için işgücünün büyük çoğunluğuyla ilgili hali hazırda planlar yapmış durumda. Mayıs ayının başlarında Almanya’nın en büyük bankası olan Deutsche Bank, kısa vadede 10,000 çalışanını çıkararak şirketin bilançosunu artıracak büyük bir yapılanmaya gireceğini açıkladı.

89 milyar dolarlık Goldman Sachs ve 45 milyar dolarlık Barclays gibi bankalar 2017 ve 2018 yıllarında gelişen teknolojilerle kolay, verimli ve güvenli bir şekilde değiştirilebilecek olan elemanları işten çıkararak ciddi bir performans kaydetti.

Goldman Sachs’ın genel başkanı Richard Gnodde yaptığı açıklamada “Bugün teknolojinin yerini aldığı pek çok işlev var ve bunun sona ermesi için herhangi bir neden görmüyorum.” dedi.

İngiltere bankası Barclays’in başkanı Tim Thorsby ise “Eğer işiniz yalnızca klavyeyi tuşlamaktan ibaretse iyi bir geleceğe sahip olmanız pek olası görünmüyor.” açıklamasında bulunudu.

Yatırım ve ticaret gibi alanlarda dahi bankalar yüksek frekanslı ticaret algoritmaları ve botlar ile günlük işlemleri yapmaya başladılar. Deneyimli kişilerin yüksek dengesizliğe sahip ve riskli piyasalardaki uzun vadeli yatırımlara odaklanması gerekiyor, ancak günümüzün ticaretinde finansal kuruluşların büyük çoğunluğu temel işlemler için yapay zekayı ve algoritmaları kullanıyor.

Forese ayrıca bankaların satış ve araştırma gibi alanlarda çalışacak bireylere ihtiyacı olduğunu, ancak bu iki sektörün dışında yeni teknolojilerin insanların yaptığı pek çok faliyetin yerine geçeceğinin mümkün olduğunu söyledi. “İnsanlar tarafından yapılan işlerin yerini makineler alacak.”

Bankacılar Gelecekten Umutsuz

2018 yılında pek çok banka yöneticisi, ticaret uzmanı ve araştırmacı geleneksel finans sektöründen ayrılarak maaş kesintisi olsa dahi kriptopara piyasalarına yöneldi. Örneğin eski Barclays çalışanı Daisuke Murayama, geçtiğimiz günlerde bitFlyer isimli Japonya’nın en büyük kriptopara borsalarından birine girdi. Her ne kadar daha az maaş alıyor olsa da, finans endüstrisinde bir gelecek görmediğini söyledi.

Murayama yaptığı açıklamada Bitcoin, Ethereum, akıllı kontratlar ve blockchain gibi uzun vadede bankacılık aktivitelerini ve faliyetlerini kullanışsız hale getirecek yeni teknolojilere atıfta bulunarak “Geleneksel finansa bir gelecek görmedim,” açıklamasında bulundu.

Büyük bir Japon işe alım kuruluşunun başkanı olan Razin Ashraf da geleneksel finans endüstrisindeki yetenekli ve tecrübeli yöneticilerin kriptopara piyasasına akın ettiğini, bunun nedeni olarak ise kriptopara sektörünün iş geliştirme, satış ve uygunluk gibi alanlarda finans uzmanlarına ihtiyacı olmasını belirtti.

Ashraf ayrıca şu ifadelerde bulundu: “Kripto şirketleri, yönetim kuruldaki rolleri doldurmak için finançılara ihtiyaç duyuyor. İş geliştirme, satış, hesap yönetimi, operasyonlar ve uyumluluk bunlardan yalnızca bazıları.”

NullTX

Citibank 20,000 Çalışanını Robotlarla Değiştirmeyi Planlıyor

Yorumlar kapalı.