Cosmos Network (ATOM) Nedir?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kriptokoin.com – Cosmos Network’ün yaptıklarını tam anlamıyla kavrayabilmek ancak ve ancak bileşenleri ve çözüme kavuşturduğu problemleri  anlamakla mümkün. Kısaca, Cosmos Network blok zincirlerinin  interneti durumunda.

Cosmos, Tendermint ve Inter-Blockchain İletişim protokolünün (IBC) avantajlarından yararlanarak her türlü blok zinciri ağını bir araya getiriyor. Cosmos Ağı’na yerleştirilen ya da yerleşik olan projeler, kendi aralarında token alışverişi yapabiliyor. Atomik takasları bir düşünün ama sadece kendiniz için değil herkes için!

Cosmos, bir bütün olarak, her türden blok zincirleri arasında daha iyi birlikte çalışabilirlik amaçlayan bir ağ.

Cosmos Network Nasıl Çalışıyor?

Cosmos Network’de neyin mümkün olduğu konusuna girmeden önce, bu başarının ne sağladığını ortaya koymak için Tendermint ile ilgili bilgi sahibi olmak son derece önemli.

Tendermint

Tendermint, blok zinciri uygulamalarının üzerine inşa etmek için kullanılan türkçemizde fırlatma rampası anlamına gelen bir launch pad durumunda. Bunun ne anlama geldiğini anlamak için, blok zincirinde üç kavramsal katman olduğunu bilmek gerekiyor: ağ oluşturma (networking) , fikir birliği (consensus) ve uygulama katmanı. Tendermint, ağ oluşturma ve fikir birliği katmanlarını hazırlıyor. Böylece çalışan takımlar uygulamalarına odaklanabiliyor ve yüzlerce saatlik karmaşık kodu atlayabiliyor.

Tendermint bir blok zinciri değil, açık kaynak kodlu bir geliştirici aracı durumunda. Blockchain uygulamaları için özelleştirilebilir bir temel aynı zamanda.

Özel bir uyarı, Tendermint’in fikir birliğinin (consensus), bir proof-of-stake (PoS) algoritması olduğu şeklinde. Bu durum, örneğin Delegated PoS (Yetkilendirilmiş bir proof-of-stake) veya  Yetki Kanıtı konsensüsü (Proof of Authority consensus) gibi diğer PoS biçimlerini yeniden yapılandırabiliyor.

PoS modelini tercih etmek büyük bir tercih anlamına geliyor. Zira, Tendermint’in birlikte çalışabilirliği ile anında sona erme durumu, saniyede binlerce işlemi ve artan güvenliği sağlıyor.

Noktaları IBC’ye Bağlamak

Cosmos Ağı’ndaki bir sonraki parça Bloklar Arası Zincirler iletişim protokolü (IBC) şeklinde. Bu yazılım, ağ içindeki bölgeleri ve merkezleri birbirine bağlıyor ve heterojen zincirler arasında token alışverişine izin veriyor.

Cosmos’un bireysel başvurulara heterojen zincirler olarak atıfta bulunduğunu not etmek son derece önemli. Bunun nedeni, ağ içerisinde yer alan her bir zincirin veya uygulamanın kendi egemenliğine ve katman mimarisine sahip olmasından kaynaklanmakta. Kısacası bu, her birinin (Tendermint’te yerleşik) kendi yazılım kümesine ve bağımsız yönetişime sahip olmasına rağmen, IBC’nin zincirleri bağlayabileceği anlamına geliyor.

IBC’nin temel avantajı, zincirler arasında token alışverişini sağlaması. Bir zincirdeki tokenler diğerinde gösterilebiliyor. İşte bir örnek, Mia, A zincirinden B zincirine 25 token göndermek istiyor. Bunu yapmak için, Mia’nın A zincirindeki 25 token kilidini B zincirine gönderilen bir proof algoritmasıyla kilitlemek istiyor. A’nın onaylayıcıları Mia’nın 25 tokeninin orijinal zincirlerinde kilitli kaldığının algoritmasını imzalıyorlar. Algoritma geçerli olduğunda, Mia B zincirinde 25 token alıyor.

Genel olarak, IBC, zincirlerin birbirine bağlanmasına izin veren tünel ve mekanik sistemini ifade ediyor.

Network: Merkezler ve Bölgeler

Şimdi Tendermint ve IBC’nin sahip olduklarını ele aldığımızda, Cosmos gerçekte bir blok zincirlerinin internetini acaba nasıl inşa ediyor? Çözüm gayet basit: Network merkezleri

Ağdaki merkezler, bölge olarak da adlandırılan zincirlerin her biri için ana defter görevi görüyorr. Hub (merkez), bölgeler arasında yer değiştiren tokenin defteri durumunda.

Ağdaki hub’lar olmadan, Cosmos bir dizi papatya dizimi blok zinciri şeklinde. Tokenlerin bu tip bloklar arasındaki değişimi, token kaynağının, özellikle de onaylayıcılarının güvenilmesi üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Tokenler olarak bu sorun ağ boyunca A zincirinden B zincirine, C zincirine vb. geçtiği için birleşik hale geliyor. Alıcı zincirinin, her zaman üssel olarak önce onaylayıcı gruplarına güvenmesi gerekiyor.

Ağdaki hub’lar, bölgeleri doğrudan birbirine değil, kendilerine bağlı tutarak bu durumu azaltıyor. Bölgeler bağlantılarını yalnızca diğer merkezlerle sınırlarsa, çifte harcama veya tokenlerin donmamış olma riski büyük ölçüde azalıyor. Bölgelerin doğrudan diğer bölgelere veya onlardan önce tokenlere geçen bölgelere güvenmesi gerekmiyor. Sadece merkezlere güvenmek için hesap vermeleri gerekiyor.

Cosmos Ağı’ndaki ilk merkez, Tendermint’e yerleştirilmiş bir Proof-of-Stake blok zinciri olan Cosmos hub (merkezi) şeklinde. Cosmos Hub’ına yakıt sağlaması için iki token bulunuyor: Atoms ve Photons. Abartılı isimler bir yana, Atom, Cosmos Merkezindeki yönetim için kullanılan staking coin adı verilen ödül olarak alacağınız ek coin durumunda. Ekosistemdeki ücret tokeni, ağın etrafındaki tokenlerin yanı sıra ücretlerin ödenmesi için kullanılan Photon şeklinde.

Eksik Bağlantı

Bu noktaya kadar, Cosmos Ağı’ndaki herhangi bir şeyin Tendermint Core kuralları ile faaliyet içerisinde kalacağını düşünüyor olabilirsiniz. Yani, sadece PoS blok zincirleri ağa katılabilir, çünkü Tendermint her bir bölgenin çekirdeğinde bulunmakta.

İyi haber şu ki, Cosmos ekibi de bunu düşünüyor ve bunun hakkında bir şeyler yapmaya çalışıyor. Zorluğun ne olduğunu anlamak için, Cosmos Ağının sona ermeye dayanarak tanımlandığı iki kategoride zincirler bulunuyor.

İlk olarak, hızlı sona erme zincirleri. Hızlı sona erme zincirleri zaten IBC ile uyumlu olduğundan bunlar kolay zincirlerdir. PoS blok zincirleri, IBC’yi Tendermint’in yaptığı gibi kullanabiliyor ve doğrudan merkezlere ve bölgelere bağlanabiliyor.

Daha az kolay olan zincirler olasılıksal sona erme zincirleri şeklinde. Bu blok zincirler, PoW zincirleri gibi, bunun yerine Tendermint Core gibi hızlı sona erme consensusu üzerine yerleştiriliyor ve bir Peg Bölgesi yaratıyor. Cosmos Ağı şimdiye kadar Ethermint adında bir Ethereum Peg-Bölgesi oluşturacak. Bu durum her olasılık odaklı sona erme blok zinciri için Peg-Bölgeleri oluşturmanın “teorik olarak mümkün” olduğunu ancak zor olduğunu ileri sürüyor.

Cosmos Network Hakkında

Cosmos Ağı’nın kısa bir geçmişi söz konusu. Bununla birlikte, yoğunlaştırılmış versiyon, ağın, temel bileşeni olan Tendermint Core’u tasarlayan aynı ekip tarafından inşa edildiği yönünde.

Tendermint’in arkasındaki şirket olan All in Bits, şimdi Interchain Foundation (ICF) çatısı altında Cosmos ağını kuruyor. ICF, “yeni nesil blockchain teknolojisini kolaylaştırmaya” yardımcı olmak amacıyla, blok zincirlerinin internetini inşa etmek amacıyla kurulmuş durumda.

Cosmos Ağı üzerinde çalışan ekip oldukça büyük bir ekip. Kurucular Ethan Buchman ve Jae Kwon tarafından yönetiliyor. İsme bakıp da rapçi  J-Kwon ile karıştırmayın. Zira bu ismin rapçi J-Kwon ile bir ilgisi söz konusu değil.

Hem ICF’e hem de All In Bits’e, ana ağın piyasaya sürülmesiyle Atom tokenlerinin hisselerini almaları öneriliyor. All in Bits ve ICF’lerin tokenleri, ağın gelişimini ön plana çıkaracak ve iki yıllık bir satış programı boyunca büyümesini destekleyecek.

Coin Arzı ve Sürdürülebilirlik

Şimdilik, Atom coin ana ağ açılıncaya kadar işlem görmeyecek. Bununla birlikte, kamu ve özel fon toplama turları sona ermiş durumda, ancak token arzına henüz karar verilmiş değil. Önerilen token dağıtımı Fon Toplayıcılar için % 75, Interchain Vakfı için % 10, All in Bits şirketi için % 10 ve çekirdek yatırımcıları için % 5 şeklinde

Son olarak bir hatırlatmada bulunalım. Şu anda işlem gören ATOM ve CMOS tokenlerinin Cosmos Ağı ile herhangi bir ilgisinin olmadığını vurgulamamız gerekiyor.

Sonuç

Main net piyasaya sürülmeden bir süre önce, Cosmos Network hedeflerine doğru adım adım ilerliyor ve test ağı içinde zincir içi yönetişim gibi bileşenleri test ediyor. Projenin tutkunları son derece etkileyici olsalar da, hiçbir şey için acele etmiyor gibi görünüyorlar. Tendermint ve IBC gibi çeşitli bileşenleri bir araya getirmek için gerekli adımları da atıyorlar.

Tendermint Core’un geliştiriciler tarafından benimsenmesi ağın büyümesi için hayati öneme sahip olacak. Genel olarak, proje hala gelişmekte ve yol haritasının üzerinde çok fazla atılacak adım bulunuyor. Cosmos Networks, dünyanın silo haline getirilmiş zincirlerini blok zincirlerinin internetine sokmak istiyor. Gerçekten de büyük bir amaca sahip zira blok zincirlerinin benimsenme ve kullanma aşamasına geçilmesi için hayati bir fikir olabilir.

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için Kriptokoin.com’u Twitterda takip edin, Facebook sayfamızı beğenin ve Telegram kanalımıza katılın!

Cosmos Network (ATOM) Nedir?

Yorumlar kapalı.